Нисковъглехидратните диети – влияние върху мозъка и емоциите

Нисковъглехидратните диети се превърнаха в едни от най-често прилаганите стратегии за хранене. Но не трябва да пренебрегваме влиянието им върху мозъка и емоциите. Научете повече от следващите редове!
Нисковъглехидратните диети – влияние върху мозъка и емоциите
Daniel Baldó Vela

Написано и проверено от Медицинска сестра Daniel Baldó Vela.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Физическите ползи на диетите с ниско съдържание на въглехидрати, познати като нисковъглехидратни диети, са добре познати на всеки,заинтересуван от начин на хранене, който би спомогнал отслабването. А знаете ли как нисковъглехидратните диети се отразяват на мозъка и емоциите ви?  Работят ли в дългосрочен план?

Организмът може да си набави глюкоза от всички макрохранителни вещества: въглехидратите, мазнините и протеините. Но когато организмът не използва въглехидрати, ефикасността му намалява и това би могло да се отрази и да доведе до негативни последици за мозъчната дейност.

Нисковъглехидратните диети

“Нисковъглехидратните” диети са диети, при които човек получава 30% по-малко от общата енергия от храните богати на въглехидрати. През последните години те се превърнаха с популярна стратегия, свързана с начина на хранене, за отслабване. Причината за широкото им използване с цел отслабване се крие във важността на ролята на въглехидратите за натрупването на мазнини в тялото. Въпреки това има и други решения, които вместо да забраняват приема им, търсят по-умерени начини за намаляване на приема им и коригиране на гликемичния индекс.

Нисковъглехидратните диети и функционирането на мозъка

Въпреки че човешкият мозък представлява едва 2%от общото телесно тегло, той използва  20-30% от енергията ни ежедневно. Това го прави „взискателен“ орган, тъй като за да работи ефикасно, той си набавя енергия чрез основния  й източник – въглехидратите

Мозъкът е най-взискателният орган в човешкото тяло поради комплексността му.

Мозъкът е сложен орган и работата му зависи от много фактори.
Поради тази причина бяха проведени редица изследвания, които стигнаха до извода, че нисковъглехидратните диети оказват отрицателно влияние върху мозъчните дейности свързани с учене, фокусиране на вниманието и запаметяване. Въпреки това, изглежда, че това влияние е само краткосрочно. Освен това е вярно, че не толкова много хора могат да спазват тези диети за дълго.

В дългосрочен план, когато неприемането на въглехидрати се превърне в начин на живот, в организма настъпват редица адаптации за образуване на енергия от аминокиселините, структурна единица на протеините, а мастните киселини стават по-ефикасни. Затова дългосрочните проучвания не показват нарушаване на мозъчната функция.

От друга страна, когато става въпрос за хората със съществуващи нарушения в мозъчната дейност, нисковъглехидратните диети могат да се окажат полезни. Причината за това е, че мозъкът на хората с Алцхаймер губи способността си да използва глюкозата като източник на енергия, засилваща мозъчните проблеми. Поне в ранните стадии на заболяването мозъкът на пациента може да използва кетоните като източник на енергия. Това са вещества, които се получават при мобилизирането и разграждането на мастните киселини .

Именно затова се счита, че нисковъглехидратните диети подобряват функционирането на мозъка при тези с леки мозъчни нарушения. Резултатите от предварително клинично изследване публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease през април 2019 година показва това. Но този начин на хранене е труден за спазване в дългосрочен план.

Какво се случва на емоционално ниво?

В този случай се наблюдава точно обратното. Нисковъглехидратните диети не оказват негативно въздействие в краткосрочен план, а в дългосрочен. Спазването им води до понижаване нивото на серотонин в мозъка.

Въглехидратите повишават нивото на серотонин в мозъка, а протеините и мазнините го намаляват.

Това може да доведе до по-ниско ниво на енергия, глад за сладки храни, чувство на тъга и дори депресия.

Спазване на нисковъглехидратните диети

Накрая трябва да отбележим, че на хората им е трудно да спазват нисковъглехидратните диети. За това има редица причини:

  1. Ограничаването приема на въглехидрати е в разрез с много установени социални модели. В западната култура зърнените храни, кореноплодите, плодовете и зеленчуците са основни храни. Затова спирането на консумацията им може да се окаже трудно и може да провали диетата. При хората храната има социална роля, с която нисковъглехидратните диети често се разминават.
  2. Ограничаването на приема на въглехидрати свива и избора ви на разрешени храни. Тези диети са толкова строги, че често хората трябва да се хранят еднообразно.
  3. Както вече видяхте нисковъглехидратните диети могат да се отразят на настроението ви. Хората понякога се нуждаят от храни, с които да контролират емоциите си, а това е невъзможно при този вид диети.

Затова с изключение на отделни специални случаи и независимо от теоретичните им ползи, изглежда, че нисковъглехидратните диети не са здравословна опция. Те понижават функционирането на мозъка в краткосрочен план, оказват негативно въздействие върху емоционалното състояние и трудно се спазват. Затова е добра идея да стоите далеч от такива строги диети. Най-добре е да се храните здравословно. Запомнете, че независимо от ползите, които можете да получите от нисковъглехидратните диети, най-добрата „диета“ е тази, която можете лесно да спазвате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.