Удивителните ползи на целувките за здравето

23 Февруари, 2019
Знаехте ли, че често целуването ни предпазва от развитието на редица заболявания? Как е възможно това? Ето как.
 

Знаете ли, че целувките засилват имунната ни система? Или че помагат в борбата с излишните килограми, тъй като активират метаболизма. Освен това помагат при проблеми със зъбите и при симптоми на алергия? В тази статия ще ви разкажем за удивителните ползи за здравето на целувките.

В следващите редове ще научите интересни факти за неочакваните ползи за здравето на целувките. Със сигурност ще започнете да се целувате все по-често; особено след като разберете, че така ще удължите продължителността на живота си.

Целувките подобряват защитните ни сили

Знаехте ли, че често целуването ни предпазва от развитието на редица заболявания? Как е възможно това? Ето как. Целуването активира отделянето на хормони, които по естествен път засилват защитните сили на организма. Сместването на слюнката ни с тази на друг човек действа като естествена ваксина, тъй като позволява постепенно да се имунизираме срещу бактериите.

Действат обезболяващо

Ендорфините, които се произвеждат по време целуването, притежават свойства, които действат като болкоуспокояващи средства. По време на целуването кръвоносните съдове се разширяват – именно поради тази причина целувките се препоръчват на хора, които често страдат от болка, причинена от заболявания, съпровождани с възпаление, например артрит, фибромиалгия, хронична умора, мускулни проблеми и т.н. Целувката е истински лек за мигрената!

Целуването действа като антидепресант

Целуването провокира тялото да отделя окситоцин, най-известният хормон, който дарява човека с добро настроение. Това е причината той да действа като естествен антидепресант. Погледнато от тази гледна точка, целувките са прекрасен начин за справяне в стресиращи моменти, когато усещате тъга, раздразнителност, депресия, печал и т.н. Целуването прави излишно използването на каквито и да било лекарства.

 

Целувката помага също така за създаването на уютна атмосфера у дома – особено когато двойката се целува често.

Предпазват от проблеми на сърдечно-съдовата система

Стресът, за който споменахме в предишните няколко параграфа, е сред основните причини за възникването на редица проблеми, сред които появата на висок холестерол и коронарна болест. Ето защо освен спазването на балансирана диета не трябва да подценявате и терапевтичното въздействие на честите целувки. Целуването поддържа сърдечния ритъм, който регулира кръвното налягане.

целувките подобряват самочувствието ни и ни правят по-щастливи

Помагат за тонизирането на мускулите

Целуването натоварва едновременно около 30 лицеви мускула и засилва кръвообращението. А какво означава това? Постоянните тренировки на лицевите мускули водят до няколко желани резултата – кожата ви става гладка, мека и с младежки вид. Смята се, че с честите целувки се постига същия ефект както и с редовния масаж на лицето, заради способността им да изглаждат бръчките. Препоръчваме ви да се целувате често като средство в борбата със стареенето, което работи по-добре от който и да е овлажняващ крем.

Прочетете и: Упражнения за оформяне и тонизиране на мускулите

 

Предпазват от проблеми със зъбите

Може да се изненадате, когато узнаете, че според едно изследване, с целувките хората си разменят около 40 000 безвредни бактерии. Те се пренасят със слюнката, която играе ролята на естествена защита.

Целуването стимулира отделянето на слюнка, която по този начин се обновява и помага за унищожаването на патогените в устната кухина, благодарение на дезинфекциращите си съставки. По този начин слюнката намалява киселините, които след време предизвикват появата на плака, кариеси и различни дентални проблеми.

Ускоряват метаболизма и свалянето на килограми

Целуването кара тялото ни да изгаря калории, не само заради самото действие, но и поради предизвиканите емоции. Целувките могат да повишат пулса ни от 70 до 140 удара в минута. По този начин се стимулира метаболизма и се изгарят повече калории.

Подобряват самочувствието

На емоционално ниво целуването ни кара да се чувстваме обичани и ни дава усещане, че сме важна част от живота на човека, с който споделяме това действие. То създава различни състояния на удовлетворение посредством усещането за любов, споделяне, даване и получаване.

Някои специалисти дори съветват да целуваме партньора си всеки ден преди отиване на работа, за да повишим самочувствието си, което на свой ред се отразява върху производителността ни и настройката ни за работа.

целувките облекчават редица симптоми на алергиите
 

Облекчават симптомите на различни алергии

Актът на целуване стимулира производството на хистамин, който облекчава и контролира проявата на симптоми, провокирани от алергии, например кихане, възпаление на очите или пък секреция от носа.

Препоръчваме ви да прочетете и: Забравете за алергиите с тези 4 домашни средства

Целуването удължава продължителността на живота

И след всичко казано дотук няма никакво съмнение, че целувките удължават продължителността на живота. Единственото условие е да са искрени и чести.