Каква е разликата между инфекциозни и заразни болести?

Чудили ли сте се някога дали инфекциозно означава същото като заразно? Ако е така и все още не знаете отговора, можете да прочетете тази статия. Ще ви разкажем за разликите тук.
Каква е разликата между инфекциозни и заразни болести?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 24 декември, 2022

Въпреки че в ежедневния език единият или другият термин понякога се използват взаимозаменяемо, има някои разлики между инфекциозни и заразни болести. Въпреки това и двата термина имат своите прилики, тъй като и двата вида са причинени от патогени.

Заразните болести всъщност се считат за инфекциозни, но не всички инфекциозни болести са заразни. Основната разлика между тях е свързана с предаването при контакт от човек на човек. Ще разгледаме това по-подробно в следващите редове.

Инфекциозни болести

В зависимост от различни фактори, като например засегнатите органи, времето, в което се появяват или други критерии, има различни видове заболявания: автоимунни, неврологични, ендокринни, кожни, кръвни, по време на бременност, дегенеративни, неоплазми и други.

По-специално, говорим за инфекциозни заболявания, когато се отнасяме до тези заболявания, които са причинени от патоген, който навлиза в организма, предизвиквайки поредица от реакции. Този процес е известен като инфекция.

Видове инфекции

разлики между инфекциозни и заразни болести
Болестите са породени от различни причини и могат или не могат да бъдат заразни.

От своя страна, инфекциите могат да бъдат различни видове, в зависимост от патогенните микроорганизми или микроби, които ги причиняват; в този смисъл се разграничават:

 • Бактериални инфекции: причинени, както подсказва името, от бактерии; някои примери за този тип заболявания могат да бъдат стрептококов фарингит (група А β-хемолитичен стрептокок β-хемолитичен стрептокок); гастроентерит (Campylobacter jejuni, E coli, Salmonella, Shigella или Staphylococcus), пневмония (Haemophilus influenzae тип b (Hib) и Streptococcus pneumoniae ); или отит (Haemophilus influenzae (нетипизиращ) и Streptococcus pneumoniae ).
 • Вирусни заболявания: причинени от вируси като HIV, HPV, херпес, грип, мононуклеоза, конюнктивит.
 • Микози: причинени от гъбички, като Tinea pedis (стъпало на атлет), кандидоза, аспергилоза.
 • Паразитни болести. Има ваксини срещу инфекциозни и заразни болести, като варицела, токсоплазмоза, болест на Шагас, лайшманиоза, малария, острици и др.

Форма на предаване

Патогените могат да навлязат в тялото по различни начини; сред тях си струва да се разграничат:

 • Чрез ухапване от насекомо или друго животно, наречено “агент” (случаят на денга).
 • Консумация на замърсена вода или храна, както при гастроентерит.
 • Отворената рана може да бъде входна врата за бактериални кожни инфекции.
 • Контакт с болен човек; това е случаят, на който ще се спрем по-долу.

Заразни болести

Както казахме, заразните болести са клас в рамките на инфекциозните болести. Всъщност може да се каже, че това представлява първата, макар и частична разлика между тях.

По същия начин в предишния раздел също беше споменато, че при заразните болести предаването става директно между индивиди, чрез контакт между болен и здрав човек.

Приликата между думите контакт и зараза в този контекст говори сама за себе си. Въпреки това, все още трябва да се направи допълнително разграничение по отношение на предаването на тези патологии.

Твърди се, че прякото заразяване възниква, когато хората влязат в контакт един с друг; това може да се случи чрез секрети (кашляне или кихане); ако има обмен на течности (слюнка или други); чрез докосване на отворени рани; и т.н.

Индиректното заразяване възниква, когато някой използва предмет, принадлежащ на болния; например стъпалото на спортиста може да се предаде чрез споделяне на обувки или други дрехи. Някои примери за заразни заболявания, в допълнение към споменатите по-горе, са случаи на грип и настинка, HPV, херпес и хепатит А, наред с други.

Приликите и разликите между инфекциозни и заразни болести

Ще разгледаме приликите и разликите между инфекциозните и заразни болести във връзка с различни аспекти като лечение, симптоми и други.

1. Причинители на инфекциозни и заразни болести

Същите видове агенти, които вече видяхме, могат да предизвикат различни инфекциозни или заразни патологи. В този смисъл няма големи разлики между двете.

С други думи, може да има бактериални, гъбични, вирусни или паразитни инфекции, които се предават от един човек на друг. Хранителното отравяне обаче може да бъде само инфекциозно.

Такъв е случаят с болести като холерата, която се причинява от бактерията Vibrio cholerae. Основният път на предаване е чрез консумация на замърсена вода или храна, а директното предаване от един индивид на друг е необичайно.

2. Симптоми на инфекциозни и заразни болести

Признаците на инфекциозни и заразни заболявания също могат да бъдат подобни. В тях има някои неспецифични или общи симптоми, както и други по-специфични.

Например, при тези, причинени от вируси или бактерии, се проявяват треска и общо неразположение. Това се наблюдава еднакво при вирусен гастроентерит и при тонзилит, като последният е заразен, но не и първият.

3. Лечение на инфекциозни и заразни болести

Както при симптомите, обикновено няма много разлики между инфекциозни и заразни болести, що се отнася до лечението. В някои случаи се прилагат антибиотици, антивирусни или противогъбични средства, съответно ако имат бактериален, вирусен или гъбичен произход. Прилагат се и други лекарства, като аналгетици.

4. Профилактика

разлики между инфекциозни и заразни
Ваксинацията е един от най-добрите начини за предотвратяване на заболявания.

Именно по темата за превенцията ще видим най-големите разлики между инфекциозни и заразни. Въпреки че някои мерки за грижа, като измиване на ръцете, може да са общи и за двете, има някои, които са специфични.

Например измиването на храната, приготвянето й преди ядене, избягването на ядене на храна на улицата, консумацията само на дестилирана вода, наред с други, са мерки за избягване на някои инфекции на храносмилателния тракт. От друга страна, тъй като предаването в случай на заразни болести е от индивид на индивид, мерките включват:

 • В случай на болни хора, покрийте се с носна кърпа, когато кашляте или кихате.
 • Здравите хора трябва да избягват или да намалят директния контакт с болни хора.
 • Носете ръкавици и маски, ако ще ходите при болни хора.
 • Не споделяйте прибори, дрехи или обувки.
 • Дезинфекцирайте приборите, както и общите пространства и елементи, изложени на течности и секрети (фомити): маси, столове, врати.
 • Използвайте презервативи, за да предотвратите разпространението на болести, предавани по полов път.
 • И накрая, има ваксини за инфекциозни и заразни болести, като варицела.

5. Обществено здраве

И накрая, в областта на общественото здраве също има разлики между инфекциозните и заразните болести по отношение на стратегиите за справяне и дори възможното обявяване на извънредна ситуация в здравеопазването, като се има предвид, че заразните болести често могат да се разпространяват по-бързо.

Хигиената на първо място

Познаването на разликите между инфекциозни и заразни болести може да бъде ценен инструмент, за да знаете как да действате, за да предотвратите предаването на такива заболявания. В този ред на идеи има няколко действия, които можем да предприемем.

Но всички те имат общ знаменател: хигиената. Хигиена по отношение на ежедневната ни такава, по отношение на храната, която ядем, предметите, които докосваме, грижите за нашите деца…. Винаги трябва да сме внимателни към потенциалните причини.

В случай на тези патологии, агентите, които ги причиняват, са извън нашите тела. Но дори когато могат да намерят начини за влизане, ние също разполагаме с много начини да затворим вратите за инфектиране.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.