Кога да се тревожим за затлъстяването при бебетата?

Затлъстяването при бебетата се появява, когато действителното тегло на бебето значително надвишава това, което трябва да бъде, според възрастта му. Това състояние може да промени нормалното развитие на детето.
Кога да се тревожим за затлъстяването при бебетата?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Затлъстяването при бебетата е проблем, който започва да се разглежда едва през последните години. Всъщност традиционно се смяташе, че колкото по-дълго кърмено е бебето, толкова по-здраво е то.

Като цяло, затлъстяването при бебетата се появява едва след 6-месечна възраст, когато освен изключително кърмене се въвежда и твърда храна. Ако този процес на преход не се извърши добре, тогава има риск от затлъстяване при бебетата.

Диетата на бебето

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с вашия педиатър за насоки относно храненето. Основната причина за затлъстяването при бебетата са хранителните грешки. Понякога им се дава повече храна, отколкото им е необходимо, разрешено им е да консумират сладки продукти или някои храни се въвеждат преждевременно.

Въпреки че не е често срещано явление, затлъстяването при бебетата може да се появи, дори ако се хранят само на кърма. Това се случва, когато броят на храненията се увеличи повече от необходимото.

Въпреки че генетиката също играе много важна роля при затлъстяването, диетата и начинът на живот са много по-важни. В случая с бебетата, когато станат по-активни с пълзенето, те са в състояние да загубят натрупаното наднормено тегло.

Закръглени бебета

Първото нещо, което трябва да уточним, е, че пухкавото бебе не винаги е бебе с наднормено тегло. Трябва да се има предвид връзката между теглото и височината. Средно момчетата тежат около 3,5 килограма при раждането. Момичета – около 3 килограма.

Може да се очаква да удвоят теглото си през следващите 6 месеца. До 12 месеца те ще утроят теглото си. Всички те се нуждаят от диета с високо съдържание на мазнини за насърчаване на растежа и развитието и голяма част от тази мазнина се съхранява под кожата.

Това е така, защото бебетата се нуждаят от бърз прилив на енергия, за да се развиват нормално мозъкът и тялото им. Ето защо имат пълни бузи и пухкави ръце. Това няма нищо общо със затлъстяването при бебетата.

Нормално е да качват150-200 грама всяка седмица. Също така е нормално  да растат на височина с два-три сантиметра всеки месец. Това обаче не е фиксирано правило и всяко бебе си има свое собствено темпо  на развитие.

Кърмене на бебе.
При кърменото бебе не трябва да има затлъстяване през първите 6 месеца от живота си.

Кога да се тревожите за затлъстяването при бебетата

Ясно е, че пухкавото бебе може да бъде здраво. Но кога трябва да се тревожите за затлъстяването при бебетата?

Има нормален диапазон на теглото в зависимост от възрастта на бебето и е както следва:

 • Новородени: 3,4 до 3,5 килограма
 • На два месеца и половина: 5,2 до 5,7 килограма.
 • На пет месеца и половина: 7 до 7,6 килограма.
 • На осем месеца и половина: 8,3 до 9,2 килограма.
 • На 12 месеца и половина : 9,7 до 10,5 килограма.

Ако останат в този диапазон, независимо как изглеждат, теглото им е нормално. Съвсем нормално е да изглеждат по-пълни през първите няколко месеца от живота си и след това да започнат да губят тегло, когато започнат да пълзят.

Разгледайте тази интересна статия: Всичко за захранването с твърда храна на бебетата

Рискови фактори за затлъстяването при бебетата

Някои фактори могат да увеличат вероятността от затлъстяване при бебета:

 • Генетика: Височината и теглото на родителите са склонни играят роля и за развитието на бебето.
 • Здраве по време на бременност: Майките с наднормено тегло или затлъстяване, както и тези, които пушат или имат гестационен диабет, са по-склонни да имат затлъстели бебета.
 • Планирано цезарово сечение: Няколко проучвания от 2019 г. показват, че децата, родени чрез планирано цезарово сечение, са по-склонни да имат наднормено тегло.
 • Кърмене: Бебетата, които се хранят само с кърма, имат по-нисък риск от натрупване на наднормено тегло.
 • Използване на адаптирано мляко: Като допълнение към горното, проучване потвърди, че се наблюдава повече затлъстяване при кърмачетата, когато бебетата се хранят с адаптирано мляко.
 • Диета: Има по-голяма вероятност от затлъстяване при бебето, ако бебето яде бързи храни, преработени храни и сладки напитки.

Ефектите от затлъстяването при бебетата

Затлъстяването при бебето може да повлияе на физическото и психическото му развитие. Това може да доведе до забавяне в двигателното му развитие, тъй като му отнема повече време, за да седне, да пълзи и да ходи.

Доклад на Харвардския университет показва, че децата с наднормено тегло през първите 2 години от живота са изложени на по-голям риск от здравословни проблеми през останалата част от детството си. Това включва мускулно-скелетни заболявания, диабет, сърдечно-съдови проблеми и дори рак.

Затлъстяването при кърмачетата също е рисков фактор за затлъстяване в зряла възраст, според друго проучване. По-късно човек с наднормено тегло ще бъде по-податлив на сериозни здравословни проблеми.

Всичко за затлъстяването при бебетата.
Децата със затлъстяване обикновено носят този проблем от първата година от живота си.

Какво да направите, за да предотвратите затлъстяването на бебето?

Първата мярка за предотвратяване на затлъстяването при бебето е храненето на бебето само с кърма през първите 6 месеца от живота. След тази възраст този вид хранене може постепенно да се допълва.

Когато въвеждате нови храни, най-добре е първо да предложите на детето си гърдата. Важно е да не го принуждавате да яде, ако не е гладно. За да придобие добри навици, препоръчително е да му давате продукти с ниско съдържание на захар и сол до 2-годишна възраст.

Ако бебетата са жадни, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да им дадете вода. Не е препоръчително да давате сок от плодове и зеленчуци – те трябва да са сурови или варени.

Също така е много важно да се насърчава играта при децата. Те трябва да се движат поне 30 минути на ден.

Ако имате някакви притеснения относно теглото на вашето дете, обсъдете го с вашия педиатър, за да може той дави даде необходимите съвети.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Masukume G, McCarthy FP, Russell J, et al Caesarean section delivery and childhood obesity: evidence from the growing up in New Zealand cohort J Epidemiol Community Health 2019;73:1063-1070.
 • Wood, C. T., Skinner, A. C., Yin, H. S., Rothman, R. L., Sanders, L. M., Delamater, A. M., & Perrin, E. M. (2016). Bottle size and weight gain in formula-fed infants. Pediatrics, 138(1).
 • Cerretani, J. (2012, 18 septiembre). Targeting childhood obesity early. Harvard Gazette. https://news.harvard.edu/gazette/story/2012/09/targeting-childhood-obesity-early/.
 • Appleton, J., Russell, C. G., Laws, R., Fowler, C., Campbell, K., & Denney‐Wilson, E. (2018). Infant formula feeding practices associated with rapid weight gain: A systematic review. Maternal & Child Nutrition, 14(3), e12602.
 • Ardid, C., Usta, O., Omar, E., Yıldız, C., & Memis, E. (2019). Efectos de las prácticas alimentarias durante la lactancia y de las características maternas en la obesidad infantil. Archivos argentinos de pediatría, 117(1), 26-33.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.