Забравете за алергиите с тези 4 домашни средства

Евкалиптът, лимоните и босилекът са 100% ефикасни средства в борбата срещу алергиите, а най-хубавото е, че нямат никакви странични ефекти.
Забравете за алергиите с тези 4 домашни средства
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Поне няколко пъти в годината много хора се оплакват от някакъв вид алергия. Ако сте опитали всичко и не сте привърженик на лекарствата, днес ще ви разкажем за 4 домашни средства, които ще ви помогнат да облекчите неприятните прояви на алергиите.

Алергичните реакции (алергиите) се появяват, когато имунната система  реагира остро към определени вещества в организма. Тези вещества са известни като алергени.

Имунната система спомага защитата и реакцията на организма срещу външните фактори, но понякога проявява повишена чувствителност към обикновено безвредни субстанции от околната среда

Трябва да знаете, че има различни видове алергии и всеки един вид трябва да бъде лекуван по определен начин. В следващите редове ще ви изброим някои от тези видове алергии.

Едни от най-често срещаните алергии са:

  • Алергия към храна
  • Алергия към насекоми
  • Сезонни алергии
  • Алергии свързани с очите
  • Непоносимост към латекс

Някои от тези алергии могат да бъдат лекувани с тези домашни средства. Днес ще ви разкрием няколко лесни трика за овладяване на неприятните симптоми на алергиите.

4 домашни средства в борбата срещу алергиите

Това са 100% ефикасни, натурални средства.

1.Незаменимият помощник – евкалиптът
Евкалипт - домашно средство срещу алергиите

Известен е със силното си отхрачващо действие. В Америка, както и в други части на света, хората си правят инхалации с листата на евкалипта за облекчаване на алергиите и настинките.

Концентрираното масло от евкалипт се използва за масаж на гръдната област –  за пречистване на дихателните пътища. Растението е известно и с прекрасното си муколитично и отпушващо носа действие.

Евкалиптът съдържа цитронела, притежаваща аналгетично и противовъзпалително действие. Освен това действа отхрачващо, спомага пречистването на организма от токсините и вредните микроорганизми като алергените.

Маслото от евкалипт действа ефикасно при инфекции на горните дихателни пътища, като ви предпазва (или поне значително намалява) продължителността на инфекциите.

2.Ябълков оцет
Ябълков оцет домашно средство в борбата срещу алергиите

Ябълковият оцет е чудесно средство за контролиране отделянето на секретите като така бързо облекчава дишането. Освен това този натурален продукт често се използва при зачервено гърло, синузит и настинка. Но трябва да бъдете внимателни: трябва да приемате по 2 супени лъжици ябълков оцет разтворени в 1 чаша вода, 3 пъти дневно и да избягвате прекомерната му консумация.

Този трик е много полезен и можете да го използвате по всяко време, когато имате нужда. Запомнете, че при използването на натурални средства няма нежелани странични ефекти. От вас зависи дали искате да ги опитате и сами да се уверите колко ефективно ще облекчат алергията ви.

3.И отново – лимоновият сок
Лимоновия сок и алергиите

Лимоновият сок контролира възпалението на лимфната система и помага при респираторни проблеми. Ежедневната консумация на сока от този цитрусов плод спира разпространението на вредните бактерии и стимулира имунната система.

Можете да използвате сока и кората на лимона, да добавите малко вода и да напръскате повърхностите в дома си за дезинфекция. Етеричното масло от този плод убива бактериите и премахва алергените във въздуха. В резултат се възползвате от всички полезни качества на плода – както от сока така и от концентрирания екстракт от кората (масло).

4.Масло от босилек
Босилек домашно средство в борбата срещу алергиите

Етеричното масло от босилек намалява реакцията на организма към алергените, често водеща до появата на възпаления. Освен това е полезно за функционирането на надбъбречната жлеза, отговорна за образуването на над 50 хормона участващи в редица важни за организма процеси.

По този начин маслото от босилек спомага правилната реакция на организма като подобрява преноса на кръв в мозъка, сърцето и мускулите. Освен казаното това масло насърчава и детоксикацията на организма от бактерии и вируси, докато се бори срещу възпаленията, болката и умората

Не забравяйте, че редовното използване на маслото от босилек ви осигурява 100% ефикасно антимикробно действие срещу бактериите и плесените, причиняващи астма и респираторни проблеми.

Какво чакате още? Опитайте тези натурални средства и сами се убедете как ще се справите по-лесно с алергиите без никакви странични ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.