Наранявания на ръцете и пръстите при децата

Нараняванията на ръцете и пръстите са нещо често срещано при децата. Научете повече за тях и как да се справяте в такива ситуации от тази статия.
Наранявания на ръцете и пръстите при децата

Последна актуализация: 11 ноември, 2021

Още от деня на раждането си изпитваме нужда да изследваме света около нас. Децата докосват предметите и ги слагат в устата си, защото експериментират с чувствителността си. Ето защо и често страдат от наранявания на ръцете и пръстите.

Съществува специален графичен способ за представяне на чувствителността на тялото, наречен хомункулус на Пенфийлд, описан първо от д-р Пенфийлд, нерврохирург станал известен в средата на миналия век с работата си върху отделните части на мозъка. Ако погледнете схемата ще видите, че устните и ръцете са представени по-големи, тъй като в тях се намират много чувствителни нервни окончания. Ето защо децата имат желание да докосват всичко около тях и да го слагат в устата си.

Пораствайки малчуганите прохождат и развиват системата си за равновесие. Така, когато паднат те поставят ръцете си върху земята като рефлекс, за да предпазят главата си.

Наранявания на ръцете и пръстите при децата дължащи се на инциденти

Нараняванията на ръцете и пръстите са често срещани.

За съжаление домовете ни също са пълни с опасности, които децата трябва да избягват. Изгарянията на електрически уреди и порязванията на пръстите са сред най-често срещаните домашни инциденти. Затова е изключително важно да знаете кои са най-честите наранявания на ръцете и пръстите, както и как да се справяте в такива ситуации, за да избегнете появата на усложнения.

Най-често срещаните наранявания на ръцете и пръстите

 

Нараняванията на ръцете и пръстите при децата са често срещани.

 

Както вече споменахме нараняванията на ръцете и пръстите са типични за децата. Ето и кои са едни от най-често срещаните наранявания от този вид:

 • Рани от прорязване (познати като порязвания): Кожата на децата е изключително тънка, така че този тип наранявания могат да се появят при докосване на ръба на консервни кутии, при порязване с малки парченца стъкло на пода и т.н.
 • Контузии: Появяват се при падане. Обикновено са съпроводени с хематоми и синини. Ако падането е по-сериозно детето може да счупи китката или пръстите си.
 • Пункционни рани: Лекуват се най-трудно, тъй като раните са дълбоки, защото това, което наранява кожата прониква в нея. Това повишава риска от инфекции. В тези случаи трябва да се уверите, че в тъканите няма останали следи от чуждо тяло и трябва добре да почистите раната.
 • Рани от охлузване: Този тип рани представляват драскотини, появяващи се, когато кожата се охлузи при досега си със земята. Коленете най-често страдат от този тип наранявания, но нерядко такива наранявания могат да се видят и по ръцете (когато детето падне от колело или при игра в парка).

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да отстраним белезите на кожата с лук

Как да третирате нараняванията на ръцете и пръстите

Независимо от типа на раната трябва да спазвате серия от правила, за да избегнете появата на инфекция.

 1. Първо трябва да се уверите, че под кожата на нараненото място няма следи от чужди тела и добре да почистите раната.
 2. Кожата се състои от малки капиляри. Затова дори раната да е повърхностна, тя може да кърви значително. Използвайте студена вода или лед (за предпочитане с марля, за да избегнете директния контакт с кожата), за да свиете кръвоносните съдове. Освен това студът спомага овладяването на възпалението.
 3. Следва дезинфекцията на раната. Готовите разтвори като йодната тинктура и хлорхексидин антибактериалните разтвори са изключително ефикасни. Част от тези продукти се предлагат и под формата на спрейове.
 4. Ако раната не зараства или е прекалено дълбока и замърсена, ви съветваме да заведете детето си на лекар и да проверите дали има поставени всички имунизации. Понякога се налага зашиване на раната, за да се избегне риска от усложнения и за да се ускори зарастването й.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salem Z., C., Pérez P., J. A., Henning L., E., Uherek P., F., Schultz O., C., Butte B., J. M., & González F., P. (2000). Heridas: Conceptos generales. Cuadernos de Cirugía. https://doi.org/10.4206/cuad.cir.2000.v14n1-15
 • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1
 • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.