Пет важни въпроса, които трябва да си зададете преди да прекратите връзката си

Преди да сложите край на връзката си, задайте си тези пет изключително важни въпроса! Ще откриете неща за себе си, които вероятно не сте знаели. Ще придобиете познания от изминатия път и ще се доверите на решението си, тъй като ще сте сигурни, че то е правилно.
Пет важни въпроса, които трябва да си зададете преди да прекратите връзката си

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Да прекратите връзката си е голямо и изключително важно решение.

Затова е необходимо да използваме създалата се ситуация като възможност. Това е удобен момент да си зададем някои съществени и значими въпроси. А именно, тези пет въпроса, които ще ви представим тук.

Тези въпроси ще ви помогнат да си отворите очите и да си помислите добре. Трябва да помислите дали решението ви да прекратите връзката си е правилно или правите погрешна стъпка.

Освен това тези въпроси ще ви помогнат да си вземете поука от взаимоотношенията си. Ако решите все пак да прекратите връзката си, след време ще сте способни да изградите по-силни и здрави отношения с бъдещите си партньори.

1. Търсите ли “идеалния човек” в лицето на партньора си?

да прекратите връзката си поради нереалните си очаквания би било грешка

Важно е да разберете това, тъй като всички ние имаме високи очаквания. Понякога тези нереални очаквания могат да изкривят действителността или да навредят на здравата ви връзка.

Понякога забравяме, че имаме пред себе си човешко същество. Може би си мислим, че трябва да покрива всичките ни изисквания или пък просто смятаме, че връзката няма да потръгне.

Както е във всяка връзка, не на всички наши очаквания може да бъде отговорено. При това положение е възможно да изпитаме разочарование, което ни кара да започнем да съдим или обвиняваме човека насреща.

Важно е да се запитаме дали обмисляме прекратяване на връзката си поради факта, че половинката ни не може да отговори на нереалните ни очаквания.

Ако това е така, трябва да отворим очите си, които са заслепени от нереалното идеализиране на връзката. Трябва да запомним, че партньорът ни в крайна сметка е просто човек.

2. Здрава ли е връзката ви?

Възникването на въпроса дали да прекратите връзката си може да се дължи на нарастващото с течение на времето чувство на нещастие. Ако и при вас е така, трябва да помислите дали тя е здрава. Важно е да установите дали не е започнала да ви вреди.

За тази цел ще ви е необходимо пространство и най-вече време.

Чувствата, емоциите и болката могат да ни попречат да видим ясно нещата и да ни накарат да вземем прибързани решения. Твърде вероятно е да не вземем под внимание признаците на злоупотреба, манипулиране, лъжите или грубото отношение, което ни е навредило.

Ако настоящите ви взаимоотношения са такива, трябва да прекратите връзката си възможно най-скоро. Такъв тип взаимоотношения вредят и на двете страни, които не се чувстват удовлетворени нито от връзката си, нито от любовта.

временните ситуации на стрес не са причина да прекратите връзката си

3. Твърде стресираща ли е ситуацията, в която се намирате?

 

Макар и да звучи тривиално, периодите на претоварване и стрес също могат да причинят проблеми. Тези моменти могат да ни направят по-малко разбиращи, по-малко толерантни спрямо останалите и могат да ни провокират да вземем грешни решения.

преди да прекратите връзката си, помислете дали не сте били повлияни от околните
Когато се окажем в ситуация на стрес и тревожност, можем лесно да прекрачим установените граници и дори да загубим правилната представа за всичко, което ни заобикаля.

Затова е необходимо да вземем под внимание тези фактори, когато ни предстои важно решение. Особено в сериозна връзка е възможно да се чувстваме по този начин заради стреса и претоварването.

4. Влияят ли страничните хора на връзката ви?

Влиянието на останалите върху нас и върху взаимоотношенията ни е поразително. Може да бъде по-голямо отколкото си мислим. Когато осъзнаем това, трябва непременно да си зададем този въпрос.

Например, отказът на родител да приеме връзката на детето си може да предизвика конфликти и напрежение в двойката, които засягат здравите им взаимоотношения.

Когато някой приятел или член от семейството ни отхвърли или не одобри избраника ни, можем да се почувстваме обидени и наранени.

Най-лошото е, че можем несъзнателно да проектираме болката си върху връзката или партньора си. Прехвърляме разочарованието си и всичко останало върху половинката си.

5. Сигурни ли сте в решението да прекратите връзката си или изпитвате някакви съмнения?

Научени сме да обръщаме особено внимание на мнението на останалите за личния ни живот. Той обаче е нещо, което единствено самите ние имаме правото да критикуваме.

Някой ваш приятел може би ви казва, че връзката ви не е сполучлива или че не харесва половинката ви. Някой член на семейството ви пък може да е на противоположното мнение. Той може да ви попита как е възможно дори да обмисляте раздяла, за която впоследствие ще съжалявате.

Всички тези мнения могат значително да ви повлияят, когато обмисляте решението си.

Затова е наложително да осъзнаете и да си представите ясно това, което ВИЕ искате. Не позволявайте на мнението на останалите да ви въздейства. Погледнете вътре в себе си и открийте отговорите, които само вие може да си дадете.

Преди да сложите край на връзката си, задайте си тези пет изключително важни въпроса! Ще откриете неща за себе си, които вероятно не сте знаели. Ще придобиете познания от изминатия път и ще се доверите на решението си, тъй като ще сте сигурни, че то е правилно.

Илюстрациите са предоставени от Паула Бонет


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Whisman, M. A., & Beach, S. R. H. (2012). Couple Therapy for Depression. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.21857
  • Lebow, J. L., Chambers, A. L., Christensen, A., & Johnson, S. M. (2012). Research on the Treatment of Couple Distress. Journal of Marital and Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2011.00249.x
  • Halford, W. K., & Sweeper, S. (2013). Trajectories of adjustment to couple relationship separation. Family Process. https://doi.org/10.1111/famp.12006
  • Atkins, D. C., Dimidjian, S., Bedics, J. D., & Christensen, A. (2009). Couple Discord and Depression in Couples During Couple Therapy and in Depressed Individuals During Depression Treatment. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0017119

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.