Вегетарианско сирене с риган: бърза и лесна рецепта за приготвяне

Здравословното вегетарианско сирене се прави с авокадо. Това е здравословен начин за заместване на обикновеното сирене и е идеален за хората, които следват вегетарианска диеа и за тези, които искат да подобрят начина си на хранене.
Вегетарианско сирене с риган: бърза и лесна рецепта за приготвяне

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Здравословното вегетарианско сирене с риган се прави с авокадо. Това е здравословен начин за заместване на обикновеното сирене и е чудесно за хората, които спазват вегетарианска диета и за тези, които искат да подобрят начина си на хранене. 

Както повечето хора знаят, авокадото е една от най-универсалните и здравословни храни, които можете да добавите във вашата диета. Поради своя несравним вкус, е идеален за салати, смутита, сосове и други рецепти. Някога опитвали ли сте вегетарианско сирене с риган?

Въпреки че това не е обикновено сирене, това е рецепта, която е богата на хранителни вещества, които можем да използваме за заместване на тази съставка в някои ястия. Всъщност се комбинира перфектно с пълнозърнест хляб, бисквити и други закуски.  

Вегетарианско сирене с риган

Вегетарианско сирене: сандвичи с авокадо

Има много рецепти за приготвяне на вегетериански сирена от семена, ядки или корени. Но в днешната статия, ще ви покажем един интересен начин за приготвянето на вегетарианско сирене с риган. Това със сигурност е чудесен избор за тези, които искат да поддържат по-здравословна и балансирана диета.  

В допълнение, може да се използва в диети за отслабване, тъй като има по-малко калории от обикновените сирена. Освен тези неща, това сирене съдържа здравословни мазнини, протеини и голямо разнообразие от витамини и минерали. Бихте ли искали да го опитате?

Вегетарианско сирене с риган: необходими съставки

  • 3 броя средно голямо авокадо
  • 4 супени лъжици сурово кокосово масло (60 мл)
  • 2 супени лъжици лимонов сок (30 мл)
  • 1 чаена лъжица морска или хималайска сол ( 5 г)
  • 6 супени лъжици хранителна мая (90 г)
  • 1/4 чаша ферментирала зеленчукова напитка (62.5 мл)
  • 2 чаени лъжици псилиум на прах (30 г)
  • 2 супени лъжици изсушени листа от риган (20 г)

Вегетарианско сирене с риган: необходими прибори

  • Купи за дълбоко смесване
  • Блендер
  • Кръгли формички
  • Хартия за печене

Приготвяне

  • Първо, разрежете авокадото на половина и премахнете пулпа.
  • После го сложете в блендера заедно с кокосовото масло и лимоновия сок.
  • След това, добавете солта, хранителната мая и ферментиралата зеленчукова напитка.
  • Разбийте за две минути и после добавете псилиума на прах.
  • Уверете се, че сте получили гладка, гъста смес. 
  • Веднъж щом сте получили подходящата консистенция, вземете кръглите форми и ги напълнете с пастата от авокадо, като покриете отгоре с хартия за печене.
  • Поставете сиренето в хладилника, поне за 8 часа.
  • След това, извадете формите и се уверете, че имат правилната консистенция.
  • Накрая, премахнете формите и посипете риган върху сиренето. 

Как да си направите ферментирала зеленчукова напитка

Вегетарианско сирене с риган: снимка на две купички, едната с мюсли, другата с мляко.

Един въпрос, който бихте могли да имате относно приготвянето на вашето вегетарианско сирене, е откъде да купите ферментиралата зеленчукова напитка, която е част от съставките. Не се притеснявайте! Ще споделим с вас една лесна рецепта, която можете да направите вкъщи.  

Съставки (за 3 литра)

  • 1 чаша елда, киноа или семена от камут (200 г)
  • 12 чаши вода (3 литра)

Прибори

  • Голям стъклен буркан
  • Гумена лента или връв
  • Парче плат

Приготвяне

  • Първо оставете семената да покълнат. За да направите това, поставете семената в стъкления буркан и ги накиснете за около 8 часа. 
  • Покрийте горната част на буркана с парче плат и затворете здраво с ластика или с връвта.
  • После изцедете водата и оставете бутилката наклонена по диагонал за още два дни.
  • След два дни, изцедете и напълнете буркана с двойно повече вода. 
  • След това, ги оставете киснат още 24 часа. През това време, покълналите семена трябва да ферментират в течността.
  • След 24 часа, изцедете водата и я съхранявайте в стъклен буркан, в хладилника. Ако искате, можете да повторите ферментацията със същия вид семена, но двойно повече, и само за 12 часа.

Забележка: Можете също да използвате семена от леща. Най-важното нещо, което трябва да направите, е да се съобразите с процеса на ферментация. Запомнете, ако температурата е висока, напитката ще ферментира по-бързо. Следователно, ако е студено, може би ще отнеме повече време.

С какво се комбинира вегетарианското сирене

Сирене на филийки хляб

Вегетарианското сирене с авокадо и риган е здравословен избор. Обикновено, се прави от хора, които спазват веганска или вегетарианска диета. Но също така е чудесен избор за тези, които просто искат да подобрят начина си на хранене. Въпреки че е много различно от обикновеното сирене, може да се използва като заместител за много ястия.

Така че, не се колебайте да го пробвате заедно със:

  • Сандвичи
  • Хляб и филии
  • Тако и бурито
  • Макарони
  • Салата
  • Яхнии

Запомнете, че количествата калории ще зависят в зависимост от размера на порциите. Като цяло, както и с другите рецепти, трябва да го ядете в умерени количества. В допълнение, най-добре е да се съчетае с други здравословни храни, така че да не се съсипва представата за здравословна диета. Какво чакате? Хайде, опитайте!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.