Личността INFJ: най-рядката от всички

INFJ личността стана много популярна през последните години. Нека да видим откъде произлиза, какво представлява и какви са характерните й черти.
Личността INFJ: най-рядката от всички
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 23 октомври, 2023

Теорията за 16-те личности е много популярна както в психологията, така и в масовата култура. Има няколко теста, които се използват за определянето кой тип съответства на всеки човек, сред които се откроява индикаторът Майерс-Бригс. Сред възможностите има една, която се отличава със своята особеност: личността INFJ.

Независимо дали сте свързани със света на психологията или не, със сигурност сте чували за нея. Ние също я познаваме като адвокатска личност или идеалистична личност. Във всеки случай тя има характеристики, които й позволяват да бъде разграничена от другите. Всъщност Центърът за приложения на психологическите типове изчислява, че само 1 до 3% от населението проявява тази личност.

Каква е личността INFJ?

Личността INFJ може да бъде доста интересна.
Личността INFJ може да бъде интригуваща за много хора, особено поради някои противоречиви аспекти.

Както споменахме, личността INFJ е една от 16-те личности в индикатора Майерс-Бригс. Това е тест, чиято цел е да определи типа личност на индивида. Той е много полезен в работната среда, тъй като измерва как човек се представя в нея и как взема решения.

Този показател е разработен въз основа на идеите на Карл Густав Юнг, по-специално на тези, изложени в неговата книга Психологически типове (1921). Сред целия каталог от личности по този показател личността INFJ винаги е била най-екстравагантната.

Има две причини за това: първо, тя е най-рядко срещаната от всички, и второ, защото обединява качества, които обикновено се смятат за несъвместими. С много прости думи личността INFJ описва хората като интровертни, интуитивни, чувствителни и осъдителни.

От тези четири качества е извлечена категорията INFJ, акронимът е изграден от английските термини (Introverted, iNtuitive, Feeling и Judging ).

INFJ личност – характеристики

Много митове са създадени около личността на INFJ. Някои от тях преувеличават нейните качества, други просто ги представят напълно погрешно. Сигурното е, че можем да определим следните характеристики на тази интровертна личност:

 • Те са състрадателни: INFJ са много състрадателни, което от своя страна се изразява в силно чувство на съпричастност. Те не се страхуват да демонстрират тези качества, когато е необходимо, въпреки че интуицията винаги посредничи. Освен това те показват състрадание въз основа на техните вярвания, ценности и винаги водени от техните перспективи.
 • Те съчетават емоция с логика: INFJ често са много сантиментални. Това е полуистина, тъй като техните емоции винаги са обусловени от техните разсъждения. Те имат обективно възприятие за добро и лошо и въз основа на това се надяват да го трансформират. Те са емоционални, да, но никога не изоставят напълно логиката.
 • По същия начин те са готови да помогнат: Хората с INFJ личности винаги са готови да помогнат. След като изградят връзка с друг човек, което може да отнеме време, те не се колебаят да му помогнат. Те правят това от собственото си пространство, тъй като могат да се уморят и да потърсят самота след известно време.

И още

 • Те имат идеалистични мисли: ако трябва да подчертаем характеристиките на личността INFJ, това би било идеализъм. Въпреки това, тя винаги ще се опитва да доведе до действие. Те не са пасивни мечтатели, а търсят начини да превърнат тези мечти в реалност.
 • Те са организирани: в допълнение към всичко по-горе, те са силно организирани. Не само това, но те са плановици и когато упражняват контрол, го правят въз основа на него. Това не им пречи да вземат бързи решения, когато трябва, въпреки че когато е възможно, те ще се опитат да бъдат по-методични.

Силни и слаби страни на тази личност

Повече за тази интересна личност
Креативността, дисциплината и организираността, които характеризират тези хора, са особено полезни качества в работната среда.

Както видяхте, особеността на тази личност не е случайна. Тя обединява по малко от всички качества и дори тези, които са в конфликт помежду си. Помнете винаги, че INFJ са интроверти и имат следните силни и слаби страни:

Силни страни

 • Те имат капацитет, свързан с творчеството или изкуството.
 • Те ценят близките и дълбоки взаимоотношения.
 • Освен това имат резервиран характер. Това се проявява по-силно пред непознати.
 • Те винаги търсят начини да променят средата си чрез действие.
 • Те знаят как да живеят със самотата, въпреки че това не им пречи да споделят активно с група.
 • Не само това, но те са чувствителни и използват това в компанията на своя разум, за да интерпретират света.

Слабости

 • Те се изтощават, когато прекарват твърде много време във връзка с другите.
 • Избягват конфронтацията или не знаят как да я контролират адекватно.
 • Техният идеализъм може да ги накара да имат много високи очаквания.
 • Те могат да създадат бариера, която затруднява пълното им опознаване.
 • В някои неща те могат да бъдат упорити (дори в тези, обречени на провал).
 • В определен контекст могат да бъдат много емоционални.

Личността INFJ съответства на няколко атрибута на когнитивните функции, установени от Юнг и индикатора Майерс-Бригс: мислене, чувство, усещане и интуиция.

Доминиращата функция е тяхната интровертна интуиция, която може да работи срещу тях, като са малко упорити. Спомагателната функция е в тяхното екстровертно чувство, така че те да са наясно с емоциите на другите.

Като допълнение и макар и с по-малко значение от предишните функции, откриваме като третичен характер интровертното мислене. И накрая, те имат по-ниска функция на екстровертно чувство. Тази последна функция, макар и не толкова развита, е това, което кара INFJ да остават свързани с реалността.

За да ви дадем пример, някои казват, че хора като Тейлър Суифт и Опра Уинфри споделят достатъчно характеристики, за да бъдат INFJ. Както успяхте да се уверите, това е много сложна личност, което от своя страна я категоризира като необичайна.

В заключение

Накрая ви напомняме, че този и други типове личности са показателни. Ако в тест вашите отговори показват, че сте INFJ човек, не трябва да обвързвате действията или мислите си с горните критерии. Преди всичко трябва да бъдете себе си, а не да бъдете този от резултата, който не може да измери със сигурност какво чувствате, мислите или правите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.