Факторът страх: защо се страхувате от шофирането?

Шофирането може да е приятно и напълно естествено за мнозина. Но има и хора, които не го харесват и дори се страхуват да шофират.
Факторът страх: защо се страхувате от шофирането?

Последна актуализация: 29 ноември, 2018

Страхът от шофиране е онзи страх, който мнозина изпитват щом седнат зад волана. Може да се появи в различни ситуации или състояния и една от основните му черти е парализиращият страх, които пречи на шофирането.

Защо хората се страхуват от шофирането?

Страхът от шофирането, който мнозина изпитват е различен. В някои случаи хората се страхуват да не причинят катастрофа или да не объркат скоростите. С други думи проблемът е свързан с местата, на които шофират (магистрали, пътища, големи улици).

Други се страхуват от нощното шофиране и от високите скорости. Фобията от шофиране има три измерения:

Когнитивно

Когнитивното измерение е свързано с мислите за катастрофи, загуба на контрол, страх от смъртта или нараняването на други хора.

Емоционално или психологическо

Хората, които се страхуват да шофират, изпитват тревожност, напрежение в мускулите, несигурност, гадене и силно се потят. Освен казаното, могат да се оплакват от замъглено зрение, учестен сърдечен пулс, диария или треперене на ръцете и краката.

Шофирането
фобия от шофирането

Хората, страдащи от такава фобия, избягват шофирането или шофират само при специални обстоятелства – например шофират само, когато с тях има още някой, карат по определени пътища, без да превишават минималната скорост, шофират през деня и т.н.

Силата на страха , която шофьорът изпитва, варира в зависимост от ограниченията или трудностите, причинени от тази фобия, както и от нивото на дискомфорт, което усеща този човек.

Някои дори не могат да седнат на шофьорското място. Други предпочитат да оставят да ги возят, да повървят или да си вземат такси. Трети предпочитат да шофират по два пъти по-дълъг маршрут, стига той да е по-спокоен.

Този страх може да навреди на ежедневния ви живот. От отхвърлянето на предложения за работа, изискващи шофиране, даването на много пари за обществен транспорт, отказването на помощ на някой в трудна ситуация дори до това да не можете да се насладите на приятно пътуване през уикенда.

Фобията от шофирането смачква самочувствието, защото кара хората да се чувстват унизени, разочаровани и некомпетентни.

Страхът от шофирането засяга по-често шофьорите с по-малък опит (карали по-малко от 2 години)и по-рядко – тези с опит. В повечето случаи се касае за жени на възраст около 30 години. Част от основните причини за този страх са:

  • Нараняване при катастрофа (или просто присъствие в такава).
  • Учене, базирано на страх или липса на увереност в собствените способности.
  • Тревожност и стрес от други проблеми (работа, семейни проблеми и др.).

Можете ли да се справите със страха от шофирането?

Ако по някаква причина не можете да карате колата си или който и да е друг автомобил, само защото мисълта за това ви ужасява, ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

1. Създайте си спокойна атмосфера
шофирането трябва да е спокойно

Със сигурност имате приятели или членове на семейството, които ви правят още по-нервни, ако пътуват с вас. Можете да им кажете да седнат отзад или директно да ги помолите да не пътуват с вас.

Облечете се с удобни дрехи, които не ви стискат никъде. Пуснете си успокояваща музика и използвайте приятен ароматизатор за кола.

2. Дишайте дълбоко

Когато се чувствате все едно, че губите контрол над ситуацията и сте на крачка от паник атака, първото нещо, което трябва да направите е да дишате дълбоко.

Оставете въздуха да влезе през носа ви и след това в дробовете ви. Издуйте стомаха си максимално. След това бавно издишайте, за да успокоите тялото си. Повторете това няколко пъти.

3. Вярвайте в себе си
позитивното мислене и шофирането

Всички тези фрази или думи, които ви помагат да изградите увереността и самочувствието ви са добре дошли, ако се страхувате от шофирането. Например опитайте да си казвате следното на глас:

  • Шофирам внимателно и спазвам ограниченията на скоростта.
  • Знам, че съм внимателен и добре подготвен шофьор. 
  • Спазвам правилата и съм в безопасност.
  • Планирах това пътуване, знам къде отивам и съм подготвен.

4. Срещнете се със страховете си

Най-добрият начин за контролиране на страха от шофирането е самото шофиране. Започнете да карате по малко, на спокойни улици и с ниска скорост. След като станете по-уверени страховете ви сами ще изчезнат.

Експозиционната терапия е един от най-ефикасните начини за справяне със страха. Ако не правите нищо, за да се справите с това, страхът ви ще стане по-голям и неконтролируем.

5. Правете малки крачки
страха от шофирането

Ако се страхувате от шофирането няма да можете да карате на дълго разстояние и от сутрин до вечер. Затова трябва да изпълните определени крачки или нива докато се почувствате готови. Започнете като държите ключовете няколко минути, седнете в колата с изключен двигател.

След това запалете колата и шофирайте по една улица или около блока. След това се отправете по някоя главна улица със светофари. След време карайте по магистралата и т.н.

6. Потърсете помощ

Около вас има много хора, които ви дават подкрепата, от която се нуждаете, за да преодолеете страха си от шофирането. Можете да ги помолите да бъдат с вас в първите ви опити за шофиране или най-малкото да изслушат страховете ви и да изкажат мнението си.

Понякога човек има нужда просто да поговори за проблема и чувствата, които шофирането събужда в него, за да започне да преодолява страховете си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.