Ужилването от азиатски стършел: Какво да правите?

Ужилването от азиатски стършел е опасно само в малък процент от случаите. Въпреки това, често предизвиква остри симптоми. Опасността е, че някой, който е бил ужилван, може да има алергична реакция, така че е важно да сте внимателни.
Ужилването от азиатски стършел: Какво да правите?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ужилването от азиатски стършел е ужилване от насекомо, с което трябва да се постъпва внимателно. В повечето случаи, не предизвиква сериозни последствия. Обаче, може да доведе со смърт. Всъщност, има някои хора, които са починали от ужилването.

Азиатският стършел е открит за първи път в Европа през 2004. Получил е името си защото произлиза от Югоизточна Азия. Обаче, е познат като жълтокрак стършел. Разпространил се е до други страни в континента и достигнал Европа през 2010. Имало е докладвани случаи за него в Съединените щати.

Ужилването от азиатски стършел съдържа повече отрова от обикновено ужилване от стършел. Еволюцията на епизода зависи от човека, който е бил ужилен. Ако изпитва алергия към тези насекоми, ситуацията може да бъде тежка.

Ужилването от азиатски стършел

Ужилване от стършел

Важно е да се подчертае, че ужилването от азиатски стършел предизвиква смърт само в 0,08% от случаите. Въпреки това, причинява по-болезнена реакция от другите стършели при всички хора нападнати от този вид. Това е така защото е по-голям и има повече отрова.

Азиатският стършел, чието научно наименование е Vespa velutina, което може да достигне до 1.37 инча. Най-характерната му черта е размера и черното му тяло, което го различава от европейските стършели. За разлика от пчелите, стършелите могат да ужилят човек няколко пъти.

Основната опасност от ужилването на азиатски стършел е тази, че може да предзвика алергична реакция на имунната система. Сложността е тази, че в повечето случаи, не може да се знае предварително дали този вид реакция ще възникне при конкретен човек или не. Никакви изследвания не могат да предвидят алергията.

Ефекти от ужилването от азиатски стършел

Първото нещо, което ужилването от азиатски стърпел предизвиква, е остра болка, подобна на набождане на игла. След това, човек може да изпита силно чешане, подобно на чешането, предизвикано от изгаряне. След това, голяма част от кожата се подува и човек може да изпита средно 24 часа болка.

Една от опасностите е, че тези насекоми нападат чувствителните зони, като например лигавиците на устата, очите или носа Също така, имайте предвид, че азиатските стършели отделят феромон от своето жило, кето кара останалите от рояка да нападат.

Ако има алергична реакция, има опасност от анафилаксия между 30 и 60 минути след ужилването от азиатски стършел. Тази реакция има четири вида:

  • Тип I. Има широко разпространена уртикария, сърбеж, тревожност и дискомфорт.
  • Тип II. Мускулно възпаление, притискане на гръдния кош, болки в корема, гадене, повръщане, диария и замаяност.
  • Тип III. Трудност при дишане, поглъщане и излъчване на звуци. Объркване и усещане за смърт.
  • Тип IV. Всичко изброено отгоре, плюс хипотония, припадане, инконтиненция, синкаво обезцветяане на кожата и загуба на съзнание.

Как да се справите с ужилване от азиатски стършел

Препарат за защита от ухапване

Азиатските стършели нападат само ако се чувстват застрашени. Освен това, трябва на всяка цена трябва да избягвате да приближавате кошера. Също така, не се опитвайте да ги убивате или наранявате когато се появят. Важно е да бъдете внимателни когато разглеждате храсти или места пълни с натрупана дървесина. Най-добрия начин за избягване на проблеми е тяхното предотвратяване.

Ако азиатски стършел ви ужили, е препоръчително да приложите студен компрес върху засегнатата зона. Това ще помоли за намаляването на възпалението и болката. Също така, можете да приложите компреси с оцет за да получите същите ефекти. Ако има много дискомфорт, е препоръчително да приложите крем с кортикостероиди и да приемате орални антихистамини и ако е необходимо, орални кортикостероиди.

Алергичната реакция към ужилването е спешен медицински случай, който трябва да бъде адресиран за възможно най-кратко време. Ако имате история на този вид алергии, трябва да отидете до болницата колкото може по-бързо. Същото се отнася когато забележите внезапна реакция. Въпреки че само 3% от хората са алергични, не е сигурно дали принадлежите в този група или не.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Outón Cacheiro, L. (2016). Estudio preliminar sobre la problemática de la invasión de la avispa asiática (” Vespa velutina” Lepeletier, 1836) en Galicia (España).
  • Cristobal Pinto, P., Navarro Gomez, M., Zapatero Remon, L., Hernandez Sampelayo Matos, T., & Gomez Campdera, J. A. (1994). PICADURA DE AVISPA. Acta Pediatrica Espanola.
  • Ortega Casanueva, C. (2018). PEDIATRÍA INTEGRAL 138 Introducción Alergia a la picadura de insectos. In Pediatr Integral.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.