Важни моменти в грижата за кожата на новородените

Кожата на новородените е деликатна и изисква специални грижи. Ето защо трябва да знаете как да се грижите за нея правилно и какви продукти да използвате. Бихте ли искали да научите повече за грижата за кожата на новородените? Прочетете тази статия!
Важни моменти в грижата за кожата на новородените

Последна актуализация: 29 януари, 2021

Да знаят всичко за грижата за кожата на новородените е изключително важно за всички родители. Тъй като кожата на здравите бебета образува защитна бариера, тя продължава да се развива поне през първата година от живота на бебето.

В резултат на това устойчивостта на изсушаване и дразнене от външни фактори е по-голяма отколкото на друга възраст. Затова прекомерното излагане на топлина или студ може да предизвика алергични реакции. А някои продукти могат да доведат дори до агресивна реакция.

Прочетете следващите редове, за да научите повече за грижата за кожата на новородените.

Грижа за кожата на новородените

На първо място – най-важно е почистващите и овлажняващи бебешки продукти да са с добра поносимост и да не увреждат стратум корнеум (най-външния слой на епидермиса). След раждането кожата е чувствителна и изложена на фактори, които могат да доведат до увреждане на кожната бариера.

А именно:

 • Слюнка
 • Назални секрети
 • Урина
 • Изпражнения (включително фекалните ензими)
 • Мръсотия

Поради ежедневното излагане на тези фактори е важно да се осигури оптимално почистване на кожата и адекватната й защита. За целта ви съветваме да прилагате следните съвети, които ще ви опишем подробно в следващите редове.

Грижа за кожата на новородените: хигиена

Хигиената на кожата на новородените трябва да започне, когато температурата на тялото им се стабилизира. При раждането рН на кожата е неутрално. По-късно става киселинно.

Използването на алкални сапуни води до повишаване на рН и предразполага кожата на бебето към инфекции и раздразване. Поради тази причина се препоръчва използването в минимални дози на неутрални или с ниска киселинност сапуни без аромат.

През първите две седмици мийте бебето внимателно и само с топла вода. Високата температура, прекомерната употреба на сапуни и честите и продължителни бани спомагат изсушаването на кожата (дерматит), според проучване на Pediatric Dermatology.

Грижата за кожата на новородените е много важна.

Адекватната хигиена е основен стълб в грижата за кожата на новородените. Трябва да избягвате употребата на ароматизирани сапуни.

Температура

За да осигурите на бебето си добра грижа за кожата, трябва да следите и температурата на околната среда. Когато температурата е прекалено висока, това може да доведе до потене и хипертермия. А ако е прекалено студено това може да предизвика появата на хипотермия и паникулит.

Затова трябва да осигурите защита на бебето срещу температурни промени, особено през лятото и зимата. Според информация на Американската академия на педиатрите, бебетата на възраст под шест месеца трябва да бъдат държани далеч от директна слънчева светлина възможно най-дълго.

Антисептични разтвори

Използването на продукти съдържащи антисептици за почистване на здравата кожа не е препоръчително. Това може да предизвика нарушаване на микробиологичната екосистема на кожата и да доведе до размножаването на други видове микроорганизми.

Освен това кожата може лесно да абсорбира алкохола, а това може да предизвика изгаряния или промени в рН нивото на кожата.

Овлажнители

Овлажнителите могат да бъдат използвани като част от грижата за кожата на новородените. Това важи само, ако тези продукти са с подходяща формула за използване при бебета. Те могат да спомогнат подобряването на кожната защитна бариера след къпане. Добре е да бъдат използвани два пъти седмично.

За да избегнете оклузивен ефект, ви съветваме да нанасяте тънък слой, за да избегнете натрупването на продукта в гънките на кожата. В противен случай, както е подробно описано в публикация на The Journal of Investigative Dermatology, могат да се появят нарушения в регулирането на температурата и разпространение на бактерии.

Грижа за пъпчето

Остатъкът от пъпната връв обикновено пада между 5-15 ден след раждането. Това може да бъде считано за раничка, тъй като е евентуален вход за бактерии.

Затова трябва да поддържате пъпа сух и чист, без да използвате марля или друго защитно средство. Освен това е добре бебето да носи леки дрешки, а памперсът да не покрива областта на пъпа. В този случай се препоръчва използването на антисептични средства, които трябва да бъдат прилагани след всяка смяна на пелените.

Грижа за кожата в областта на пелените

Зачервянето на тази област е често срещано и се наблюдава при повечето бебета поне веднъж. Затвореното пространство под пелените спомага сложното взаимодействие с вредни фактори. Публикация в Indian Journal of Pediatrics подчертава важността и значението на запазването на кожата в тази област чиста и суха.

Когато дълго време в областта под пелените се задържа влага, триенето се увеличава. В резултат на това кожата страда и се наблюдава разпространението на бактерии.

Грижа за кожата на новородените

Редовната смяна на пелените е една от основните стъпки в грижата за кожата на новородените. По този начин може да се намали вероятността от поява на обриви.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво е атопичен дерматит

Заключение относно грижата за кожата на новородените

Кожата на новородените е по-деликатна, тъй като все още няма напълно изградена защитна бариера. Затова е важно да бъде почиствана и поддържана хигиена на високо ниво. Както и да използвате най-подходящите за целта продукти.

И накрая – вие носите отговорността за грижите за здравето на бебешката кожа и за намаляване на риска от алергични реакции и инфекции. Трябва да се съобразявате и с фактори като температура на околната среда, както и с подходящата употреба на антисептични средства и овлажнители.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
 • Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
 • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
 • Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
 • Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
 • Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.