7 цветни стайни орхидеи за украса на вашия дом

Стайните орхидеи добавят нотка на елегантност към всяка стая. Открийте кои разновидности на цветето са най-подходящи за дома ви в тази статия.
7 цветни стайни орхидеи за украса на вашия дом

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 28 април, 2023

Ако планирате да внесете финеса на въпросните стайни орхидеи, попаднали сте на правилното място, защото ще ви покажем кои сортове са идеални за декориране на стаи. Тези растения са изискан декоративен елемент с нотка на екстравагантност.

Има хиляди видове, ценени заради тяхното разнообразие от цветове, форми и размери. Дори за тези, които все още не се смятат за експерти в градинарството, грижата за цветята от ботаническото семейство Orchidaceae не е голям ангажимент. Каним ви да научите повече за това.

Стайни орхидеи: Цвете с широко значение

Цветовете на орхидеите добиха значение през Викторианската епоха, когато хората ги получават като доказателство за любов и привързаност от друг, смятайки ги за екзотично цвете. Следователно, колкото по-рядък е видът, толкова по-дълбоко е трябвало да бъде чувството.

По същия начин те се свързват с лукс, защото не са били толкова лесни за откриване и получаване. Били са донесяни от тропически райони и само малцина са можели да си ги позволят.

Но днес реалността е друга. Въпреки че те все още са свързани с екзотичност, всеки може да си купи букет от цветаря или да отгледа орхидеи у дома.

Най-добрите стайни орхидеи за украса на вашия дом

Във всяка градина е добра идея да се контролират множество променливи за развитието на орхидеите, като влажност и pH на почвата и водата. На закрито условията се променят, но не са необходими много усилия, ако изберете правилните растения. Ето няколко предложения.

1. Онцидиум

Oncidium обхваща около 300 вида тропически и субтропични американски орхидеи, отбелязва Encyclopedia Brtiannica. Освен това цветето има и други популярни имена: “тигрова орхидея”, “пчелна орхидея” и “танцьорка”, всички приписвани на външния му вид.

Това е сорт, който показва топло оцветени петна по венчелистчетата и мини-цветове, струпани по клонките. На закрито те се справят добре далеч от топлина, тъй като обожават прохладата. Ако естествената светлина прониква силно в стаята, за да се погрижите за орхидеята, инсталирайте прозрачни завеси.

Орхидея онцидиум
Онцидиум. Дръжте ги далеч от топлината, за да могат да оцелеят на закрито.

2. Фаленопсис

Според Института по екология на Мексико името Phalaenopsis идва от гръцката phalania, което означава „пеперуда“, и opsis, което означава „подобен“. Така че няма много за обяснение: това са орхидеи, чиито цветове приличат на летящи пеперуди (на заглавната снимка).

Екземплярите имат 3 венчелистчета от комбинирани или едноцветни тонове, корените са дебели и зелени. Препоръчително е да ги засадите в прозрачни саксии, за да се радват на добра слънчева светлина.

В декорацията на дома е добра идея да поставите 3 пеперудени орхидеи заедно в съд, защото без много усложнения ще имате семпла и стилна цветна аранжировка.

3. Орхидеи теменуга

Ботаническото име на орхидеята теменуга е Miltoniopsis. HortScience твърди, че тези растения се радват на атрактивност, като се започне с техните големи, ароматни цветове в завладяващи багри като бяло, лилаво и червено.

Miltoniopsis изисква вода всеки ден, напръскана със спрей бутилка. В украсата те печелят място благодарение на своите кадифени венчелистчета, които обикновено се открояват, ако зад тях има фон, който контрастира с цвета им.

Красиви стайни орхидеи
Милтониопсис. Лилавият вариант е много ефектен за интериорна декорация.

4. Стайни орхидеи: Cattleya

Ако вашият дом няма полиетиленови тавани, тогава катлеите са подходящо решение. Колумбийското дружество по орхидея посочва, че този материал не харесва тази разновидност на цветето; те добавят, че е необходим дебел субстрат и с парчета кори, така че при подготовката на саксията вземете предвид предложенията на експертите.

Орхидеята Cattleya е една от най-известните, до степен да бъде каталогизирана като “кралицата” на вида. Развитието й става чрез псевдобулби и осигуряване на добра доза светлина, но не и пряка слънчева светлина.

Растението развива максимум 3 големи цвята, които живеят до 1 месец. Нюансите, които се открояват са следните:

  • Бяло
  • Розово
  • Лилаво
  • Портокал
  • Жълто

Възможно е да смесите цветовете на Cattleya, за да създадете уникални палитри.

5. Coelogyne

Според Клуба на приятелите на орхидеите е подходящо този вид растение да се отглежда в саксии. В допълнение, цветовете му са бели с ясно изразен жълт център, идеални за показване на тънките, удължени венчелистчета. Също така е един от най-търсените сортове за декориране на затворени пространства.

6. Стайни орхидеи: Zygopetalum

Американското дружество за орхидеи препоръчва “отглеждане” на сорта при междинни температури, тъй като влажността и студът биха се “отпечатали” петна върху листата и биха ги направили да изглеждат грозни. По този начин, ако получат подходяща грижа, тези растения виреят без затруднения.

Говорим за смяна на субстрата на всеки шест месеца и грижа за температурните промени. Растенията Zygopetalum също се открояват с изящния си аромат и интензивността на лилавото и жълтото.

Zygophetalum е една от многото стайни орхидеи.
Зигопеталум. Нуждае се от смяна на субстрата на всеки 6 месеца.

7. Дендробриум

Този вид орхидея обича да е близо до прозорец, за да може топлината на слънцето да достига до нея. Основната му характеристика е, че презимува, за да цъфти през пролетта.

Цветята цъфтят в къси гроздове с малки и големи екземпляри в цветове, обичайни за вида, но също и екзотично кафяво и поразително зелено.

Как да се грижим за стайни орхидеи

Орхидеите балансират между величие и финес, поради което някои хора се колебаят, преди да ги вземат. Това се дължи на погрешно мислене за изискване на грижи, когато истината е, че растението живее “тихо”, докато има основни условия на околната среда:

  • Първо, непряка светлина.
  • След това контролирано поливане.
  • И накрая, разстояние от сух въздух.

Наличието на букет от орхидеи в подходящ контейнер или саксия с няколко цветя ще бъде достатъчно, за да придаде изтънчена декорация на стаите. Искате ли се да се насладите на великолепието на този вид в хола на вашия дом?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.