Прочистете черния си дроб, за да отслабнете

Избягвайте алкохола, червеното месо, млякото и млечните продукти, рафинираните храни. Пийте повече прясна вода и правете редовно упражнения.
Прочистете черния си дроб, за да отслабнете

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

За да прочистите качествено черния си дроб,трябва да започнете да приемате определени хранителни добавки. Така ще подобрите функциите на органа.

Съществуват различни „рецепти“ за прочистването му. Всяка една от тях използва масла, соли, сокове или естествени добавки.

Когато черният ви дроб е чист, той ще бъде по-здрав, тъй като неговата основна функция е да помага на тялото ви да се отървава от всичко „ненужно“.

Какво си заслужава да знаем за прочистването на черния дроб

На първо място, трябва да знаете какви са ефектите от тази техника. Тя обикновено изглежда привлекателна за хората, които едновременно искат да отслабнат и да се справят с влошените функции на черния си дроб.

Основните причини за затлъстяването или просто наднорменото тегло се крият в преяждането и липсата на достатъчна физическа активност. Тези фактори провокират тялото да складира храната, превръщайки я в мазнини.

Симптоми на претоварен черен дроб

Когато черният дроб не работи добре, организмът ви започва да страда от проблеми с уринирането и пикочния мехур, меки изпражнения или запек. Всички те са резултат от неправилното натрупване на ненужни токсични вещества. Когато почистите черния си дроб, всички тези последствия изчезват.

Добавките, които е желателно да приемате по време на лечението, помагат на органа да извършва функциите си добре. Колкото по-бърз и функционален е метаболизмът ви, толкова по-голяма е вероятността да се сбогувате с излишните килограми.

Посъветвайте се лекар

Въпреки че почистването на черния дроб представлява ефективен начин за сбогуване с излишните килограми, препоръчително е да не подхождате към него неправилно и само поради желание да стопите излишните мазнини.

Преди да започнете с лечението, препоръчваме ви да се посъветвате с лекар и да научите всички храни, които можете да приемате и кои – не. Обърнете внимание на факта, че тази процедура не лекува заболявания, нито усложнения с черния дроб.

Не прекалявайте с прочистването, тъй като то може да се отрази така неблагоприятно върху здравословното ви състояние. Ако искате отново да направите курс на прочистване, изчакайте да измине известно време.

Следете уголемяването на черния си дроб

В наши дни разполагаме с различни рецепти, които прочистват черния дроб – те стимулират работата на червата, пикочния мехур и черния дроб, за да изведат от тялото ви всичко непотребно.

По време на почистването, не ви препоръчваме да се заемате с прекалена физическа активност или да вдигате тежки предмети. Стойте у дома възможно най-много време.

В същото време не ви съветваме да лягате веднага след като изядете избраната от вас рецепта, защото по този начин създавате условия за световъртеж, гадене и повръщане.

Защо е необходимо да правим прочистване на черния дроб?

Основно, заради начина ви на живот, консумираната без подбор храна и като цяло небалансираното ви хранително меню. А също така и заради липсата на достатъчна физическа активност.

Вашият черен дроб генерира повече мазнини и ги трупа като излишък. Детоксикацията на черния дроб е важен акт, тъй като позволява да подобрите работата на органа и да увеличите енергийните си нива.

След такова прочистване ще се чувствате изпълнени с енергия, ще се събуждате рано, ще работите по-съсредоточено и ще учите по-активно. Можем да продължаваме да изброяваме в същия дух.

След като прочистите черния си дроб, цялостно ще се почувствате много по-добре.

Някои хора споделят, че типът им кожа се е промени: спрели са да страдат от акне, например. Много от хората пък са категорични, че процедурата им е помогнала на свалят нежеланите килограми.

Как да почистим черния си дроб

Запомнете, че работата, която извършва този орган ежедневно, го кара да трупа токсини, затова е отлична идея да елиминирате тези вредни вещества. Можете да правите почистване по три пъти на година.

Следвайте посочените рецепти долу, за да се радвате на оптимално функциониращ черен дроб:

 • Сок от грейпфрут с чесън и джинджифил

Пийте този почистващ сок през почивните дни. Той помага и за укрепване на лимфната система. Необходими са ви два грейпфрут, четири лимона, две скилидки чесън, резен джинджифил, 300 мл дестилирана вода и две супени лъжици зехтин. Изтискайте грейпфрутите и лимоните, рендосайте джинджифила и намачкайте чесъна. Сложете всички съставки в блендер и добре блендирайте. Пийте от тази напитка преди лягане всяка вечер.

Прочистете черния си дроб със сок от портокал
 • Сок от портокал, чесън и зехтин

Необходими са ви една четвърт чаша зехтин, една четвърт чаша прясно изстискан сок от портокал, половин супена лъжица рендосан джинджифил и половин супена лъжица нарязан на ситно чесън. Блендирайте всичко и консумирайте напитката преди лягане. След това заспете на дясната си страна. Повтаряйте процедурата три поредни вечери.

Храна, която ще ви помогне за детоксикиране на черния дроб

Освен двете рецепти, които преди малко споделихме с вас, можете да подготвите тялото си и да го поддържате в „естествен“ и детоксикиращ курс една седмица преди и след почистването. За да го направите, предлагаме ви да консумирате следните храни:

 • Пълнозърнести храни: те съдържат витамин В и подобряват метаболизма на мазнините и функциите на черния дроб
 • Зелен чай: съдържа много антиоксиданти (катехини), които спомагат за оптималната работа на черния дроб
Прочистете черния си дроб със зелен чай
 • Грозде: то снабдява тялото ви с естествени захари и много антиоксиданти, които също активират функциите на черния дроб, прочистват го и стимулират отделянето на жлъчка.
 • Ябълки: те внасят в тялото ви задоволително количество пектин и химични съставки, които помагат на организма да се справи с токсините, трупащи се в храносмилателната система.
 • Моркови и цвекло: те съдържат много флавоноиди и бета каротин, които стимулират чернодробната функция.
 • Зеленолистни зеленчуци

Те са отлични съмишленици в процеса на почистване на черния дроб. Това се дължи на съдържанието на хлорофил, който абсорбира токсините от кръвоносната система, която защитава този изключително важен орган.

 • Зехтин: той е полезен, когато се използва в комбинация с другите продукти, изброени тук.
 • Патладжан: този зеленчук представлява храносмилателен тоник, който оказва благоприятно въздействие върху работата на пикочната система.
 • Ендивия: съставка в нея, която има горчив вкус, по естествен път стимулира работата на пикочния мехур.
 • Авокадо: защитава черния дроб срещу излишното количество токсини и повишава силата на почистващата процедура.
Авокадото е подходяща храна за черния дроб

И още препоръки

И един последен съвет: намалете количеството на храната, която приемате. Избягвайте алкохола, червеното месо, млякото и млечните продукти, рафинираните храни. Пийте повече прясна вода и правете редовно упражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Detoxing your liver: Fact versus fiction. (n.d.). hopkinsmedicine.org/health/articles-and-answers/prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
 • The dubious practice of detox. (2008). health.harvard.edu/staying-healthy/the-dubious-practice-of-detox
 • Liver disease: Frequently asked questions. (n.d.). uihc.org/health-library/liver-disease-frequently-asked-questions

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.