Как да почистите кожените обувки: 5 полезни съвета

Кожените обувки изискват специални грижи, за да запазят оптималното си състояние. Вижте тези 5 интересни съвета за почистването им.
Как да почистите кожените обувки: 5 полезни съвета

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Почистването на кожените обувки може да се окаже трудна задача, ако не сте запознати с подходящите техники за целта. Има специални продукти за почистване на кожените обувки на пазара. Но въпреки това е добре да знаете някои полезни трикове, с които кожените ви обувки ще изглеждат като нови, а и почистването няма да ви коства много средства.

Искате ли да разберете за кои съвети става дума?

В следващите редове ще се спрем на няколко начина за почистване, с които ще отстраните замърсяванията от обувките си и ще ги направите меки и блестящо чисти. А най-хубавото е, че няма да ви се налага да си купувате традиционните продукти, тъй като нашите съвети включват използването на натурални съставки.

5 съвета за почистване на кожените обувки

Най-добрият начин за запазване перфектното състояние на кожените обувки е като се грижите редовно за тях и ги почиствате след всяко обуване. Въпреки че нерядко забравяме за това, по повърхността на обувките ни се натрупват следи от замърсяване, които могат да ускорят износването на материала, от който са направени.

Така че, които са тези лесни начини за почистване на кожените обувки?

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 интересни начина за почистване на обувките

1. Почистете кожените обувки с четка или кърпа.

Кожените обувки имат нужда от постоянни грижи.

Първо замърсената повърхност трябва да бъде почистена с кърпа или четка.

Първият ни съвет за почистване на кожените обувки е да почистите повърхността им с помощта на мека четка или кърпа. Ако обувките ви са с връзки, най-добре е да ги изперете отделно със сапун и вода, за да са напълно чисти.

 • Четкайте повърхността в различни посоки като оказвате лек натиск, за да премахнете натрупания прах и мръсотия.
 • Накрая почистете подметките с чиста суха кърпа.

2. Почистване с вода и бял оцет.

Разтворът от вода и бял оцет ще ви помогне да отстраните петната по повърхността, които придават захабен вид на този тип обувки.

Важно е да нанесете разтвора равномерно, не само върху петната, тъй като накрая може да се появят петна.

 • След като нанесете разтвора върху обувките, трябва да ги подсушите с чиста, мека кърпа и ги оставете на слънце докато изсъхнат.

3. Зехтин.

Зехтинът намира редица интересни приложения в домакинството.

Зехтинът ще ви помогне да почистите мръсните и овехтели обувки.

Използването на зехтина за почистване на кожените обувки ще ги направи по-меки и блестящи.

Така че, ако обувките ви изглеждат захабени и изцапани, използвайте този трик. Това е идеалният продукт заместител на ваксите и други продукти със специална грижа за обувки.

 • Нанесете няколко капки зехтин върху обувките и го разнесете с чиста, мека кърпа.

4. Използвайте талк при мазни петна.

Мазните петна върху кожените повърхности обикновено лесно привличат погледа. За щастие те лесно могат да бъдат почистени с помощта на талк. Тази съставка поема мазнините и предотвратява появата на петна върху материала.

 • Първо подсушете мазните петна с чиста суха памучна кърпа докато влагата изчезне. Внимавайте докато почиствате мазнината, защото ако търкате прекалено силно можете да направите петното по-голямо.
 • Нанесете талка върху желаното място и го оставете да престои през нощта.
 • На следващата сутрин изтръскайте обувките и почистете остатъка с мека четка.

5. Бананови кори.

Знаехте ли, че можете да почистите кожените обувки с бананови кори?

Дори да ги изхвърляте редовно, банановите кори намират редица приложения в домакинството. Съставките им улесняват отстраняването на натрупаните върху кожата замърсявания, оставяйки повърхността блестяща от чистота.

 • Вземете една бананова кора и почистете обувките с бялата й част.
 • След това ги полирайте с памучна кърпа докато ги почистите напълно.
 • Накрая ги оставете да изсъхнат на открито.

Как да почистите вътрешността на кожените обувки

Почистването на вътрешността на кожените обувки е важно за отстраняването на гъбичките и неприятната миризма.

След като почистите обувките си отвън, трябва да обърнете внимание и на вътрешността им, за да предотвратите разпространението на микроорганизмите и неприятната миризма. Вероятно често пренебрегвате тази стъпка, потта и бактериите оставащи в обувките са причината за лошата миризма и инфекциите.

Указания

 • Намокрете мека кърпа с вода и няколко капки амоняк.
 • Натъркайте вътрешността на обувките и ги оставете да изсъхнат на сянка.
 • След като изсъхнат напълно, изсипете достатъчно количество сода за хляб във всяка обувка. Разклатете ги докато содата се разпредели равномерно.
 • Оставете содата да подейства през нощта. На следващата сутрин почистете остатъка
 • Накрая, не забравяйте да поръсвате ходилата си с малко пудра, преди да се обуете, за да предотвратите появата на неприятна миризма!

Все още не сте почистили кожените си обувки?

Запишете си тези простички съвети и направете кожените си обувки като нови. Както виждате тези трикове са много лесни и не изискват много пари!

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.