Върви ли връзката ви нанякъде?

Дали не сте забравили какви сте били преди и сте се променили без да го осъзнавате? Може би е дошло времето да се преоткриете.
Върви ли връзката ви нанякъде?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Случвало ли ви се е да попаднете в застой във връзката ви?

Романтичните връзки понякога се застояват по различни причини. Много пъти проблемът е, че се страхувате да вземете решение.

Може би знаете, че връзката ви не се развива, но предпочитате да го отречете. Ако ситуацията продължи да бъде същата с години, това ще подейства опустошително.

Научете се да откривате сигналите, които ви казват кога е време да сложите край на тази безкрайна глава от живота ви.

1. Постоянно усещане, че връзката ви не върви както трябва

Имате ли постоянно усещане, че връзката ви не върви както трябва?

Това е чувство, което предизвиква голямо безпокойство. Забелязвате, че нещо не е наред. Въпреки това, предпочитате да не се вглеждате прекалено много, само за всеки случай.

Много пъти това се случва, защото осъзнавате, че партньорът ви не е толкова честен, колкото трябва да бъде с вас.

В други случаи, постоянните конфликти ще ви накарат да заподозрете нещо. Може да подозирате, че ви липсва нещо, за което не искате да си признаете.

Не става въпрос да обидите другия. Вместо това, трябва да бъдем искрени и да се опитваме да намерим решение, така че благосъстоянието и хармонията да могат да ръководят връзката.

Да си с някой, когото не харесвате не е най-доброто нещо, което може да ви се случи.

2. Непрекъснато се чувствате така, сякаш трябва да покажете цената си

Ако връзката ви не отива никъде, единият започва да се чувства виновен

Понякога когато една връзка не отива никъде, единият започва да се чувства виновен.

В тези моменти трябва да отворите очите си най-много.

Понякога искате да покажете колко са важни за вас връзките. Искате да покажете че сте готови да запазите всичко… Но как реагира вашия партньор?

Ако сте единственият, който работи върху това, когато спрете да правите усилие, всичко ще се сгромоляса. Връзката ви не може да продължи напред.

Когато един от двамата дава повече, а другият не прави нищо – това е момента, където проблемите започват наистина.

3. Сексът не е много задоволителен

Може би това звучи повърхностно. Въпреки това, ако сексуалният ви живот не е толкова приятен, колкото преди, това показва, че има проблем.

Може би забелязвате, че искате да опитате нови неща, за да запазите любовта си жива.

Но поддържането на страстта изисква усилие и от двамата. Пламъкът не може да продължи да гори, ако само един от партньорите във връзката ви го иска.

Възможно е конфликтите да са довели до влошаване на сексуалните отношения. Независимо дали ви харесва или не, ако другият е изневерил, винаги ще си спомняте за това.

Поради това винаги е необходимо да говорите за нещата, които ви безпокоят. Не ги оставяйте да останат в тъмнината и да чакате да изчезнат сами.

4. Отказали сте се да бъдете този, който сте били

Чувствате ли се така, сякаш сте се изгубили? Отказали ли сте да бъдете този, който сте били? Всичко, което сте били, когато сте започнали тази връзка е останало в миналото.

Възможно е да сте станали някой друг, без дори да го осъзнавате.

Може би мислите, че това е така, защото вашият партньор не се отнася с вас като преди. Въпреки това, може би трябва да помислите дали се отнася с вас както заслужавате.

Отказали сте се от всичко, което ви мотивира и ви прави щастливи. Забравили сте за всичко, което ви изпълва. Не си спомняте нещата, които ви карат да се чувствате само както вие знаете.

Ако се чувствате така, може би е дошъл момента да се отдалечите, за да се откриете отново. Има само един човек, който винаги ще бъде с вас и това сте самите вие.

Мисълта за прекратяване на взаимоотношенията прави хората тъжни, особено след като връзката ви е направила толкова щастливи преди време. Но сега ви кара да се чувствате изгубени и дезориентирани.

Когато нещата се усложняват, когато не знаете кой сте или когато се карате всеки ден, е време да промените ситуацията.

Да изчаквате всичко да се реши от само себе си просто ще ви накара да изгубите времето си.

Когато връзката ви не се не се развива, това е идеалният момент да тръгнете към нова посока.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gottman, John M. Siete reglas de oro para vivir en pareja: Un estudio exhaustivo sobre las relaciones y la convivencia. DEBOLSILLO, 2012.
  • Guzmán, Mónica, and Paula Contreras. “Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital.” Psykhe (Santiago) 21.1 (2012): 69-82.
  • Rivera, Diana, Constanza Cruz, and Catalina Muñoz. “Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: el rol del apego, la intimidad y la depresión.” Terapia psicológica 29.1 (2011): 77-83.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.