САЩ тестват ваксина срещу коронавирус

САЩ започват да тестват ваксина срещу COVID-19 при хората с първата фаза от експериментирането. Резултатите ще станат готови след дълъг период от време, тъй като имунизацията, приготвена за масово приложение, представлява дълъг процес.
САЩ тестват ваксина срещу коронавирус

Последна актуализация: 15 април, 2020

В САЩ, учените са започнали да тестват ваксина срещу коронавирус COVID -19 при хората. Това е така, заради тревогата, която се получава предвид настоящата пандемия. Въпреки, че очакваните резултати са обещаващи, не можем да очакваме те да са готови в близкото бъдеще.

Научното наименование за ваксината засега е mRNA -1273. Тези букви са препратка към биохимичния механизъм, използван за тяхното производство. Състои се от генетична платформа, която транскибира геномния код на вируса, за да може да го интерпретира изкуствено.

Градът, в който се провежда тестването, е Сиатъл, и националният институт по алергии и инфекциозни заболявания ( NIAID ) и института Кайзер Перманент  във Вашингтон за здравни проучвания (KPWHRI) финансират това проучване. Финансовата подкрепа се осигурява от биотехнологичния бизнес Модерна.

Ваксина срещу коронавирус: какво включва фаза 1 от експеримента?

За да тестват ваксината срещу коронавирус COVID-19, учените са избрали отворен процес. Това означава, че учените и участниците са наясно с дозата, която ще се използва и за какъв период от време.

Това е различно от тестването на сляпо или от двойно тестване на сляпо. В същото време, това не е процес на сравняване на плацебо. По-скоро, това просто оценява реакцията към ваксината без да се сравнява с друго вещество.

В първата фаза от тестването на ваксината срещу коронавирус COVID-19 при хората, учените инжектирали веществото на 45 пациента. Тестовите субекти са хора между 18 и 55 години, които са били в добро здраве преди процеса. Важно е да се уточни, че всички тестови субекти са доброволци.

Всеки един получава инжекция от първата доза на ваксината и ще получи друга доза след един месец. Някои ще получат доза от 25 микрограма, докато останалите ще получат 100 или 250 микрограма.

Сега трябва да изчакаме 6 седмици за да получим пълните резултати. Тези резултати ще покажат дали или не учените ще могат да пристъпят към втора фаза от експериментирането или не.

Ваксина срещу коронавирус: шишенце и спринцовка

САЩ са започнали първата фаза на експериментирането за ваксина срещу коронавирус.

Технологията за тестване на ваксина срещу коронавирус COVID-19

Името на ваксината е препратка към технологията, която учените използват, за да я създадат- mRNA е акроним, който означава „messenger рибонуклеинова киселина“.

Това е така, защото коронавируса е РНК вирус. Цялата негова генетична информация се съдържа в тази молекула, която е подобна на ДНК, но не е същата.

Фактът, че коронавируса е РНК вирус, му дава голям капацитет при мутиране. Това обяснява, частично, защо е преминало от частица, която само заразените животни могат да разпространяват сред хората.

Различни щамове на COVID -19 са разпознати чрез последователностите на техния геном. Двата основни щамове са S и L. Обаче, във всяка страна, където се е разпространил вируса, учените постепенно откриват мутациите на вируса. Това означава, ако те имат технологията да анализират тези геноми.

Като имаме предвид голямата способност за мутиране на вируса, ваксината е била съставена въз основа на познатите в момента геноми на вариантите на коронавируса SARS и MERS . Това частиците, които създадоха две предишни епидемии от това семейство вируси сред хората.

Снимка на коронавируса

Въз основа на различните щамове на коронавирус, учените официално са произвели ваксината, която в момента се тества.

Разработването на ваксина срещу коронавирус

Учени, които притежават генетичната информация за SARS и MERS , добавили геномната последователност, открита в мутацията от Ухан, Китай. С тази информация, заедно с технологията mARN, те са могли да създадат ваксината.

Те също можаха да я развият бързо, защото те успели да разберат инфекциозното действие на външната покривка на коронавируса. С право, името на вируса произлиза от формата на въшността му, която е корона.

Накрайниците на короната на COVID -19 са от механизма за проникване в клетките. Там, в нейните частици, живее ключов протеин, който функционира като ключ за достъп до клетъчната мембрана на човешкото тяло.

Какво можем да очакваме сега от тестването на ваксината срещу коронавирус COVID-19?

Тестването на тази ваксина носи надежда. Това означава, че има напредък при разпознаването на вируса и в капацитета, който имаме, за да го предотвратим на клетъчно ниво. Но е важно да се помни, че експериментирането е все още в своята първа фраза.

Ще трябва да чакаме поне 6 повече седмици, за да разберем първите резултати. Тогава, изследванията ще трябва да спекулират, ако резултатите са достатъчно добри, за да започнем фаза 2. Специалистите при имунизациите изчисляват, че ще мине година преди ваксината да бъде разработена изцяло и налична за масовата общност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casadevall, Arturo, and Liise-anne Pirofski. “The convalescent sera option for containing COVID-19.” The Journal of Clinical Investigation 130.4 (2020).
  • Liu, Cynthia, et al. “Research and Development on Therapeutic Agents and Vaccines for COVID-19 and Related Human Coronavirus Diseases.” (2020).
  • Prompetchara, Eakachai, Chutitorn Ketloy, and Tanapat Palaga. “Immune responses in COVID-19 and potential vaccines: Lessons learned from SARS and MERS epidemic.” Asian Pacific J. allergy Immunol 10 (2020).
  • Chen, Wen-Hsiang, et al. “The SARS-CoV-2 Vaccine Pipeline: an Overview.” Current Tropical Medicine Reports (2020): 1-4.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.