Симптоми за 5 болести, често срещани при жените

25.01.2019
Разпознаването на първите симптоми на дадена болест е от съществено значение за успешното ѝ овладяване.

Има редица болести, които се срещат по-често при жените, с които трябва да сме наясно. Всички знаем, че често сме по-отговорни за здравето на хората около нас, отколкото за нашето собствено. Това е нещо, с което трябва да внимаваме.

В същото време начинът ни на живот предопределя появата на определени болести. Ежедневните грижи, стресът и нередовните медицински прегледи понякога водят до сериозни проблеми.

В тази статия ще ви предложим нещо много просто и важно: грижете се за себе си, вслушвайте се в тялото си и си поставете приоритети. Да се грижите за себе си не е егоистично. Да се грижим за себе си означава да се ценим – нещо, което заслужаваме, за да бъдем щастливи и да можем да даваме най-доброто на другите около себе си.

Тук искаме да ви помолим да научите повече за тези 5 болести, които са често срещани при жените, както и за техните симптоми.

1. Мигрена, главоболие, които започват в юношеска възраст

Според данни от Световната здравна организация (СЗО) мигрената засяга два пъти повече жени, отколкото мъже. Освен това болката продължава по-дълго и се появява в рамките на по-често от един месец.

Мигрената може би е болестта, която е най-често срещана при жените. Всъщност повечето традиционни лекарства, които влияят на артериите, не помагат при болката от мигрена.

 • Мигрената няма нищо общо нито със стреса, нито с хормоните.
 • Съвременни данни показват, че причината за мигрената е свръхчувствителност на нервните влакна.
 • Освен генетичния елемент е известно, че централната нервна система има нещо общо с тази болест. В момента се провеждат експерименти за по-ефективно лечение.
симптоми на мигрената - една от най-честите болести при жените

Симптоми на мигрената

 • Мигрената се появява много рано при жените. Всъщност често се случва момичета да страдат от нея на 11 годишна възраст.
 • Болката е силна и пулсираща и е концентрирана от едната страна на главата. Това причинява замаяност, повръщане и включва зрителни халюцинации.
 • Този вид главоболие е продължително и се появява 4 пъти в месеца. Понякога изчезва след години.

Прочетете и: FDA одобри ново лекарство предпазващо от мигрена

2. Най-често срещаните алергии при жените

Може да изглежда странно, но алергиите се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете. Не им обръщаме голямо внимание, когато симптомите не са много сериозни.

Непоносимостта към глутен, както и ечемик и ръж, също се среща по-често при жени. Тя е толкова разпространена, че според Фондацията за болестта цьолиакия почти 70% от засегнатите са жени.

 • Трябва да се има предвид, че жените имат повече контакти с химични продукти. В повечето случаи алергичните реакции са предизвикани от козметика и почистващи продукти.

За какви симптоми трябва да внимаваме?

 • Внимавайте как реагират кожата и очите ви, когато използвате определена козметика. 
 • При алергия често се появява сухота в гърлото и сълзене на очите.
 • Обърнете внимание и на храносмилането си. Понякога дискомфортът, газовете, както и постоянното подуване след хранене може да са признаци на някакъв вид непоносимост.

3. Синдром на раздразненото черво – една от най-често срещаните болести при жените

Синдромът на раздразненото черво (СРЧ) е заболяване на храносмилателния процес, който причинява болка и възпаление. При него се наблюдава редуване на запек и диария. Това неприятно заболяване прави човека неработоспособен в продължение на часове.

Засега не са известни точните причини за раздразненото черво. Установено е, че се появява през периодите на изключителен стрес, когато сме нервни и когато има хормонални промени. Още полезна информация за това заболяване можете да откриете на сайта на Аджибадем Сити Клиник.

синдром на раздразненото черво - една от честите болести при жените

Внимавайте за следните симптоми на синдрома на раздразненото черво

 • Той се появява за първи път между 15 и 25 години.
 • Това не е просто заболяване, не е лошо храносмилане или гастрит. Появява се силна болка в областта на дебелото черво, която се разпростира през корема.
 • Отличава се с гадене, газове и силно парещо усещане. Болката се появява и си отива и може да продължи няколко дни.

4. Рак на гърдата

Ракът на гърдата е друга болест, която се среща най-вече при жените. Трябва да знаете, че в последните години случаите на рак на белите дробове и рак на дебелото черво също се увеличават. Никога не отлагайте профилактичните прегледи.

За какви симптоми трябва да внимаваме?

Обръщайте внимание на гърдите си. Много от нас се научават да пипат гърдите си в търсене на малки бучки. Въпреки това забравяме другия показател: малките трапчинки.

Най-важното е да изследваме кожата си за евентуални промени. Те може да са малки издатини, странни текстури, цветове или вдлъбнати области.

 • Също така, ако в семейството ви има рак на гърдата, трябва да започнете да се преглеждате преди 40 годишна възраст. След 40 години трябва периодично да си правите мамографии.

Препоръчваме ви да прочетете и: Рак на гърдата: различни видове, симптоми и лечение

5. Депресията – чест спътник в живота

Според Световната здравна организация депресията засяга 350 милиона човека в целия свят годишно, като по-голямата част от тях са жени.

Депресията е сред тихите болести, появяващи се в определени моменти в живота ни. Трябва да запомним нещо за нея:

 • Жените имат най-добрите психологически стратегии за борба с депресията. Те търсят помощ преди мъжете, могат да намират емоционално облекчение и могат да изразяват проблемите си. Те умеят и да общуват по-добре, като са отворени за другите хора.  

Симптоми на депресия

 • Апатия
 • Липса на енергия
 • Постоянно лошо настроение
 • Повтаряща се тъга и постоянни негативни мисли
 • Нарушения в съня
 • Физическа и мускулно-скелетна болка
 • Broner, S. W., Bobker, S., & Klebanoff, L. (2017). Migraine in Women. Seminars in Neurology. https://doi.org/10.1055/s-0037-1607393
 • Vanderburgh, D. (2018). Breast cancer screening. Politics and the Life Sciences. https://doi.org/10.1017/pls.2018.3
 • Parker, G., & Brotchie, H. (2010). Gender differences in depression. International Review of Psychiatry. https://doi.org/10.3109/09540261.2010.492391