Удивително естествено средство, наречено хлорофил

Интересен факт е, че притежава сходна структура с човешката кръв
Удивително естествено средство, наречено хлорофил

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Хлорофил е най-добрият приятел на жената, тъй като стимулира производството на естроген, намалява вероятността от образуване на кисти на яйчниците, регулира менструацията и се бори активно с вагиналните инфекции.

Хлорофилът предоставя на тялото много здравословни ползи. Когато кръвта абсорбира тази зелена течност, се забързва метаболизмът, борят се различни заболявания и се стимулира производството на нови клетки. Желаете ли да научите повече за удивителното естествено средство, наречено хлорофил? Тогава сте попаднали на точното място.

Думата „хлорофил” произлиза от гръцката дума „ khloros ” за светлозелено и „ phylon ” за листо. Двама френски химици го откриват през 1817 г. Представлява пигмент, присъстващ във всички растения, който гарантира оцеляването им.

Растенията се нуждаят от хлорофил, тъй като той е неизменна част от процеса фотосинтеза, в рамките на който се образува кислород от „смесването” на вода и слънце. Ето защо всички растения съдържат в себе си поне малко зелено.

Интересен факт за хлорофила е, че той притежава сходна структура с човешката кръв, като изключим, разбира се, цвета (червеният цвят идва от наличието на хемоглобин) и съставките (хлорофилът съдържа предимно магнезий, а човешката кръв – желязо). Това е причината, поради която много хора определят хлорофила като растителна кръв.

хлорофил чудна съставка

Какви здравословни ползи може да ви предложи хлорофил?

Приемът на хлорофил ще допринесе много за здравето ви. Това чудодейно вещество стимулира нормалното функциониране на всички органи. Нека да хвърлим поглед върху някои от ползите от употребата на хлорофил:

Детоксикира и снабдява тялото с кислород

Ако редовно консумирате храни, съдържащи хлорофил, ще допринесете за здравето на сърцето си, тъй като по този начин снабдявате кръвта си с повече кислород и повишавате производството й. Когато през вените минава повече кислород, тялото ви се прочиства.

Например, доказано е, че така се неутрализира негативния ефект от радиация и се изхвърлят тежките метали от клетките. Добре е герой като „Железният човек” да позволи на хлорофила да изведе от тялото му излишното количество желязо в кръвта.

Ако тази причина не ви се вижда достатъчно важна, то ще допълним, че хлорофилът спомага за прочистването на дебелото черво и целия чревен път, предпазвайки от заболявания като рак. Не на последно място, хлорофилът понижава нивото на нездравословните триглицериди.

хлорофил детоксикира
Засилва имунната система

Бактериите трудно оцеляват в среда, изобилстваща от кислород. Както вече споменахме, хлорофилът снабдява всяка клетка от тялото с повече кислород. Именно поради това е логично, че той защитава от вредни бактерии и агенти, предизвикващи развитие на заболяване.

Хлорофилът представлява още мощен неутрализатор, който преборва всякакви типове бактерии, опитващи се да навлязат в тялото. Всеки, който се оплаква от отслабена имунна система, си струва да помисли за включването на хлорофил в хранителната си диета. Хлорофилът, например, присъства задължително в менюто на заразени със СПИН.

Зеленото вещество стимулира заздравителните процеси, когато по тялото има отворени рани. Това го прави изключително удачно средство за поддържане на добро здраве при хора, подложени на химиотерапия и диализа.

Подобрява храносмилането

Хлорофилът наистина е изключително полезен за цялата храносмилателна система. Той подобрява функционирането на дебелото черво, черния дроб, пикочния мехур и стомаха.

Ползите му се дължат на способността му да неутрализира и извежда от тялото камъните от калциев оксалат. Приемът на хлорофил е препоръчителен за всички хора, които страдат от жлъчни камъни, проблеми с черния дроб, възпалено дебело черво или пък прекомерно количество стомашна киселина.

хлорофил подобрява храносмилането
Предпазва срещу рак

Хлорофилът може да елиминира изключително вредни токсини, които провокират развитие на рак. Тези токсини могат да навлязат в тялото чрез храната или пък от замърсената околна среда. Тъй като хлорофилът съдържа огромно количество витамин А, витамин С и витамин Е, той представлява мощен антиоксидант и притежава противовъзпалителни свойства.

Най-добрият приятел на жените

Хлорофилът стимулира производството на женския хормон естроген, а това означава, че той предпазва и се бори с кисти на яйчниците и съсиреци; освен това регулира менструацията и облекчава силната болка, която понякога я съпътства. Хлорофилът успешно се справя с вагиналните инфекции.

Лекува проблеми, свързани с дихателните пътища

Вече споменахме, че хлорофилът снабдява всяка една клетка от тялото с кислород. Това го прави идеално средство за лечение за всеки, който страда от респираторна инфекция или заболяване на дихателните пътища. Хлорофилът повлиява добре организма при настинка или кашлица.

Подобрява здравето на устата

Практиката показва, че хлорофилът успешно се справя с лошия дъх и оставя в устата свеж аромат. Използва се успешно при пиорея – състояние, при което падат зъбите.

хлорофил за по-добро устно здраве

Кой е най-добрият източник на хлорофил?

Не е необходимо да поставите на прицел всяко едно растение, което се изправи на пътя ви. Като хора, които тепърва започват да приемат хлорофил целенасочено, можете да използвате зелените зеленчуци. Съветваме ви да консумирате повече от следните продукти:

Спанак

И ще сте по-силни от самия Попай! Спанакът е зеленчук, който съдържа много хлорофил. Съветваме ви да го консумирате суров или задушен. Можете да го добавите към салатата още сега!

Други зеленолистни зеленчуци

Със сигурност ядете спанак, но не забравяйте да оцените по достойнство други зеленолистни зеленчуци като къдраво зеле, маруля, броколи, зеле, аспарагус и целина. Отново важи правилото за консумация в суров вид.

Зелен чай

Зеленият чай съчетава много здравословни ползи. Наличието на хлорофил и антиоксиданти е още една причина да стане неизменна част от любимите ви напитки. Зеленият чай понижава нивото на лошия холестерол в кръвта и позволява да свалите излишните килограми, тъй като стимулира метаболизма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Engel, V. L., & Poggiani, F. (1991). Estudo da concentração de clorofila nas folhas e seu espectro de absorção de luz em função do sombreamento em mudas de quatro espécies florestais nativas. Revista Brasileira De Fisiologia Vegetal.

  • Niemiec, B. A. (2013). Periodontitis. In Veterinary Periodontology. http://doi.org/10.1002/9781118705018.ch5.

  • Zortea K, Franco VC, Francesconi LP, Cereser KM, Lobato MI, Belmonte-de-Abreu PS. Resveratrol Supplementation in Schizophrenia Patients: A Randomized Clinical Trial Evaluating Serum Glucose and Cardiovascular Risk Factors. Nutrients. 2016;8:73.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.