Как да отглеждаме бромелии: грижи и препоръки

За да отглеждате бромелии на открито, трябва да полагате определени грижи. Ще ви разкажем всичко по темата.
Как да отглеждаме бромелии: грижи и препоръки

Последна актуализация: 17 март, 2023

На пръв поглед отглеждането на бромелии изглежда трудна задача. Въпреки това, тези тропически изглеждащи растения са лесни за засаждане, изискват малко поддръжка и са устойчиви на различни климатични и екологични условия.

С научното наименование Bromeliaceae genera, това е епифит, който внася привлекателни цветове в градината на закрито. Известен е с красивата си зеленина, с листа, вариращи в нюанси на червено, зелено, оранжево, лилаво и жълто.

Като такъв не се нуждае от почва, за да расте. Може да се придържа към дървета или други предмети и може да бъде засадено в плитка почва. Какви грижи са необходими и къде трябва да се засади? Ето всички подробности.

Основните характеристики на бромелиите

Бромелиите са многогодишни растения, принадлежащи към семейство Bromeliaceae. Те са типични за Западна Африка, но в момента са разпространени в Северна Америка, Южна Америка и Централна Америка. Смята се, че има около две хиляди вида, въпреки че родовете Guzmania, Neoregelia и Vriesea са най-известни.

Както се отбелязва в публикация в Ecology and Evolution, тези растения растат бавно и са склонни да предпочитат местообитания с много валежи и влажност. Отнема им около три години, за да узреят и цъфтят, въпреки че някои видове изискват повече време.

Как да отглеждате красивите бромелии?
Има много различни видове бромелии.

Въпреки че тези растения са епифити – тъй като са склонни да растат върху кората на дърветата в районите на джунглата – отглеждат се и за декоративни цели. Те обикновено са малки по размер, въпреки че могат да достигнат до един метър височина.

Те имат ланцетни листа, чиито тонове варират в зависимост от рода. Някои имат зелен цвят, но други варират от розово до лилаво и сиво. В допълнение, цветовете им имат интензивни и ярки цветове, които могат да варират от червено до цвят фуксия, оранжево или розово.

Трябва да се отбележи, че бромелиите цъфтят само веднъж през целия си живот. След това е необходимо да отрежете стъблото на цветето от основата му, за да може растението да генерира издънки.

Видове бромелии

Както споменахме, има повече от две хиляди вида бромелии. Повечето от тях са епифити и се срещат в родните си райони на разпространение, тоест тропическите региони на Америка. Въпреки това има често срещани видове, които могат да се култивират в градини. Най-популярните са следните:

  • Guzmania: Включва най-често срещаните видове, като G. lingulata, G. zahnii, G. Guzmania sanguinea и G. monostachia. Обикновено имат дълги, плоски, яркозелени листа. Цветовете могат да изглеждат ярко червени, жълти, оранжеви, розови или лилави, в зависимост от вида.
  • Neoregelia: Това е много разнообразен род бромелии. Те се използват особено като стайни растения, тъй като листата им са доста ефектни, с цветове, вариращи от розово до лилаво.
  • Vriesea: V. bromeliad се характеризира със своята пъстра зеленина и подобни на пера цветя. Включва популярни видове като V. splendens и хибрида Vreisea „Fireworks“.
  • Ananas comosus: Това е родът, който включва обикновения ананас. Има паяжинисти листа и цветен шип, върху който растат миниатюрни ананаси.

Грижи и препоръки за отглеждане на бромелии

Първото нещо, което трябва да имате предвид, когато отглеждате бромелии, е, че те не изискват дебела или твърде дълбока почва, а точно обратното. В градинарството често се използват смеси от кора, мъх или други органични материали. Освен това плитка саксия е най-добрият вариант.

Разбира се, трябва да се създадат някои специфични условия, за да може растението да узрее и да цъфти. Трябва да му осигурите подходящи светлина, температура, влажност и хранене. Като цяло те не изискват много грижи и се адаптират добре в тропически, топъл и умерен климат.

Възможно е да отглеждате бромелии без почва. За да направите това, растението трябва да бъде прикрепено към предмет, който му позволява да стои изправено.

Светлина за отглеждане на бромелии

Когато отглеждате бромелии, имайте предвид, че трябва да им осигурите ярка, непряка светлина, особено ако имат твърди листа. Ако са меколистни сортове без шипове, нивата на осветеност трябва да са малко по-ниски.

С наближаването на периода на цъфтеж повишеното излагане на светлина може да оптимизира процеса. Във всеки случай проверете дали другите условия са подходящи.

Почва

Когато става въпрос за отглеждане на бромелии на закрито, идеалната почва обикновено се прави с две трети почва на основата на торф и една трета пясък. Това позволява задържане на влагата, но също така осигурява дренаж. Други смеси са дървени въглища, мъхове и почви за орхидеи.

Докато някои предпочитат да ги засаждат в плитки саксии, има и такива, които ги монтират върху трупи, дъски и подобни повърхности. В последните случаи е необходимо да има опора за растението.

Вода

Отглеждайте бромелии
Пръскането на листата с вода е добър начин да поддържате здравето на вашата бромелия.

Една от причините това растение да се счита за издръжливо е, че може да издържи на суша. Въпреки че естествената му среда е влажна, тя не изисква много поливане. Всъщност в етапа на растеж те трябва да се поливат умерено всяка седмица. През зимата поливането трябва да се намали.

Коренът на растението е чувствителен към гниене, така че водата не трябва да застоява. Ключът е да изчакате, докато повърхността на почвата стане суха на допир, преди да поливате отново. От друга страна, добре е да напръскате листата с помощта на спрей.

Температура и влажност

Бромелиите често предпочитат температури между 60 и 85 градуса по Фаренхайт. Те не понасят много ниски температури, така че се нуждаят от защита през зимата.

Въпреки че някои могат да издържат на среда до 20°F, те не трябва да се излагат на среда под 40°F. Препоръчителната влажност на въздуха за растежа им е между 40 и 50%.

Тор

Едно от големите предимства на отглеждането на бромелии е, че те обикновено не изискват тор. Често растението се справя добре само с поливане. Въпреки това, течен тор, разреден наполовина, може да се прилага по време на етапа на растеж. Ако растението е близо до цъфтежа, използването на тези продукти може да бъде контрапродуктивно.

Отглеждане на открито

Необходими са някои специални съображения, ако искате да отглеждате бромелии на открито. Най-добре е да изберете плитки саксии, тъй като през зимата е по-добре да ги преместите на закрито, за да не загният.

Възможно е също така да ги отглеждате под сенчесто дърво или върху всяко растение, което успява да избегне директен контакт със слънчевата светлина. Твърде много светлина води до изгаряне на листата. Поливането не трябва да се пренебрегва, тъй като прекомерната влажност ще влоши състоянието на растението. Уверете се, че има добър дренаж.

Вредители

Малко вероятно е бромелиите да бъдат нападнати от вредители. През повечето време те развиват заболявания поради прекомерно поливане или прекомерно излагане на пряка слънчева светлина.

Размножаване

Обичайният начин за размножаване на бромелиите е от техните пъпки. Отглеждането от семена обикновено е по-трудно. Във всеки случай, ако изберете последния вариант, препоръчително е да го направите през зимата.

Какво трябва да запомните, когато отглеждате бромелии

Поради удивителните си пъстри цветя бромелиите често се предпочитат като стайни или градински растения. Те растат бавно и може да отнеме около три години преди цъфтежа. След като цъфти, родителското растение обикновено умира. Въпреки това израства отново от пъпките си.

Като цяло са необходими малко грижи, за да се поддържа в отлично състояние. Умереното поливане и индиректната светлина са ключови. Освен това е добре да ги засадите в малки саксии, с добра дренажна система, които могат да се прибират на закрито през зимата. И така, ще опитате ли да отглеждате това растение?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ladino G, Ospina-Bautista F, Estévez Varón J, Jerabkova L, Kratina P. Ecosystem services provided by bromeliad plants: A systematic review. Ecol Evol. 2019 May 29;9(12):7360-7372. doi: 10.1002/ece3.5296. PMID: 31380056; PMCID: PMC6662323.
  • Cach-Pérez MJ, Andrade JL, Chilpa-Galván N, Tamayo-Chim M, Orellana R, Reyes-García C. Climatic and Structural Factors Influencing Epiphytic Bromeliad Community Assemblage along a Gradient of Water-Limited Environments in the Yucatan Peninsula, Mexico. Tropical Conservation Science. 2013;6(2):283-302. doi:10.1177/194008291300600209
  • NCBI Taxonomy: a comprehensive update on curation, resources and tools. Database (Oxford). 2020: baaa062. PubMed: 32761142 PMC: PMC7408187.
  • Bromeliads. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences.
  • Schiappacasse, Flavia, et al. Ethylene Spray Influences Flowering of the Chilean Bromeliad Fascicularia Bicolor. Idesia (Arica), 2016, pp. 0–0. doi:10.4067/S0718-34292016005000027
  • Bromeliads. University of Wisconsin-Madison Extension.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.