Защо възникват уринарните инфекции

Можете да разберете защо възникват уринарните инфекции като анализирате проблемите довели до появата им. Всяка възраст и обстоятелства си имат свои собствени рискове. В тази статия ще ви разкажем повече по тази тема.
Защо възникват уринарните инфекции

Последна актуализация: 24 май, 2020

За да разберем защо възникват уринарните инфекции, на първо място трябва да определим какъв тип е инфекцията. Важно е да разкрием кои са и факторите спомогнали появата й. Уринарната инфекция е инфекция появяваща се в някоя част на пикочната системауретрата, пикочния мехур, уретерите и бъбреците.

Това е доста често срещана инфекция. Смята се, че около 50% от жените страдат от този проблем поне веднъж в живота си. Пациентите често търсят консултация с лекар заради оплаквания свързани с пикочните пътища, особено в здравните заведения обслужващи предимно жени.

За да можете да разберете защо възникват уринарните инфекции, трябва да подчертаем, че произходът им е бактериален. Тези микроорганизми преминават през уретрата и достигат до органите на пикочната система. При размножаването им се появяват характерните симптоми на този вид инфекции.

Симптомите на уринарните инфекции в зависимост от местоположението им

Преди да се спрем по-подробно на причините за появата на уринарните инфекции, ще ви разкажем за симптомите им. Знаем, че в зависимост от местоположението им в пикочната система, симптомите варират.

Когато инфекцията засегне бъбреците, става въпрос за пиелонефрит. Това е най-опасната инфекция, проявяваща се с висока температура, повръщане и болка в гърба. Циститът е инфекция засягаща пикочния мехур. Среща се най-често. Основните й симптоми са парене при уриниране и често уриниране. При някои пациенти се наблюдава и болка в долната част на стомаха.

И накрая  – уретритът, който представлява възпаление на уретрата. Основният му признак е течението от уретрата, което често се бърка с предаваните по полов път болести. Затова поставянето на диагнозата трябва да бъде направено много внимателно.

Циститът е често срещана инфекция при жените.

Защо възникват уришнарните инфекции: рискови фактори

Важно е да изброим рисковите фактори за появата на този вид инфекции. Има ситуации и фактори, чието наличие предразполага появата им. Но това не означава, че ако имате някой от тези рискови фактори задължително ще направите инфекция на пикочните пътища. Просто този фактор би благоприятствал появата й.

Рискът е повишен, ако:

 • Сте жена. Жените са по-предразположени към уринарни инфекции. По-късата им уретра улеснява преминаването на бактериите.
 • Сексуалната активност. Във възрастта, когато са полово активни, жените могат да страдат от появата на цистит причинен от половия акт. Този проблем е често срещан и има характерни белези.
 • Менопаузата. Когато менструалният цикъл на жените спре, нивата на естроген в организма им се понижават. Тъй като в тялото има по-малко естроген, лигавиците му се изсушават, същото важи и за лигавиците на пикочните пътища. Това изсушаване благоприятства размножаването на батериите.
 • Блокиране на пикочните пътища. Ако уринарният тракт е блокиран по някаква причина, там могат да се размножат бактерии. Тук е мястото да споменем камъните в бъбреците, простатната хипертрофия при мъжете и използването на катетри по медицински причини поради по-сериозни патологии.

Причини за уринарните инфекции в зависимост от местоположението им

Както вече споменахме, уринарната инфекция може да засегне горната или долната част на пикочната система. В зависимост от местоположението, има определени причини, които се срещат по-често при едните заболявания, отколкото при другите.

 • Основната причина за пиелонефрита е преминаването на бактерии от пикочния мехур. Клиничната картина обикновено започва като при цистит (инфекция на пикочния мехур), която не е излекувана правилно.
 • Причината за повечето случаи на цистит е бактерията Escherichia coli. Въпреки че и други бактерии могат да причинят цистит, това са изолирани случаи, които не се срещат често. Когато човек се оплаква от симптоми на цистит, лекарите често предполагат, че виновникът е именно Escherichia coli.
 • От друга страна причините за появата на инфекциите на уретрата са съвсем други. Escherichia coli не е единствената бактерия причинител. Близостта на уретрата и влагалището при жените води до появата на микроорганизми като хламидия и микоплазми – други виновници за този вид инфекции.

Препоръчваме ви да прочетете и: Пет навика при уринарна инконтиненция

Уринарните инфекции се появяват по-често в определена възраст.

Уринарните инфекции често възникват по различен начин в зависимост от възрастта ви

И накрая уринарните инфекции могат да бъдат разгледани и в зависимост от възрастта на болния. На определена възраст някои причини са по-често срещани. А именно:

 • При младите жени появата на цистит често е свързана със сексуалната им активност.
 • По време на менопаузата жените, чийто менструален цикъл е спряла, страдат от уринарни инфекции заради ниското ниво на естроген.
 • Мъжете над 40 години са с повишен риск от простатна хипертрофия. Уголемената простата затруднява пътя на урината и благоприятства развитието на инфекции.
 • В по-напреднала възраст рисков фактор е хоспитализирането. Често болничният престой е съпроводен с поставянето на катетър.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Andreu, Antonia, et al. “Diagnóstico microbiológico de las infecciones del tracto urinario.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 29.1 (2011): 52-57.
 • Jiménez, J. F., E. Broseta, and M. Gobernado. “Infección urinaria.” Actas Urol Esp 26.7 (2002): 563-573.
 • Durán, Ana María Guzmán, and Andrés Valdivieso Dávila. “Infección urinaria: diagnóstico y tratamiento.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 26.3 (2018).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.