Три начина за промивка на носа при бебетата

Когато вдишвате, алергенните частици навлизат в носа ви и могат да причинят астматична криза, освен всички други неща. Ето защо е много важно да знаете как да правите правилно промивка на носа, особено при децата.
Три начина за промивка на носа при бебетата

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Запушеният нос е често срещан при децата. Ето защо е важно да знаете как да направите правилно промивка на носа при бебетата. Това е така, защото те все още не знаят да дишат през устата и им е трудно да вдишват въздух когато има твърде много слуз в носа.

Промивка на носа при бебетата: важно е да се направи правилно

Промивка на носа при бебетата: жена си промива носа

Обикновено всички дишаме с носа си. Неговата функция е да овлажнява, филтрира и затопля всякакъв въздух, навлизащ в нашето тяло. Когато вдишваме, алергенни частици навлзиат в носа и понякога могат да предизвикат астматична криза, освен всичко друго.

Когато това се случва, е важно да се знае как да извършвате промивка на носа правилно, особено при бебета. Това е така, защото те все още не знаят как да дишат чрез устите си.

Техниката за промиване на носа включва поставянето на солена вода в ноздрите за да се премахнат носните секреции, както и всякакви мръсотии и алергени, хвананти там. Това всичко се случва благодарение на действието на прочистване на носните пасажи. Така че, целта на промивката на носа, е да премахне максималното възможно количество на алергенни частици от влизане в контакт с лигавицата. По този начин алергичната реакция е по-слаба от очакваното ако контакта продължи.

Обаче, правенето на промивка на носа не е препоръчително за тези ситуации. Освен това, е доста полезно при други обстоятелства като например:

 • Хроничен или остър риносинузит.
 • Постназално течение с хронична кашлица поради течението.
 • Предварително третиране с назални кортикостероиди.
 • Ендоназална следоперативна грижа.

Промивка на носа при бебетата: Как да я направите?

Промивките на носа са много важни за малките деца, които все още не знаят как да издухват носа си. Ако имате предвид тази идея, тогава е лесно да разберете, че трябва да правите повечето от тях доколкото можете за да се почувства вашето дете по-удобно и да улесните дишането им.

Разбира се, промивките на носа обикновено не се харесват на децата, така че извършването на тези техники може да бъде малко сложно понякога. Ето някои съвети, които да ви помогнат да направите промивка на носа при бебето:

 • Правете промивките преди времето им за сън и преди да ги нахраните.
 • Можете да положите детето с лицето надолу или лицето нагоре. Опитайте се да държите главата му отстрани и да се опитате да не ги слагате по гръб.
 • След маневрата е най-добре да накарате бебето да седне за да се улесни изхвърлянето на секреции.
 • Когато носа им е твърде запушен, можете да инжектирате малко от течността и да масажирате областта така че да се омекоти. След това, инжектирайте повече течност.
 • По-големите деца могат сами да направят промивка на носа си докато накланят главите си на една страна. Те трябва да направят същото с другата страна.

Три начина за промивка на носа при бебетата

1. Докато лежат по гръб с наклонена глава

Диаграма на нос и жена, която си прави промиване на носа

Това е най-често срещания начин за извършване на промивка на носа, въпреки че не е най-ефективния. Това, което трябва да направите тук, е насила да вкарате течност в носните проходи, или със спринцовка или с единична доза флакони, докато човека лежи в тази позиция.

Целата на тази техника е да почистите най-вътрешната област на носа. Това е бърз и лесен начин за правене. Обаче, течността няма да достигне до задната част на носа, където обикновено се натрупва слузта. Следователно, това не е полезна техника, когато слузта е дебела и гъста, защото течността просто ще отскочи срещу слузта.

2. Правене на промивка на носа когато детето е седнало

Този начин на правене на промивка на носа е особено полезен за по-големи деца. Те трябва да поставят главите си напред за да придобият тази позиция. След това ще инжектирате течността както обяснихме в предишния пример.

След като сте готови с прилагането на течността, детето трябва да я вдиша насила за да има ефект. Ето защо е това трудно да се извършва тази техника при бебетата. Обаче, като с предишното движение, извършването на промивка на носа в това положение не почиства наистина най-вътрешната част на носа и не е твърде полезно за удебелената лигавица.

3. Докато лежат по гръб или докато са седнали и главата е наклонена назад

Това е високо ефективно промиване на носа. В това положение, течността влиза бавно и без напрежение. Течността пада точно в задната част на носа и се изплъзва към гърлото, влачейки със себе си част от слузта.

Секреции, които са по-лепкави или по-гъсти все пак ще се рехидратират когато са в контакт с тази течност. Тогава, детето трябва насила да вдиша, така че слузта, която дърпа задната област преминава в гърлото или се поглъща или изплюва.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
 • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
 • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.