Реактивната кожа: симптоми, причини и лечение

Реактивността се проявява под формата на зачервяване, сухота, възпаление и други неприятни проблеми, които лесно могат да бъдат объркани с редица кожни заболявания. Какво означава да имате реактивна кожа и как можете да я третирате?
Реактивната кожа: симптоми, причини и лечение

Последна актуализация: 09 ноември, 2020

Реактивната кожа е често срещан проблем, свързан с прекомерната чувствителност на кожата към определени фактори. Този проблем се проявява под формата на зачервяване, сухота, лъщене или възпаление, появяващи се внезапно. В много случаи причините остават неизвестни.

Този феномен се среща по-често при жените. Според експертите една на всеки три жени може да страда от реактивна кожа. Някои се оплакват толкова често от описаните симптоми, че накрая започват да ги възприемат за “нормални”, докато в действителност не са. Много дерматолози също се затрудняват в класифицирането на този тип кожа.

Реактивността на кожата често е определяна и като чувствителна кожа, раздразнителна кожа, нетолерантна кожа и т.н. Реактивната кожа не е заболяване сама по себе си, но причинява дискомфорт. Кои са причините за реактивната кожа? И какво могат да направят хората, за да контролират симптомите й?

Какво представлява реактивната кожа?

Доскоро за този проблем се говореше като за “чувствителна кожа”. Но дерматолозите вярват, че терминът “реактивна кожа” е по-точен. Той описва типът кожа, който води до неприятни усещания като парене, сърбеж, болка и щипане причинени от фактор, който не би трябвало да предизвика този тип реакции.

Реактивността на кожата се появява само когато промените в кожата на даден човек не могат да бъдат обяснени с друга патология. С други думи симптомите не могат да бъдат обяснени като реакция към алергия към дадено вещество или наличието на агресивен агент, например абразивен сапун.

Друга характерна черта на този проблем е че се появява периодично. Казано по друг начин симптомите се появяват и изчезват. Често използваната козметика е причината.

Реактивната кожа създава дискомфорт.

Реактивната кожа е проблем, при който се наблюдава дразнене, зачервяване, сърбеж и други видове дискомфорт, причинени от излагането на различни фактори.

Прочетете и: Как да изсветлите кожата на подмишниците си

Причини за реактивната кожа

Учените все още не знаят причините за появата на реактивната кожа. Има три хипотези, които биха могли да обяснят този феномен, за които ще ви разкажем в следващите редове.

 • Епидермична хипотеза. Предполага, че бариерата на кожата, намираща се в епидермиса, е нарушена. Затова не защитава кожата адекватно от външните фактори.
 • Биохимична хипотеза. Според тази хипотеза тези случаи се дължат на аномалии в каналите познати като TRP (преходни рецепторни потенциални канали). Намират се в най-външната част на клетките на епидермиса и в нервните окончания.
 • Неврогенна хипотеза. Според тази хипотеза хората с реактивна кожа имат по-малък брой интраепидермални нервни фибри. Същевременно те са признак за повишено освобождаване на медиатори на възпалението.

Същевременно експертите са определили, че има определени фактори предизвикващи реактивността на кожата. Към тях спадат:

 • Злоупотребата с козметика
 • Продължителното излагане на определени химични вещества
 • Замърсяването на околната среда
 • Терапии с топлина и облъчване
 • Екстремни температури
 • Някои лекарства
 • Стрес
 • Недостиг на сън
 • Ниска влажност
 • Алкохол
 • Пикантни храни или силно подправена храна
  Третиране на реактивната кожа

Злоупотребата с козметика, излагането на определени химични вещества, стресът и други фактори могат да предизвикат реактивността на кожата.

Какви стъпки можете да предприемете, за да се предпазите от реактивност на кожата

Хората с реактивност на кожата трябва да внимават какви продукти използват. Най-добре е да се консултират с дерматолог, за да може професионалистът да прецени кои специфични продукти са най-подходящи за всеки един случай.

Важно е да направите определени промени в режима си с грижа за кожата, както и да оптимизирате почистването и хидратацията на кожата си. Използването и повторното нанасяне на слънцезащита на всеки два-три часа също е важно.

Същевременно е важно да се избягва използването на козметика, съдържаща потенциално дразнещи съставки. Като например пропилен гликол, TCA, AHA, алкохол и други. Хората с реактивна кожа трябва да избягват използването на хидратиращи кремове с ретиноиди и хидрокси киселини. Не трябва да пропускаме и факта, че продуктите против стареене и ексфолиантите с интензивно действие също могат да бъдат дразнещи.

За почистването и хидратирането на реактивната кожа е най-добре да се използват лосиони и кремове вместо други продукти. Те трябва да се нанасят нежно върху кожата, без натиск и втриване.

Препоръчваме ви да прочетете и: За хидратиране на кожата: 5 натурални продукта

Реактивната кожа: заключение

Третирането на реактивната кожа е сложно, също като диагностицирането й. На първо място лекар дерматолог трябва да изключи всяко едно друго възможно заболяване. След това да прецени кои продукти са най-подходящи за използване във всеки един индивидуален случай. По същия начин професионалистът ще ви посъветва кои продукти биха предизвикали най-силно дразнене.

Понякога лекарите предписват лекарства използвани широко за лечение на атопичната кожа, които са с доказан ефект и при реактивна кожа. Във всички случаи е важно хората с този тип кожа да я хидратират. Това не означава само да ползват хидратиращи лосиони, но и да пият много вода.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Farage MA. The Prevalence of Sensitive Skin. Front Med (Lausanne). 2019;6:98. Published 2019 May 17. doi:10.3389/fmed.2019.00098
 • Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019;146(8-9):585‐591. doi:10.1016/j.annder.2019.05.007
 • Caterina MJ, Pang Z. TRP Channels in Skin Biology and Pathophysiology. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(4):77. Published 2016 Dec 14. doi:10.3390/ph9040077
 • Son JY, Jung MH, Koh KW, et al. Changes in skin reactivity and associated factors in patients sensitized to house dust mites after 1 year of allergen-specific immunotherapy. Asia Pac Allergy. 2017;7(2):82‐91. doi:10.5415/apallergy.2017.7.2.82
 • Kitson N, Thewalt JL. Hypothesis: the epidermal permeability barrier is a porous medium. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 2000;208:12‐15. doi:10.1080/000155500750042808
 • Bárcenas, A. P. L., Arenas Guzmán, R., Vega Memije, M. E., Castrillón Rivera, L. E., & Palma Ramos, A. (2008). Identificación de células y mediadores inflamatorios en lesiones de pacientes con diagnóstico de micetoma. Dermatología Revista Mexicana, 52(6), 247-253.
 • Muizzuddin N, Marenus KD, Maes DH. Factors defining sensitive skin and its treatment. Am J Contact Dermat. 1998;9(3):170‐175.
 • Taberner, J. E., Rodríguez, R. S., & Tapia, A. G. (2011). La piel sensible. Más dermatología, (13), 4-13.
 • Akaishi S, Ogawa R, Hyakusoku H. Keloid and hypertrophic scar: neurogenic inflammation hypotheses. Med Hypotheses. 2008;71(1):32‐38. doi:10.1016/j.mehy.2008.01.032

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.