Медицинските маски: всичко, което трябва да знаете за тях

Има различни видове медицински маски и всяка една има своята специфична функция. Не всички маски са полезни за всички видове излагания. В допълнение, важно е да се слагат по правилния начин.
Медицинските маски: всичко, което трябва да знаете за тях
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Медицинските маски са индивидуални защитни средства, които хората могат да носят. Те предпазват от излагане на замърсители през дихателния тракт. Те изцяло са изработени от филтриращ материал и имат средства за прикрепване към лицето, адаптер за нoса и гумени ленти.

Обаче, някои от тях имат изпускателни отвори. Всъщност, клапанът прави дишането по-лесно и предотвратява кондензацията. Те са предотвратени за дълги периоди на употреба.

Медицинските маски: видове

Има два вида медицински маски:

Хирургически маски

Тези маски защитават останалите хора. Това е така, защото те филтрират частиците когато дишате, следователно възпрепятстват пътя им до дихателния тракт.

Високо ефективни FFP маски

Този вид маска предпазва човека, който я носи. Те филтрират частиците в атмосферата, така че да не бъдат погълнати.

Те идват в различни форми в зависимост от дизайна им. Също така, те могат да бъдат във формата на конус, хоризонтални или вертикални. В зависмост, според тяхната ефективност, могат да са от клас 1,2 или 3. Класът на маските зависи от това колко добре филтрират замърсителите в околната среда.

 • FFP1: 78% ефективност на филтрирането, атмосферна концентрация до 4 TLV- Гранична стойност на прага.
 • FFP2: 92% ефективност при филтрирането, атмосферна концентрация до 12 TLV.
 • FFP3: 98% ефективност при филтрирането, атмосферна концентрация до 50 TLV.
Медицинските маски: снимка на хирургическа маска

Как да използваме медицинските маски?

Най-добрата маска зависи от рисковите фактори. Обаче, преди и след употребата на медицински маски, уверете се, че сте измили ръцете си. Поставете си маската преди да навлезете в заразената зона и я свалете навън. В допълнение, уверете се, че ви пасва добре, за да получите добра защита.

Също така, важно е да сменяте медицинските маски след употреба, в случай че се намокрят или повредят. Добра идея е също така да смените маската си, ако дишате тежко, тъй като се образува влага и не може да се филтрира добре.

Медицинските маски: Какви видове трябва да използвате?

Трябва да използвате хирургически маски когато извършвате различни дейности или се местите от едно място на друго.

Маските от тип FFP2 трябва да пасват на повърхността на лицето, като се покрива напълно носа и устата за да се предпазят лигавиците. Също така, уверете се, че ги използвате в съответствие с изолационните мерки и предупреждения за хора с преносими болести. Маските от тип FFP3 са срещу риск от излагане.

Как да слагате и сваляте маските

Важно е да знаете как да си поставяте маските за да можете да се защитите подобаващо. Обаче, също така е важно да знаете как да ги сваляте. Обаче, ако не направите това подобаващо, можете да се разболеете.

Поставяне на маската

За да поставите маските коректно, трябва да го направите преди да влезнете в заразената област. Следвайте тези стъпки:

 1. Измийте ръцете си и проверете срока на годност. Не трябва да има неизправности по маската.
 2. Можете да поставите маската си. Уверете се, че мислите за реда на носене на предпазни облекла, ако ще използвате други защитни средства. Това е редът: блуза, шапка, панталони, очила и ръкавици.
 3. Поставете маската правилно за да се защитите. Ако носите очила, ще трябва да ги свалите за да поставите и приспособите маската. След това ще можете да сложите очилата си отново.
Маска с филтър

Как да поставим маските си правилно?

 1. Дръжте маската с двете ръце, оставяйки мястото за носа в горната част. Тогава, оформете тази част от маската внимателно в центъра и отворите маската като дръпнете долния ръб.
 2. След това, поставете маската си под брадичката и сложете двете ленти над главата.
 3. Поставете долната лента под ушите ви и горната лента на ушите.
 4. Накрая, оформете филтъра за носа с двете ръце, така че да пасне на формата на носа.

Свалете маската си

За да премахнете предпазното облекло, има също ред: ръкавици, очила, панталони, шапка и блуза. Извън заразената зона, си сваляте маската. Тогава трябва да се уверите, че ги поставяте в подходящото място за складиране и си измийте ръцете.

Заключение

Има различни видове маски за защита, филтриращи вредните частици в околната среда. Следователно е важно да изберете правилната и да я поставите по правилния начин. Не всички маски са полезни и някои могат да имат дори обратен ефект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cárcoba Alonso, A. (1992). Los equipos de protección individual. Salud y Trabajo.

 • Morelos, R., Ramirez, M., Sanchez, G., Chavarín, C., & Meléndez, E. (2014). El trabajador de la salud y el riesgo de enfermedades infecciosas adquiridas. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.

 • Mutual de Seguridad CChc. (2013). Protección respiratoria. ACHS.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.