Отглеждане на лимоново дърво от семена

20.07.2019

Знаем, че атрактивното лимоново дърво цъфти през цялата година на открито, особено в области, където климатът е слънчев и топъл.

Въпреки това, много хора не знаят, че както и всяко друго растение, е възможно да се отгледа лимоново дърво на закрито. Така ще имате възможността да се насладите на неговите ценни плодове, които са толкова полезни за нашето здраве.

Ако имате възможност да вземете резник от лимоново дърво, култивирането му е много по-лесно и може би дори ще се радвате на плодове много по-бързо.

Въпреки това, резниците са много трудни за захващане и изискват много грижи, за да получите добри резултати.

От друга страна, захващането на лимоново дръвче от семе може да бъде много приятно преживяване, но може да са необходими между три и шест години докато се появят плодовете.

Цитрусовите плодове като лимоните предлагат множество ползи за здравето с допълнителното предимство, че може да ги отглеждате в собствения ви дом.

Плодовете ще бъдат по-свежи, с по-добро качество и без каквито и да е химикали.

Бихте ли искали да научите как да отгледате свое собствено лимоново дърво у дома от семе?

Ако отговорът е да, продължавайте да четете насоките, които сме ви подготвили!

Какво трябва да знаете при засаждането и отглеждането на вашето лимоново дърво

Лимон

Отгледайте атрактивно лимоново дърво от семе

Много е важно да захванете органичен лимон, защото семената на неорганичните лимони може да са стерилни.

Семена от всякакъв вид органичен лимон са подходящи, но ако мястото или климата са проблемни, препоръчваме ви да започнете с конкретен вид лимон, наречен Мейер.

Този вид лимон е по-малък и се използва като украшение, което го прави чудесно растение за посев в саксии на закрито.

Вижте още: Открийте лечебните качества на лимоните и как можете да ги използвате за целта

Почва

Всякакъв вид почва е подходящ, но ние ви препоръчваме да използвате смес от торфен мъх, перлит, вермикулит и органични торове.

Съдове

Отглеждане на лимоново дърво в домашни условия

За покълването, съд с дренажни отвори ще бъде достатъчен, с около 5 или 6 инча дълбочина (12-15 см) и няколко инча в диаметър.

Имайте предвид, че ще трябва да пресадите дървото, след като е покълнало и че лимонови дървета предпочитат съд, който е по-широк, отколкото по-дълбок.

Слънчева светлина

Лимоновите дървета изискват много слънчева светлина, особено когато покълват.

Най-доброто място за тях е в близост до слънчев прозорец или в градината, за да може да получат необходимото количество дневна светлина.

Ако не живеете в климат, който има достатъчно светлина, можете да използвате лампа за отглеждане на растения.

Прочетете и това: Кралски десерт: лимонова шарлота

Как да засадите семена на лимона

  • Първо, намокрете почвата. Поставете малко пръст в кофа или съд и добавете вода, докато почвата се навлажни добре.
  • Отрежете лимона и изберете семето, което смятате, че е най-пълно с живот. След това поставете семето в устата си и започнете да го смучете, докато ароматът на лимон изчезне. Имайте предвид, че семето трябва да остане влажно, за да покълне, така че се опитайте да го държите в устата си, докато стане време да се засади.
  • Засадете семето на дълбочина около ½ инча (1-2 см) в почвата и го покрийте. Полейте внимателно с лейка с вода.
  • Покрийте съда с найлон, за да запазите семената топли и влажни. Можете да използвате пластмасово фолио или прозрачна пластмасова торба с няколко дупки.
  • Не забравяйте да поставите съда на топло, слънчево място. Трябва да го проверявате често; не позволявайте почвата да изсъхне напълно. Имайте предвид, че прекомерната топлина и влажност на въздуха може да накарат семето да изгние.
  • След две или три седмици би трябвало да можете да видите лимоновото дърво да покълва от почвата. Отстранете пластмасовото фолио и сложете малкото растение в район с пряка слънчева светлина.
  • Не забравяйте да се грижите за вашето растение всеки ден и да му давате достатъчно вода, слънце и органични торове.