Възстановяване след трансплантация на коляно

Има три ключови точки по време на възстановяване след трансплантация на коляно: грижете се добре за раната, следвайте балансирана диета и правите редовни физически активности. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете.
Възстановяване след трансплантация на коляно

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Операциите за трансплантация на коляно са безопасни процедури. Като цяло те имат наистина страхотни резултати. За да бъде процесът успешен обаче, трябва да следвате указанията за възстановяване възможно най-стриктно.

Възстановяването след трансплантация на коляно не е загадка. По принцип трябва да се грижите за раната, да приемате всички необходими лекарства и да правите физически упражнения редовно.

Пациентите трябва да са наясно, че процесът на възстановяване зависи от това колко добре следват тези стъпки. Със сигурност ще се нуждаете от подкрепата на вашето семейство, за да се грижите за дома. Въпреки това, с всеотдайност, ще завършите процеса, без големи проблеми.

Операция за трансплантация на коляно

трансплантация на коляно: снимка на коляно

Има няколко причини, поради които коленете променят структурата си и дегенерират. Възрастта е най-често срещаният фактор, защото хрущялът се износва с течение на годините. Други фактори като затлъстяване, спорт с голямо натоварване или работни места, които изискват физическа сила също са често срещани причини.

В някои случаи процесите са необратими и пациентите се нуждаят от трансплантация на коляно. Тази процедура замества най-важните части на тази става с изкуствени.

По принцип тези операции продължават между два и три часа. След процедурата преминавате към възстановяване. Пациентите ще получат превръзка и дренаж на коляното. На следващия ден лекарите правят рентгенова снимка. Ако всичко върви добре, те могат да започнат да качват тежест на крака, с което официално се стартира процеса на възстановяване.

Възстановяване след трансплантация на коляно

По принцип след операцията по трансплантация на коляно е необходимо да останете в болницата два или три дни. След това започвате фазата на рехабилитация у дома. На този етап има три важни неща, които трябва да направите, за да се грижите за коляното. Те са:

 • Грижа за раната. Основната цел е предотвратяване на инфекции. За да ги предотвратите, трябва ежедневно да сменяте превръзката и да приемате предписаните лекарства. Важно е раната да е суха.
 • Балансирана диета. Балансираната диета допринася значително за възстановяването след трансплантация на коляно. В допълнение, вашият лекар може да ви предпише хранителни добавки, особено ако имате недостиг на нещо.
 • Редовна физическа активност. Това е ключов елемент, особено през първите няколко седмици на възстановяване. Също така, вашият физиотерапевт ще ви каже какви упражнения трябва да правите. Времето за възстановяване зависи до голяма степен от това колко последователно и редовно правите упражненията.

Физическата активност е много важна. По принцип програмата ще ви накара да ходите, заедно със специфични упражнения. Също така трябва да се върнете към ежедневните си дейности възможно най-скоро.

Други общи препоръки

Физически упражнения за рехабилитация

Има много неща, които трябва да имате предвид, ако искате бързо възстановяване. Основните от тях са:

 • Помощ. Първите дни ще ви трябва някой, който да ви помогне в ежедневните дейности.
 • Грижете се за раната. По принцип трябва да държите раната превързана, докато лекарите не отстранят конците. Това се случва почти винаги, около две седмици след трансплантацията на коляното.
 • Движете коляното. Препоръчваме да огъвате коляното на всеки 20 минути и да променяте положението на краката си. Освен това, не поставяйте възглавници под оперираното коляно.
 • Дискомфорт през нощта. Ако се чувствате неудобно през нощта, препоръчваме да се изправите и да ходите малко.
 • Подходящи обувки. Уверете се, че носите удобни затворени обувки. Всъщност това е важно за стабилността, за да не паднете.
 • Обличайте се седнали. По-добре е да се облечете, докато седите, защото няма да сте стабилни, както обикновено.
 • Дръжте ръцете си свободни. Когато ходите, най-добре е да нямате нищо в ръцете си. Трябва да се съсредоточите върху това да не падате.
 • Използване на помощни средства. Не препоръчваме да използвате проходилки, патерици или бастуни, освен ако вашият лекар не ви каже.

Предупредителни знаци след операция по трансплантация на коляно

Както всички постоперативни периоди, операциите по трансплантация на коляно имат някои възможни рискове и усложнения. Това са основните предупредителни знаци, за които трябва да внимавате. Ако имате един или повече от тях, трябва незабавно да отидете в болницата. Те са:

 • Раната кърви много след операцията.
 • Постоянна и висока температура.
 • Силна болка, която не можете да овладеете с болкоуспокояващи лекарства.
 • Значително възпаление на коляното.
 • Промяна в цвета на кожата. Особено внимателно следете дали цветът не става силно червен, синкав или черен.
 • Изместване на коляното. Също така, невъзможността да стоите на крака си след падане.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alonso Martínez, A. I. (2014). Cuidados postoperatorios tras Prótesis Total de Rodilla-PTR: Estudio de caso.
 • Shelbourne, K. D., & Nitz, P. (1990). Accelerated rehabilitation after anterior cruciate ligament reconstruction. The American Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1177/036354659001800313
 • Carli, F., Clemente, A., Asenjo, J. F., Kim, D. J., Mistraletti, G., Gomarasca, M., … Tanzer, M. (2010). Analgesia and functional outcome after total knee arthroplasty: Periarticular infiltration vs continuous femoral nerve block. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aeq112
 • Mistry, J. B., Elmallah, R. D. K., Bhave, A., Chughtai, M., Cherian, J. J., McGinn, T., … Mont, M. A. (2016). Rehabilitative Guidelines after Total Knee Arthroplasty: A Review. Journal of Knee Surgery. https://doi.org/10.1055/s-0036-1579670
 • Society, K. K. (2012). Guidelines for the Management of Postoperative Pain after Total Knee Arthroplasty. Knee Surgery & Related Research. https://doi.org/10.5792/ksrr.2012.24.4.201

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.