Как да научите бебето си да седи изправено

Искате ли да научите как можете да помогнете на бебето си да седи изправено? Прочетете днешната ни статия!
Как да научите бебето си да седи изправено

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 26 август, 2022

Често родителите очакват с нетърпение първите подвизи на невръстните си деца. Едва дочакват първата усмивка, първото обръщане, първите неуверени стъпки. Въпреки че всичко това се случва постепенно, нормално е родителите да се тревожат. Нормално е да искат да видят по-скоро и как бебето им седи самостоятелно. Ако искате да разберете как можете да помогнете на бебето си да седи изправено, то тази статия е за вас.

Да започнем с това че, много родители се чудят дали бебето им е готово да стои седнало самостоятелно.

Наблюдавайки бебето си, ще можете да си отговорите дали е готово да седи изправено, без да увреди гърба си. Най-доброто, което можете да направите, е да не го насилвате и да не прибързвате. Невръстното ви дете само ще седне един ден.

Важно е бебето да прекарва колкото се може повече време у дома облечено в удобни дрехи. Дайте възможност на малкото човече да изследва света около себе си и да тренира и укрепва тялото си. Когато достигне до определен етап в развитието си и усвои нужните му умения, бебето само ще се научи да сяда.

Как да разберете дали бебето е готово да седи изправено

Грешка е да прибързвате с развитието на бебето, независимо за кой етап става въпрос. Всяко дете е уникално. То не е календар, на който да са отбелязани дните, в които то трябва да прави и постигне определени неща. Някои бебета се нуждаят от повече време, други усвояват определени умения по-бързо.

При някои бебета първото зъбче се появява на 3 месеца, при други – на 8. Няма точно определено време за това. Ето защо трябва да чакате докато мъничето ви е готово да стои седнало. Някои дечица започват да сядат на 6 месечна възраст, а други дори не опитват преди първата си година.

Въпреки това следете за следните прояви в развитието на бебето:

  •  Ако бебето може да лежи по стомах и да се обръща по гръб, след това отново да се завърта по корем, това означава, че стомашните му мускули са укрепнали.
  • Друг признак, че бебето би могло да седи самостоятелно е като наблюдавате как стои в столчето си. Обикновено децата са готови около 6 месец, но това не важи за всички мъници. Детето може да бъде готово и около 8-9 месец.

Бебето седи изправено – специален момент

Научавайки се да седи изправено означава, че бебето е направило огромен скок в психомоторното си развитие. Тази позиция спомага укрепването на мускулите на гърба му и предотвратява появата от дискомфорт и проблеми при ходенето. След като се научи да седи, бебето малко по малко се подготвя да пълзи и да ходи.

Ето защо не трябва да насилвате детето си да седи изправено, преди то самото да е готово за това. Изчакайте мускулите на бебето да се развият достатъчно. Когато мъничето се научи да седи изправено ще може самостоятелно да си играе с играчките и с други предмети, привличащи вниманието му.

Сетивата на бебето винаги са готови за изследване на заобикалящия го свят!

Препоръчваме ви да прочетете и: Майки, оставете инстинктите ви да ви водят

Упражнения за научаване на бебето да седи изправено

Чудите се дали е възможно да научите бебето си да седи изправено? Разбрахте, че е най-добре да изчакате докато мъничето ви само е готово за това. Но същевременно можете да спомогнете укрепването на мускулите му с определени упражнения. Те няма да помогнат на детето да усвои това умения по-бързо, но ще го улеснят със сигурност.

А правенето на тези упражнения е още нещо, което ще правите заедно с невръстното си дете. Така ще му помогнете да расте здраво и щастливо.

Преди да започнете с тези упражнения за научаване на бебето да седи изправено, то вече трябва да е достигнало определени етапи в психомоторното си развитие. Например трябва да може да повдига главата си докато лежи и да се опитва да седи докато я подпирате с ръцете си.

Гимнастика с бебето ви
Наслаждавайте се на ценните мигове с детето си.

За да правите тези стимулиращи упражнения с бебето си, просто постелете одеяло на пода и се пригответе. Те ще укрепят мускулите на корема, гърба и ръцете на мъничето ви! Нека любимите играчки на детето да бъдат наблизо.

  • Поставете бебето по гръб. Седнете пред него и го хванете за ръцете. Бавно повдигнете детето, малко по малко, след това го върнете обратно. Повторете упражнението три-четири пъти.
  • Поставете детето в скута си, така че да се облегне върху вас. Пляскайте с ръце или играйте на друга подобна игра. Детето само ще се опита да се отдели от вас. Можете да придържате детето за раменете, докато започне да седи изправено по-уверено.
  • Поставете детето по гръб. Дръжте над главата му плюшена играчка, така че то да се опита да я достигне. Бебето ви ще се опита бавно да се изправи, за да я достигне.

Не претоварвайте бебето си

Ако забележите, че на бебето му омръзва това, което правите, спрете с упражненията. Както и с всяко едно ново нещо, тайна за постигане на успех е в стимулирането, а не в насилването. Не уморявайте детето. Радвайте се на моментите, в който сте заедно и продължавайте с упражненията. Не след дълго вашият мъник ще бъде готов за първата си снимка, на която седи самостоятелно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.