Как да подобрите състоянието на кожата си по време на менопаузата

Виждате, че кожата ви се променя по време на менопаузата. За да запазите кожата си здрава през този период трябва да избягвате вредните навици и да поддържате организма си хидратиран – външно и вътрешно.
Как да подобрите състоянието на кожата си по време на менопаузата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Менопаузата е период на сложни промени, през който жените трябва да се грижат за различни аспекти от здравето си, както вътрешни, така и външни.

Кожата е едно от нещата, които могат да бъдат засегнати най-много, тъй като тя  е изложена и на постоянното действие на времето и климата.

В днешната статия искаме да ви разкажем как да подобрите състоянието и да овлажните кожата си през този период.

Какво се случва с кожата по време на менопаузата?

грижа за кожата по време на менопаузата
Кожата на жените е с 25% по-тънка от тази на мъжете през всички периоди на живота, но това важи най-вече за менопаузата.

През този етап от живота дермата остарява и основните й функции се променят. Става въпрос за следните функции – регулирането на температурата на тялото, защита от слънчевите лъчи и вредните бактерии, натрупване и съхранение на вода и хранителни вещества.

Въпреки че менопаузата зависи от генетичната ви предопределеност и начина ви на живот, в началото на 50те си години и след това ще забележите първите признаци на стареене на кожата:

  • Сухота
  • Отпуснатост
  • Загрубяване
  • Бръчки

Ще забележите и намаляване на стегнатостта, промяна в пигментацията, доброкачествени образувания и съдови проблеми.

  • Дермата ви ще бъде по-малко хидратирана, а това намалява способността й да възстановява тъканите и да лекува нараняванията.
  • И тъй като съдържа по-малко колаген, кожата ви става по-слабо еластична.
  • Организмът ви произвежда по-малко естроген и така броят на клетките отговарящи за поддържането тонуса на кожата ви намалява и води до появата на петна.
  • Кожата на ръцете и петите ви загрубява и се удебелява, като се появяват повече напукани зони.

Грижата за кожата по време на менопаузата

Промените на хормонално ниво могат да бъдат лекувани чрез лекарства.

Но има определени навици, които жените трябва да променят или подобрят, ако искат да изглеждат по-сияйни и да имат свежа и красива кожа през този период.

Обърнете внимание на следните съвети:

Пазете се от слънцето

UV лъчите са вредни за всяка една възраст, но по време на менопаузата кожата ви е най-уязвима от действието им. Трябва винаги да използвате слънцезащитни продукти с висок фактор, особено в средата на деня и през лятото.

Препоръчва се да се излагате по 15 минути дневно на слънце, за да може организмът ви да синтезира необходимото му количество витамин D. Той подобрява здравето на костите ви като улеснява усвояването на калция.

Ако сте с много светла кожа е добре винаги да ползвате слънцезащита (дори при облачно и студено време).

Поддържайте организма си хидратиран

поддържайте организма си хидратиран по време на менопаузата
Важно е да изпивате по два – три литра вода на ден, за да поддържате организма си хидратиран отвътре.

Ако не обичате или ви омръзва да пиете вода, можете да я заместите с натурални сокове, плодови смутита и билкови чайове. Кафето, газираните напитки и алкохола не са включени в списъка, защото имат противоположен, вреден ефект.

Добра идея е да използвате специален овлажняващ крем за лицето и тялото си. Има голямо разнообразие от козметични продукти за жените в тази възраст. Нанасяйте ги сутрин и вечер.

Почистване

Добрата хигиена на кожата е основен фактор за младежкия й и здрав вид.

Трябва да миете лицето си с натурален сапун, който ще запази рН нивото на кожата ви леко алкално и няма да наруши хидро-липидния й слой.

След като сте готови нанесете крем за защита на кожата ви.

Не търкайте кожата си, когато я подсушавате, за да не я раздразните.

Подхранване

Освен използването на натурални кремове за кожата ви, ви препоръчваме да се храните балансирано. Менюто ви трябва да е богато на витамини, минерали и антиоксиданти.

Плодовете и зеленчуците ще се превърнат в най-добрите ви приятели, тъй като са не само натурални, но и съдържат много вода и хранителни вещества.

Забравете за мазнините, тестените изделия и захарта. Не залагайте на готови храни и полуфабрикати. Вместо тях изберете домашните, здравословни и сезонни продукти.

Те ще ви осигурят всичко необходимо на организма ви, за да ви защитава от свободните радикали, които могат да увредят кожата ви.

Ексфолиране

ексфолиране на кожата през менопаузата
Добре е да ексфолирате дълбоко кожата си веднъж седмично, за да премахнете замърсяванията и да стимулирате образуването на нови клетки.

Можете да използвате домашна маска, направена от захар и мед например. Така ще забавите въздействието на времето върху лицето и шията си

Правете упражнения

Физическата активност е много важна за запазване на красотата на кожата ви през всеки етап от живота ви, особено през менопаузата.

Правенето на упражнения изчиства токсините през порите и повишава еластичността на кожата ви.

Освен това упражненията предпазват от появата на остеопороза, подобряват здравето на сърцето, намаляват стреса и ви правят по-жизнени.

Затова е добре да правите упражнения, дори по-ненатоварващи и отпускащи. Ако не спортувате редовно започнете с йога, пилатес или плуване.

Препоръчваме ви да прочетете и: Йогата помага за лечение на депресията

Спрете вредните навици

В тази група от навици обръщаме особено внимание на пушенето на цигари, стреса и алкохола. Всички те влошават здравето ви и дават отражение върху състоянието на кожата ви.

Пушенето, например, не само придава още вредни токсини на организма ви, но и пречи на дермата да се възстановява и да бъде хидратирана.

Стресът върви ръка за ръка с проблеми като безсънието, което води до появата на тъмни кръгове и петна по кожата.

Алкохолът оказва същото вредно въздействие като пушенето. Той изпълва организма ви с токсини, които трудно се пречистват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.