10 упражнения, които ще помогнат на детето ви да се научи да ходи

Когато бебето ви е на път да навърши една година, то ще започне да ви дава знаци, че е готово да се научи да ходи. По-долу ви даваме редица упражнения, които могат да насърчат вашето мъниче да проходи.
10 упражнения, които ще помогнат на детето ви да се научи да ходи

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 25 август, 2022

На възраст от 11 до 12 месеца вашето бебе ще може да се научи да ходи. Нормално е обаче детето да достигне този етап на възраст между 9 и 15 месеца. Така че не е нужно да се притеснявате, ако бебето ви навърши една година и все още не се е научило да ходи. Независимо от това, можете да започнете да насърчавате детето си да ходи с определени дейности.

Ходенето ще става бавно. Вашето бебе ще ви покаже знаци, когато е готово да започне да ходи.

Например, то може да не спира да се движи. Може да търси подходящи мебели, столове, кутии или всичко, което му попадне, за да му помогне да стои изправено по-дълго. Когато се подготвя за прохождане,  ще му харесва, когато по-големите му помагат да се изправят!

Започва нова глава от развитието му, когато детето за първи път започне да ходи. Като родител ще се почувствате безнадеждно изтощени до края! Това е така, защото ще трябва да следвате бебето си, докато се движи. Въпреки това, вие също ще се почувствате толкова развълнувани да споделите тези нови приключения с вашето малко дете.

Насърчавайте бебето си да се научи да ходи

Деца на разходка
Можете да започнете пътуването към първите му стъпки, като играете игри.

Ходенето не винаги е лесен процес за бебетата. Това е огромно постижение в развитието на двигателните умения на вашето дете. Рано или късно те ще станат вашият следващ спътник.

За да помогнете на детето си да се научи да ходи, първо трябва да му помогнете да изгради силата на мускулите на краката си. Правете това ежедневно, но му позволявайте да се забавлява. Играта е най-добрият инструмент, който ще му помогне да се научи да ходи. Предотвратява мускулния дискомфорт, когато започне да ходи.

Ето няколко съвета как да направите това.

1. Насърчавайте бебето си да се научи да ходи – помогнете му да прави движения все едно кара колело

Играйте, все едно че мъничето ви върти педали. След времето за къпане или когато трябва да смените памперса им, хванете краката му и ги преместете, сякаш върти педали на велосипед. Сгънете краката и докоснете корема с тях. Разтегнете ги добре!

2. Насърчавайте ги да пълзят

Поставете детето си върху одеяло на пода и привлечете вниманието му с играчка в ярки цветове. То ще се опита да пълзи, така че опрете дланите си върху стъпалата на краката му, за да може да ги използва, за да набира инерция. Бавно, но сигурно ще започне да пълзи.

3. Забавлявайте се по време на къпане

време за баня
Играта във вода дава много възможности да упражняват краката си.

Макар че може да не ни хареса състоянието на банята след това, плискането е невероятно упражнение за вашето бебе. Уверете се, че все още се забавлявате, когато се появи подходящ момент за упражняване на краката. Това е повече от просто упражнение; това също е много забавна игра!

4. Насърчавайте бебето си да се научи да ходи – помогнете му да се изправя

Насърчавайте го да се изправя. Малко по малко любопитството на мъниците и желанието да изследват ще ги принудят да се изправят. Помогнете им да се изправят, като използвате решетките на креватчето или поставете играчки или предмети, които ще привлекат вниманието им, така че да искат да стоят.

5. Използвайте само един пръст, за да му помагате да ходи

Когато бебето ви започне да прави първите си стъпки, предложете един от пръстите си, за да балансира по-добре. Малко по малко то ще използват вашата подкрепа, за да предприеме стъпки и да се предпази от падане.

6. Насърчавайте бебето си да се научи да ходи – научете го да се държи за нещо

Друга игра, която ще помогне на детето да ходи, е да потърси малък стол и да го накара да застане до него. То ще използва стола като опора, за да може да се изправя.

7. Оставете децата да ходят боси, за да се научат да ходят

Едно наистина добро и често пренебрегвано упражнение, което да помогне на детето ви да се научи да ходи, е да го карате да ходи босо из къщата. По този начин балансът му ще се подобри, както и възприятието и взаимоотношенията му със заобикалящата го среда.

8. Насърчавайте бебето си да се научи да ходи – изпънете краката си

Когато краката му са достатъчно силни, играйте с бебето си, като използвате краката си, за да изпънете неговите. То ще се опита да се изправи. А може да използва краката ви, за да му помогне да стане.

9. Помогнете му да се научи да ходи с предмети

Използването на предмети като проходилка, пазарска количка или детска количка може да помогне на детето ви да се научи да ходи. Тъй като бебетата обичат да бутат предмети, те ще се чувстват сигурни и уверени да предприемат някои стъпки, като грабнат тази нова играчка.

10. Приближете се

Когато бебето ви е готово да се изправи, можете да го хванете за ръце и да му помогнете да направи първите си стъпки. Когато се почувствате достатъчно уверени, можете да се отдръпнете и да го насърчите да направи първите си стъпки към вас.

Последни предложения как да помогнете на детето си да се научи да ходи

Насърчавайте детето си да се научи да ходи.
Уверете се, че зоната, в която се учи да ходи, е безопасна и удобна.

Децата ще падат. Когато паднат, опитайте се да не се притеснявате твърде много. Вашата реакция ще ги изплаши повече от всяко падане. Те ще започнат да се страхуват и падането може да ги накара да се откажат от ученето.

Поради това е важно да осигурите безопасна и сигурна среда, където детето ви може да се научи да ходи. Не трябва да има опасни предмети или незащитени остри ъгли. Освен това зоната трябва да не крие рискове като щепсели или разхлабени проводници.

Но какво ще стане, ако бебето ви не ходи? Кога е време да говорите с вашия лекар? Ако детето ви не се е опитвало да ходи след 18-ия месец, трябва да се свържете с вашия педиатър. Той ще може да ви даде най-добрия съвет и да изключи всякакви сериозни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.