7 вида почивка, от които всички имаме нужда

Почивката включва навици, които надхвърлят съня. Знаете ли от какви видове почивка се нуждаете? Разберете тук!
7 вида почивка, от които всички имаме нужда
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 30 юни, 2023

Повечето хора вярват, че имат нужда от повече сън, когато започнат да изпитват физическо и психическо изтощение. В крайна сметка е доказано, че сънят между 7 и 9 часа на ден може да намали умората. Това обаче не винаги е достатъчно. Знаете ли, че има и други видове почивка?

На първо място, трябва да започнем с идеята, че сънят и почивката не са едно и също нещо. Изясняването на това е важно, тъй като много хора са склонни да ги объркват.

Въпреки че периодът на сън е ключов за почивката, той сам по себе си не е достатъчен за възстановяване на енергията и жизнеността. Ще ви разкажем повече по темата по-долу.

Защо е важно да почивате?

Преди да се запознаете с различните видове почивка, си струва да запомните нейното значение. Почивката е един от стълбовете за физическо и психическо благополучие. В този смисъл това включва не само осигуряване на оптимален сън, но и прекъсване на работата, академичните и семейните дейности, наред с много други.

Основната й цел е да насърчи баланса на ума, тялото и духа, за да увеличи усещането за енергия, креативност, продуктивност, умствена яснота и като цяло здраве. Всичко това се отразява в по-добро физическо състояние, по-добро управление на емоциите и по-малко склонност към боледуване.

Видове почивка, от които тялото се нуждае

Когато чувството на изтощение е налице, а също и придружено от стрес, раздразнителност, отлагане, липса на мотивация, наред с други, важно е да се даде приоритет на почивката. И не става въпрос само за осигуряване на оптимален период на сън, но и за други форми на прекъсване.

Нека разгледаме подробно видовете почивка.

1. Видове почивка – физическа почивка

Физическата умора е една от най-лесните за разпознаване. Крайниците се чувстват тежки, очите са склонни да се затварят и е трудно да се концентрирате върху повечето ежедневни задачи.

Ако е така, трябва да знаете, че има два вида физическа почивка: пасивна и активна. Разбира се, най-известна е пасивната, която включва дейности като сън и дрямка.

Както е обяснено в публикация в Nature and Science of Sleep, сънят е определящ за метаболитните функции и енергийния баланс. Също така участва в паметта и емоционалната регулация. От своя страна е доказано, че кратките следобедни дрямки подобряват когнитивното представяне и бдителността до два часа след приемането им.

И какво означава активна физическа почивка? Това са други дейности, които допринасят за релаксацията на тялото:

Статия от Mayo Clinic подчертава, че практикуването на тези видове почивка смекчава физическия и психическия стрес, който тялото може да понася ежедневно. Освен всичко друго, помага за регулиране на сърдечната и дихателната честота, стимулира кръвообращението, намалява хроничната болка, подобрява качеството на съня и успокоява умората.

2. Психическа почивка

Повечето хора са изпитвали чувството, че главата им “ще се пръсне”. Мислите стават мътни, трудно е да се концентрирате и преобладават непреодолими емоции като безпокойство, мъка, стрес и тъга.

В резултат на това е трудно да се представяте в академични или работни дейности; има забележимо състояние на раздразнителност и дори е трудно да се заспи през нощта. Най-лошата част? Сънят не е достатъчен, за да се успокоят тези симптоми.

Оттук и значението на умствената почивка. В какво се състои?

По принцип става дума за изключване на ума от всичко, което е свързано с ежедневните задължения. Разходете се на открито, намерете тихо място, насладете се на ароматерапевтичен сеанс… всяка дейност, която ви позволява да си починете, за да „спрете да мислите“.

В този момент трябва да се наблегне специално на дигиталната детоксикация. Както се съобщава в статия, споделена в Business & Information Systems Engineering, тя се състои в пълно прекъсване на връзката с електронните устройства, за да се предотвратят и смекчат ефектите от техностреса.

Факт е, че постоянното излагане на технологии е тясно свързано със следното:

  • Стрес
  • Чувство на изтощение
  • Повишен риск от здравословни проблеми
В случай на работа с компютри или каквото и да е електронно устройство е препоръчително да правите почивки на всеки час и половина. Можете да правите например упражнения за разтягане и дишане.

3. Видове почивка – сензорна почивка

Настоящият начин на живот генерира хиперстимулация на мозъка поради излагане на екрани, ярка светлина, шум, трафик, силни миризми и като цяло среда с много движение.

С течение на времето и без подходяща почивка това генерира раздразнителност, избягване на физически контакт, зрителен дискомфорт, мускулно напрежение, безсъние и продължителна умора. Следователно друг вид почивка, която не бива да се пренебрегва, е сензорната почивка.

Много лесен начин да я прилагате през целия ден е да затворите очи за няколко минути по време на активни почивки. Препоръчително е също да практикувате техники за дълбоко дишане и медитация. Ако можете, намерете тихо място, далеч от ярка светлина.

Разбира се, тук също е от ключово значение да изключите всички електронни устройства за няколко минути през целия ден. Освен това през нощта трябва да избягвате да ги използвате час или два преди лягане.

Изследванията, споделени в Healthcare, показват, че използването на електронни устройства преди лягане значително влияе върху качеството на съня. Това, съчетано със стреса и хиперстимулацията, които причиняват в мозъка, обяснява защо те са причина за продължителна умора.

4. Творческа почивка

Креативният ум непрекъснато работи върху решаването на проблеми и генерирането на нови идеи. Идва обаче момент, когато разочарованието, многозадачността и стресът засягат тези творчески способности. Това е моментът, в който е почти задължително да обмислите творческа почивка.

Тя се състои в това да откъснете ума си от конкретното изкуство за момент и да се концентрирате върху други неща. Слушане на музика, прекарване на ден в гледане на сериали, споделяне на време с приятели или като цяло занимаване с друго хоби.

Паузата може да продължи часове, дни или дори седмици. Важното е да оставите ума да се зареди с други дейности, за да възвърнете енергията и вдъхновението.

Добър вариант е да се възползвате от времето за връзка с природата.

Проучване, докладвано в Frontiers in Psychiatry, съобщава, че престоят в естествена среда стимулира любопитството, насърчава гъвкавостта и въображението, разсейва ума от работата и стимулира творческите идеи.

5. Видове почивка – емоционална почивка

Постоянното търсене на външно одобрение, привързаността към близки хора, необходимостта да се помогне за решаването на проблемите на другите и като цяло прекомерната емпатия са причините, поради които мнозина изпитват постоянно изгаряне. Най-лошата част? Малцина го осъзнават.

Истината за всичко това е, че е необходимо да си вземете почивка, за да работите вътрешно и да развиете самосъзнанието си. Емоционалната почивка включва опознаване на себе си по-добре, способност да изразявате емоции, да изследвате и обработвате настоящи и минали житейски ситуации и да изградите по-добра версия на себе си.

С други думи, това е прекарване на време сами и приоритизиране на собствените нужди пред тези на другите. Една от първите стъпки за постигане на това е да се научите да казвате „не“ и да се откажете от нуждата да угаждате на другите. Това не трябва да се разглежда като егоистичен акт, а като основна стъпка за укрепване на самочувствието.

Във връзка с това, проучване, споделено чрез Cognitive Therapy and Research, дава подробности за времето, прекарано сам:

  • Помага при управлението на стреса.
  • Повишава удовлетворението от живота.
  • Насърчава положително психологическо приспособяване.

6. Социална почивка

Социалната пауза е свързана с емоционална пауза. Това включва да си дадете пространство да мислите за вашите взаимоотношения и какво носят те в живота ви. С други думи, това е идентифициране на онези приятелства, които по някакъв начин ви изтощават или спират, както и тези, които ви подхранват и ви помагат да растете.

От друга страна, става въпрос за приоритизиране на това, което наистина искате да направите, и за оставяне настрана онези социални задължения, за които не се чувствате добре или които не генерират истинско желание. Освен това тя предлага да се откъснете за известно време от социалните мрежи, тъй като те също изтощават и създават зависимост.

Поддържането на положителни, автентични взаимоотношения, с които можете да споделяте целите и желанията си, е добър начин за социално презареждане. Напротив, по-добре е да стоите далеч от хора, които само добавят драма, клюки и негативизъм.

7. Духовна почивка

Един от видовете почивка, който много хора пренебрегват, е духовната почивка. За какво точно се отнася това? Духовната почивка означава отделяне на време за свързване с вид енергия, която надхвърля физическото и умственото.

Някои хора го наричат “спа за душата”. Това е място за прошка, лечение, увеличаване на самоприемането и укрепване на самочувствието.

Изследванията, докладвани в Frontiers in Psychology, подчертават, че духовността е свързана със здравословния начин на живот и преди всичко с по-добро състояние на психологическо благополучие.

Някои постигат това чрез религиозни практики; това обаче не е единственият начин. Други ресурси, като медитация, доброволчество, практикуване на йога или прекарване на време в естествена среда, също помагат.

Практикувате ли вече тези видове почивка?

В крайна сметка почивката включва навици, които надхвърлят съня. Въпреки че периодът на сън е ключов за възстановяване на енергията, той не е достатъчен сам по себе си.

Добра идея е да се откъснете от ежедневните задачи и да възприемете навици, които не само насърчават релаксацията на тялото и ума, но и повишават креативността, самочувствието и самосъзнанието. Във всеки случай е важно да запомните, че изтощението и продължителната умора също могат да са показателни за здравословен проблем.

Ако не се подобряват с течение на дните, най-добре е да се консултирате с лекар.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.