10 цъфтящи в оранжево градински растения и грижите за тях

Разгледайте тези красиви градински растения цъфтящи в оранжево.
10 цъфтящи в оранжево градински растения и грижите за тях

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 08 март, 2023

Оранжевото е особен цвят. Свързва се със силни емоции, като радост, оптимизъм и топлина. Присъствието на този нюанс чрез растителност внася жизненост и енергия в дома. За това е възможно да се използват цъфтящи в оранжево градински растения.

Освен това е нюанс с много яркост, но без да достига силата на червеното. Може да се комбинира с широка гама от тонове, сред които се открояват синьо, бяло и бежово.

С поредица от препоръки цветът може да се получи чрез цветя. И с лесни грижи е възможно да ги поддържате през цялата година.

Защо има градински растения цъфтящи в оранжево?

Според психологията оранжевият цвят е свързан с чувството на ентусиазъм и радост. Освен това неговият силен и поразителен оттенък пасва добре на общителни същества. Активните и оригинални личности се свързват добре с този тон.

От духовна гледна точка някои източни култури свързват оранжевото с просветление. Това е един от най-важните цветове в будизма, поради което монасите го носят в облеклото си. В индуизма се свързва с божеството Кришна и с пътя на съвършенството.

Значение на оранжевия цвят в дома

За китайската философия на фън шуй присъствието на оранжево в околната среда предполага еуфория, чувственост и силни емоции. Това се дължи на близостта му до червеникавия оттенък, следователно до този на толкова важен елемент като огъня. Ето защо е препоръчително да го включите в пространства на социални отношения, като хола.

Освен това оранжевото е цвят, който може да се комбинира по различни начини. Например с мека гама като бежово, сиво или бяло. Въпреки това противоположният му цвят, синьото, е един от най-избраните за създаване на дълбок контраст в декорацията.

Тази комбинация генерира много весела динамика, така че е идеална в детските стаи. Важно е да включите оранжевото по фини начини, поради неговата сила. Перфектният начин е чрез градински растения с оранжеви цветя.

Оранжев цвят в будизма.
Оранжевият цвят в одеждите на будистките монаси разкрива религиозното значение на този цвят.

Открийте как да се грижите за тези цъфтящи в оранжево градински растения

Видовете, които осигуряват оранжев оттенък чрез листата или цветовете си, са много разнообразни. Някои са по-подходящи за вътрешна среда, а други за вътрешни дворове или градини. За да знаете кои най-добре пасват на желаното пространство, е добре да прегледате неговите характеристики и грижи.

1. Кротон

Първият вариант е трицветен, който винаги ще носи весели и оптимистични тонове. Codiaeum variegatum, по-известен като кротон, е вид, чиито листа имат една от най-цветните, разнообразни и поразителни гами за интериори. Неговото присъствие превръща околната среда в светли и приятни пространства.

Има оранжев, но също и зелен, червеникав и жълтеникав цветове, което го прави идеален избор за дневни, коридори и спални. Грижата за него е проста; изисква много слънчева светлина, но не пряка слънчева светлина.

От друга страна е важно да го държите далече от нагреватели, печки и всякакви уреди, които излъчват топлина. Защото им въздейства по специален начин.

Codiaeum variegatum.
Codiaeum variegatum или кротон.

2. Орхидея ванда – цъфтящи в оранжево цветя

Това е група видове от семейството на орхидеите. Vanda е елегантен и естетичен избор, чиято оранжева версия е идеална за гаражи, веранди, тераси или покрити вътрешни дворове.

Орхидеите имат тропически произход, така че се нуждаят от добра слънчева светлина, но не и от пряка слънчева светлина. За да запазите цветовете ярки, се препоръчва да се постигне влажна среда чрез често поливане.

3. Каланхое

Родът на каланхоето е много широк. Състои се от повече от 100 вида.

Характеризира се със своята устойчивост дори на пряка слънчева светлина. Отглеждането на оранжев вариант на каланхое гарантира присъствието на цвета както на закрито, така и на открито. Това е така, защото неговата гъвкавост го прави адаптивен и към двете среди, докато лесното му отглеждане ви позволява да се радвате на цветовете му през по-голямата част от годината.

4. Гузмания – цъфтящи в оранжево цветя

Избор от тропически произход, който внася оригиналност и радост в околната среда. За да расте здравословно, гузманията се нуждае от умерени пространства с температури между 15 и 20 градуса по Целзий.

Обърнете специално внимание да не получава пряка слънчева светлина от прозорците. Това може да изгори листата му.

Растение гузмания.
Гузмания.

5. Кливия е едно от най-красивите цъфтящи в оранжево градински растения

С ежегоден цъфтеж в чист оранжев оттенък, кливията предизвиква интерес, радост и жизненост в закрити и външни пространства. Отличава се със своята гъвкавост, тъй като простата грижа, която изисква, я прави идеална за всяка среда. Подобно на други видове, тя изисква осветена среда, въпреки че не обича пряка слънчева светлина.

6. Лантана – цъфтящи в оранжево цветя

Род със сто вида, които се характеризират с отглеждане в горещ климат, така че се препоръчва най-много в градини на открито. За да цъфтят красивите му цветове през лятото, е необходима и влажна и добре дренирана почва.

7. Теменужките са красиви градински растения с оранжеви цветове

Тези хибридни растения предлагат голямо разнообразие, с цветове в различни цветове. Поради своята естетика, те често се използват като декоративни растения.

Теменугата е многогодишно растение, чиито характерни цветове се появяват през пролетния сезон. За да растат, те се нуждаят от добро излагане на слънце, макар и не пълно слънце, и влажна почва.

8. Лале

Един от екземплярите, който най-много се свързва с пролетта, е лалето. Въпреки че има опции с цветове от всякакъв вид, оранжевите цветя са много специфични в този род.

Цъфтежът настъпва след засаждане на луковиците през есента, при почти пълно излагане на слънце и почва в условия на междинна влажност.

Лалета в оранжево
Оранжеви лалета.

9. Невен

Оранжев вариант с жълтеникави нюанси е невенът (на снимката на корицата). Цветята на този вид напомнят цвета на огъня и са по-подходящи за градината. Отглежда се от семена, едногодишно растение, в условия на много слънчева светлина и средна влажност.

10. Настурция

Друга лятна алтернатива е Tropaeolum majus, по-известен като царица тако, кърваво цвете или настурция. Това е декоративно растение от Америка, което цъфти през летните месеци и продължава до есента. Отглеждането му е подходящо за градината и изисква няколко часа сянка на ден.

Полезността на оранжево цъфтящите градински растения

Цветя с този нюанс могат да бъдат отглеждани на закрито или на открито. И двата варианта имат дълбоко значение за атмосферата и енергията на дома.

Отглеждането на такива растения дава възможност за нови декоративни комбинации. В същото време придават духовност на пространството.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tian, Xiangyu et al. “Comparative and Evolutionary Analyses on the Complete Plastomes of Five Kalanchoe Horticultural Plants.” Frontiers in Plant Science 12 (2021): n. pag. Disponible en: https://doi.org/10.3389/fpls.2021.705874
  • SINGER R. B,  MORFOLOGÍA FLORAL Y POLINIZACIÓN DE ORQUÍDEAS: EL SEGUNDO LIBRO DE CHARLES DARWIN. Acta Biológica Colombiana [Internet]. 2009;14( ):337-349. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=319028030009
  • Arora, Disha, Anita Rani, and Anupam Sharma. “A Review on Phytochemistry and Ethnopharmacological Aspects of Genus Calendula.” Pharmacognosy Reviews July 2013: 179–187. Disponible en: https://doi.org/10.4103/0973-7847.120520
  • Romeu C, González T. A, , Martin A.  Reseña de “Lantana camara L. Algunas características y propiedades”. Fitosanidad [Internet]. 2001;5(3):29-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=209118262006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.