Забравете за алергиите с тези 4 домашни средства

Евкалиптът, лимоните и босилекът са 100% ефикасни средства в борбата срещу алергиите, а най-хубавото е, че нямат никакви странични ефекти.
 

Поне няколко пъти в годината много хора се оплакват от някакъв вид алергия. Ако сте опитали всичко и не сте привърженик на лекарствата, днес ще ви разкажем за 4 домашни средства, които ще ви помогнат да облекчите неприятните прояви на алергиите.

Алергичните реакции (алергиите) се появяват, когато имунната система  реагира остро към определени вещества в организма. Тези вещества са известни като алергени.

Имунната система спомага защитата и реакцията на организма срещу външните фактори, но понякога проявява повишена чувствителност към обикновено безвредни субстанции от околната среда

Трябва да знаете, че има различни видове алергии и всеки един вид трябва да бъде лекуван по определен начин. В следващите редове ще ви изброим някои от тези видове алергии.

Едни от най-често срещаните алергии са:

  • Алергия към храна
  • Алергия към насекоми
  • Сезонни алергии
  • Алергии свързани с очите
  • Непоносимост към латекс

Някои от тези алергии могат да бъдат лекувани с тези домашни средства. Днес ще ви разкрием няколко лесни трика за овладяване на неприятните симптоми на алергиите.

4 домашни средства в борбата срещу алергиите

Това са 100% ефикасни, натурални средства.

 

1.Незаменимият помощник – евкалиптът
Евкалипт - домашно средство срещу алергиите

Известен е със силното си отхрачващо действие. В Америка, както и в други части на света, хората си правят инхалации с листата на евкалипта за облекчаване на алергиите и настинките.

Концентрираното масло от евкалипт се използва за масаж на гръдната област –  за пречистване на дихателните пътища. Растението е известно и с прекрасното си муколитично и отпушващо носа действие.

Евкалиптът съдържа цитронела, притежаваща аналгетично и противовъзпалително действие. Освен това действа отхрачващо, спомага пречистването на организма от токсините и вредните микроорганизми като алергените.

Маслото от евкалипт действа ефикасно при инфекции на горните дихателни пътища, като ви предпазва (или поне значително намалява) продължителността на инфекциите.

Вижте още: Натурален мехлем при задръстени дихателни пътища

2.Ябълков оцет
Ябълков оцет домашно средство в борбата срещу алергиите

Ябълковият оцет е чудесно средство за контролиране отделянето на секретите като така бързо облекчава дишането. Освен това този натурален продукт често се използва при зачервено гърло, синузит и настинка. Но трябва да бъдете внимателни: трябва да приемате по 2 супени лъжици ябълков оцет разтворени в 1 чаша вода, 3 пъти дневно и да избягвате прекомерната му консумация.

Този трик е много полезен и можете да го използвате по всяко време, когато имате нужда. Запомнете, че при използването на натурални средства няма нежелани странични ефекти. От вас зависи дали искате да ги опитате и сами да се уверите колко ефективно ще облекчат алергията ви.

 

3.И отново – лимоновият сок
Лимоновия сок и алергиите

Лимоновият сок контролира възпалението на лимфната система и помага при респираторни проблеми. Ежедневната консумация на сока от този цитрусов плод спира разпространението на вредните бактерии и стимулира имунната система.

Можете да използвате сока и кората на лимона, да добавите малко вода и да напръскате повърхностите в дома си за дезинфекция. Етеричното масло от този плод убива бактериите и премахва алергените във въздуха. В резултат се възползвате от всички полезни качества на плода – както от сока така и от концентрирания екстракт от кората (масло).

4.Масло от босилек
Босилек домашно средство в борбата срещу алергиите

Етеричното масло от босилек намалява реакцията на организма към алергените, често водеща до появата на възпаления. Освен това е полезно за функционирането на надбъбречната жлеза, отговорна за образуването на над 50 хормона участващи в редица важни за организма процеси.

Прочетете и това: Чесън с мед в борба с респираторните заболявания

По този начин маслото от босилек спомага правилната реакция на организма като подобрява преноса на кръв в мозъка, сърцето и мускулите. Освен казаното това масло насърчава и детоксикацията на организма от бактерии и вируси, докато се бори срещу възпаленията, болката и умората

 

Не забравяйте, че редовното използване на маслото от босилек ви осигурява 100% ефикасно антимикробно действие срещу бактериите и плесените, причиняващи астма и респираторни проблеми.

Какво чакате още? Опитайте тези натурални средства и сами се убедете как ще се справите по-лесно с алергиите без никакви странични ефекти.

  • Agroalimentaria, F. V. para la S. (2002). Alergias e Intolerancias Alimentarias. Invenio. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2007.05.003
  • Vicente-Herrero, M. T., Ramírez Iñiguez de la Torre, M. V., Capdevila García, L. M., López-González, A. A., & Terradillos García, M. J. (2012). Las alergias en salud laboral. Aspectos preventivos. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.10.014
  • Garrote, A., & Bonet, R. (2004). Alergias y antialérgicos. Offarm.