Как да хидратирате и снабдите с кислород косата си

30.07.2018

Косата е важна част от външния ни вид. Подобно на всяка друга част от тялото ни, косата изисква да полагаме адекватни грижи за нея, за да бъде здрава и красива. За целта има различни варианти. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета и препоръки, за да разберете как можете да хидратирате косата си и да я снабдите с кислород, за да изглежда винаги страхотно.

Защо трябва да хидратирате косата?

Хидратирането на косата е важно, защото тя се нуждае от определени фактори, за да бъде здрава, красива и силна. Когато страда от липсата на вода, косата става слаба, чуплива, суха, заплита се и пада по-лесно. Основните причини за изтощаването на косата се крият в начина ви на хранене, излагането на слънчевите лъчи и под действието на агресивни вещества, като например хлор в плувните басейни.

Вижте още: 3 домашни средства с яйчни жълтъци при суха коса

Как да хидратирате косата си

Съществуват много начини за хидратиране на косата. Въпреки това, трябва винаги да имате предвид едно: за да постигнете оптимален резултат и за да бъде косата ви здрава, е важно да се грижите за нея отвътре и отвън – използвайки подходящите хидратиращи средства. Запомнете, че външната грижа за косата не е достатъчна, трябва да се грижите за здравето си и за вас самите.

И така, за да бъде косата ви добре хидратирана, следващите съвети ще са ви от голяма полза:

 • Хранете се балансирано и пълноценно
 • Пийте достатъчно количество вода, поне два литра на ден
 • Яжте плодове, зеленчуци и храни, богати на витамин В
 • Консумирайте бобови култури, сушени плодове и храни, които съдържат витамин Е, както и зехтин
 • Приемайте добавки с витамин В12, за да хидратирате косата си по-добре
 • Използвайте хидратиращи и възстановяващи маски за коса. Подобряващите кръвообращението продукти също са добра идея.
 • Използвайте специални шампоани и балсами. Те ще ви помогнат да поддържате косата си добре хидратирана.
 • Избягвайте продуктите, съдържащи алкохол, защото те сериозно могат да увредят косата ви.

Други съвети за хидратиране на косата ви:

За да извлечете максимален ефект от процедурите, които прилагате, ви предлагаме следното:

 • Когато нанасяте продукт с грижа за косата, можете да я завиете с влажна кърпа, която предварително сте затоплили в микровълнова печка. Парата ще овлажни косата ви.
 • Два много ефикасни продукта за хидратиране на косата са зехтинът и киселото мляко. Нанесете ги заедно върху косата си. Оставете ги да подействат два часа и след това измийте косата си.
 • Важно е да не прекалявате с употребата на сешоара. Същото важи и за пресите или машите – те  застрашават здравето на косата ви. Тъй като рискувате да изгорите и да увредите косата си. Също така не ви препоръчваме да сресвате косата си, докато е още мокра.

Прочетете и: 4 естествени средства за укрепване на косата

Защо трябва и как да снабдите косата си с достатъчно кислород

Подобно на добрата хидратация, снабдяването на косата с достатъчно кислород е изключително важно. По този начин помагате на косата си да изглежда по-добре и да бъде по-здрава. Кислородът спомага възстановяването на скалпа и клетките. Можете да снабдите косата си с достатъчно кислород по няколко начина. За съжаление, повечето от тях изискват професионална помощ. Причината – у дома не разполагаме с такова разнообразие от средства и продукти, каквито са налице в салоните за красота.

Затова ви препоръчваме да посетите специалист, който ще ви даде най-точна информация за състоянието на косата ви и ще ви препоръча най-доброто средство за снабдяването й с кислород.

 • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). ALISADORA DE PELO. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Alisadora_de_pelo].
 • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). PELO. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Pelo].
 • Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). VITAMINAS DEL GRUPO B. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Vitaminas_del_grupo_B].