Болката в колената: 5 натурални подправки за лечение

В тази статия разберете как куркумата, джинджидила, канелата, карамфила и лютия червен пипер ви помагат да преборите болката в коляното. Опитайте ги!
Болката в колената: 5 натурални подправки за лечение
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 октомври, 2020

Ако сте попаднали на тази статия, най-вероятно е защото търсите природен начин за лечение на болката в колената. Можете да постигнете това с правилното лечение и малко допълнителна помощ от няколко билки с антивъзпалителни и аналгетични свойства.

Разберете в тази статия как куркумата, джинджифила, канелата, карамфила и лютия червен пипер могат да ви помогнат да се преборите с болката в коляното. Можете да ги включите във вашата диета, за да се възползвате от чудесните им предимства за здравето.

Болката в колената

За съжаление, болката в колената е често срещан проблем, който не е ограничен за конкретна възрастова граница. Може да е свързан с нараняване на сухожилието или хрущяла или с болест като артрит, подагра или инфекции.

Основните симптоми са възпаление и зачервяване. Обаче, някои хора също страдат от скованост, слабост или нестабилност. В някои случаи, хората имат ограничена подвижност когато разтягат коляното или чуват скърцащи звуци когато се движат.

Без значение какво, е важно винаги да ходите на лекар, така че медицинският специалист да направи официална диагноза. Също така, тази професия ще ви даде с навременно лечение, особено ако симптомите са значителни или се влошат.

Продължавайте да четете, за да разберете кои 5 подправки могат да помогнат за преборване по естествен път на болката в колената след като получите съвет от вашия лекар.

5 природни подправки срещу болката в колената

1. Куркума срещу болката в колената

Болката в колената: куркума на прах и корени

Благодарение на активната съставка куркумин, тази природна подправка може да помогне за преборването на болката в колената. Действа като аналгетик и антивъзпалително средство.

Първата природна съставка, която си струва да се спомене, е кралицата на подправките: куркума. Това силно лечебно средство е консумирано и използано за лечебни цели от древни времена благодарение на своите антивъзпалителни, аналгетични, антиоксидантни и хепатитозащитни свойства.

Всъщност, някои проучвания потвърждават, че нейните ефекти са по-силни от тези на някои лекарства, използвани за облекчаване на болка. Също така, има и предимство, че не съществуват странични ефекти за вашето здраве. Следователно, това трябва да е вашия първи вариант когато търсите природни средства за преборване на болката в колената.

2. Джинджифил

Джинджифилът произлиза от същото семейство като куркумата и е друго отлично средство за облекчаване на болката по естествен път. Също така, можете да го консумирате или да го използвате цялостно когато прилагате етерично масло от джинджифил или разредено в друго базово масло.

Това проучване, например, показва положителните резултати от джинджифиловия екстракт с група от 247 пациента с остеоартрит на коляното. Статистиките показват намаляване на остротата на симптомите.

Обаче, трябва да имате предвид дозата за да избегнете лекия храносмилателен дискомфорт, който тази подправка може да предизвика в някои случаи.

3. Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа капсаицин, много пикантна активна съставка, но също и ползотворна срещу болката. В допълнение, точно като джинджифила, можете също да съчетаете орална и локална употреба.

Обаче, ако изберете да добавите лют червен пипер към вашите ястия, имайте предвид, че понякога може да раздразнява вашата храносмилателна система. Обаче, можете да избегнете този страничен ефект, ако го включите постепенно във вашата диета.

4. Цейлонова канела

Канела на прах и няколко пръчици

Канелата съдържа хранителни вещества, които помагат за преборването на възпалението и болката. Следователно, е добро природно средство, което да използвате в комбинация с други средства за болка в колената.

Канелата е подправка с противовъзпалителни свойства, сред всички други лечебни предимства. Може да се използва локално за да се намали болката и да се подобри подвижността на ставите. За локално използване, съчетайте канелата с други съставки като например джинджифил и сусамово масло.

Добра идея е да изберете Цейлоновата канела. Лечебните ефекти от тази конкретна разновидност са много по-силни в сравнение с другите. Можете да я добавите към сладките и солени рецепти, да я приготвите в чай или да я приемате като добавка.

5. Карамфил

Накрая, карамфилът съдържа евгенол в значителни количества. Тази съставка, която също се съдържа в канелата и индийското орехче, има аналгетични свойства. Всъщност, тази съставка е била използвана в древните времена като средство за облекчаване на зъбобол.

Можете да прилагате масло от карамфил върху засегнатата зона за да получите облекчение, като осигурите малко скованост на коляното. Обаче, трябва да бъдете последователно с този метод за да забележите значително подобрение.

Помогнете си и преборете болката в колената с тези пет природни подправки!

Сега вече знаете за тези 5 лечебни подправки, които помагат за преборване на болката в колената. Не само че помагат да ви помогнат да овкусите и подобрите вкуса на храната, но също така те имат много ефективни лечебни свойства за различни здравословни състояния.

Опитайте ги и открийте всички предимства!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J
  • Asimi, O. A., Sahu, N. P., & Pal, A. K. (2013). Antioxidant Activity and Antimicrobial Property of Some Indian Spices. International Journal of Scientific and Research Publications.
  • O’Neill, J., Brock, C., Olesen, A. E., Andresen, T., Nilsson, M., & Dickenson, A. H. (2012). Unravelling the Mystery of Capsaicin: A Tool to Understand and Treat Pain. Pharmacological Reviews. https://doi.org/10.1124/pr.112.006163

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.