9 съвета, които да помогнат на децата да преодолеят страха от подстригване

Страхът от подстригване е често срещан при децата, особено първите няколко пъти. Научете техники, за да помогнете на детето си да се справи със ситуацията в тази статия.
9 съвета, които да помогнат на децата да преодолеят страха от подстригване
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Една от най-предизвикателните задачи за родителите през ранните години на децата им е да ги накарат да преодолеят страха от подстригване. Непознатото пространство, шумът на машините, новите лица и подлагането на непозната дейност увеличават тревожността на детето.

Докато пораснат и овладеят страха си, е необходимо да се използват средства, които да успокоят детето и да улеснят работата на фризьора.

Някои родители отлагат този момент толкова дълго, колкото могат. Вероятно преди навършване на една година бебето няма да се нуждае от подстригване. Но след този етап ще е необходимо известно подстригване. Тогава детето върви и знае какво се случва около него, така че е нормално да се страхува от приближаващ непознат с уреди и ножчета.

Причини за подстригване на детето

За момичетата е по-лесно да решите да оставите косата да расте и да не ходите в салона на всеки 2 или 3 месеца. При момчетата обаче родителите често са малко по-категорични относно подстригването им, както от естетически, така и от хигиенна гледна точка.

След като започнете да водите сина си в салона, говорете с него за важността на подстригването. Споменете, че измиването и сушенето на косата е по-лесно с по-къса коса. Обяснете, че ще усеща по-малко топлина и че по-късата коса улеснява контрола на въшките.

Въпреки че подстригването не предотвратява заразяването с въшките, то улеснява разресването или събирането на въшките. Справянето със заразата включва лечение с педикулициди и механично отстраняване на тези паразити, според Clínica Universidad de Navarra.

Прочетете и тази статия: 10-те най-лесни вечерни прически

Защо децата се страхуват от подстригване?

Страхът е естествен отговор на усещането за опасност. При децата специалистите предупреждават, че страховете до определена възраст са относително нормални. Това се подчертава в публикация на болницата Sant Joan de Déu в Барселона.

Подстригването представлява конкретна ежедневна ситуация, в която детето може да усети, че трябва да се защитава. Важно е да не се присмивате на страха му и да анализирате естествеността на заниманието заедно с детето.

Като цяло е важно да се има предвид следното:

  • Детето разбираемо се страхува от инструменти, които смята, че ще му навредят.
  • Визуалните и слухови стимули могат да разстроят детето.
  • Да стоите неподвижно известно време е разстройващо за всеки.
  • Когато са малко по-големи, промените в живота им обикновено са шокиращи.

Страхът от определени обстоятелства е нормален в детството.

Препоръки за деца за преодоляване на страха от подстригване

По-вероятно е да накарате детето си да преодолее страха от подстригване, ако приложите на практика следните съвети.

1. Обяснете какво ще се случи

Не позволявайте посещението да ги изненада. Дори дни преди това ги подгответе за посещението в салона. Кажете им, че отивате на място, за да се подстрижете и опишете процеса.

Ако имате машинки за подстригване и ножици у дома, покажете му ги, за да се запознае с тях. Просто не му позволявайте да си играе директно с тях и ги съхранявайте на сигурно място, за предпочитане далеч от погледа им.

2. Преодоляване на страха от подстригване – играйте на фризьор

Симулирането на това, което ще се случва в салона, е голяма помощ за детето да разбере какво ще се случи, каква е работата на стилиста и как ще изглежда. Разиграйте измиването и разплитането на косата. Ако е възможно, подстрижете косата на кукла, за да практикувате. Имитирайте звуците на машината, сешоара и как се борави с ножиците.

3. Отидете в добро настроение

Доброто настроение не е активно 24/7. Ако децата са се събудили обезсърчени или раздразнени, не е добра идея да ходите в салона.

По-лесно е да се впишете в околната среда и да не се борите твърде много, когато подстригвате дете с щастливо поведение. Изберете приятен ден и се уверете, че детето се е наспало добре, носи удобни дрехи и се е нахранило, за да намалите притесненията.

4. Преодоляване на страха от подстригване – изберете подходящ фризьор

Не е нужно да ги водите в салон за възрастни. Има специални фризьорски салони за деца. Това са центрове, създадени с цел да се забавляват. Декорацията и седалките във формата на коли, самолети или животни им помагат да се отпуснат. Тези места предлагат и игри, екрани и персонал, подготвен да обслужва децата.

Ключът е, че те се наслаждават на преживяването и искат да се върнат.

5. Поставете ги в скута си

Ако не можете да успокоите детето си, поставите го в скута си, ще го успокоите малко. Пейте му, четете му и вземете любимата му играчка. Помогнете му да успокои нервността си.

6. Не поръчвайте радикална прическа

Когато децата пораснат, те ще искат тяхното мнение да има значение. Попитайте ги как биха искали прическата им. Не налагайте радикална промяна. Вместо това сключете сделка. Това е чудесен начин за облекчаване на страховете.

При момичетата помага да им предложим идеята за блясък, цветни опашки и щипки или модерна прическа. Тези опции често ги вълнуват.

7. Хвалете тяхната храброст

Пътуването до фризьора ще бъде по-малко травмиращо, ако аплодирате напредъка на детето. Преодоляването на страха от порязвания не винаги става за една нощ. Всеки път, когато детето напусне салона без да плаче, хвалете смелото му поведение. Подсилването на това поведение насърчава бъдещите посещения.

Красиви прически с плитки.
Можете да убедите детето си да отиде в салона, ако обещаете да му направите специална прическа.

8. Преодоляване на страха от подстригване – покажете на детето, че не го боли

Покажете на детето, че подстригването не боли. Можете дори да направите това, като отрежете кичур коса, можете да му покажете колко бързо и безболезнено е това.

9. Разпределете защо детето се страхува да се подстриже

Вероятно децата отхвърлят нещо конкретно свързано с подстригването и нещо конкретно ги кара да се чувстват неудобно и да отприщват страха им. Ако откриете причината, говорете с фризьора за избягването й. Например, рязането с ножица, а не с машинка или горещият въздух от сешоара са често срещани страхове.

Ами ако подстрижете детето си у дома?

Крясъците и виковете на децата, когато са изправени пред фризьора, не се отприщват само в салона. Ако решите да направите това у дома, ще трябва да се справите с проблема. Не забравяйте да изчакате истерията да премине, преди да продължите.

Някои допълнителни съвети са да изберете място, на което и двамата се чувствате комфортно, да гледате видеоклипове, за да не импровизирате, да го изкъпете веднага след като приключите и да подчертаете колко страхотно изглежда детето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.