Вижте тези 10 градински растения, които цъфтят през есента

Възможно е не само да се наслаждавате на цъфтящи градини и тераси през пролетта. Има редица екземпляри, които засилват растежа си през студените месеци.
Вижте тези 10 градински растения, които цъфтят през есента

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 20 декември, 2022

Сезонът, който най-много се идентифицира с цъфтежа, цветята и великолепните градини, е пролетта. Междувременно есента често се представя като сезон на сиви облаци, студено време и паднали листа. Това обаче е и възможност да видите как растат редица градински растения, които цъфтят през есента.

Слънчогледите, лировото дърво и невените са само няколко примера за многото цветя, които могат да украсят вашата градина и да цъфтят през този студен сезон. Просто се опитайте да ги засаждате през пролетта или лятото, за да се развива добре през следващия период.

Защо да изберете градински растения, които цъфтят през есента?

Много хора вярват, че терасите, балконите или градините могат да бъдат най-цветни само през пролетта и лятото. Въпреки че по-голямата част – или поне значителна част от растителността – обича топлия период от годината като период за най-бурно развитие, има и екземпляри, които цъфтят през есента.

По този начин е възможно да се постигнат външни пространства със златисти, лилави или червеникави цветя, които се съчетават идеално със сивото и дъждовно небе на есента. Всъщност дори тези условия засилват растежа на някои екземпляри, които по-добре издържат на влагата.

Не само можете да поддържате растителността здрава и растяща, но също така насърчавате появата на цъфтящи цветя. Вярвате или не, някои дори предпочитат по-студените сезони.

Най-добрите градински растения, които цъфтят през есента

Есенните пейзажи не трябва да се свързват само с носталгия, сухи дървета и празни градини. Чрез засаждане на следните екземпляри през пролетта или лятото е възможно да посрещнете по-хладните сезони на годината със същото ниво на цъфнали растения.

1. Кариоптерис

Родът Caryopteris, по-известен като “синя мъгла”, е многогодишен екземпляр, който е много подходящ за есенната градина. Неговите малки, естетични сини цветове най-вероятно ще започнат да се появяват в началото на есента.

За да поддържате този храст в добро състояние, са необходими влажна почва, малко сянка и резитба през пролетта.

2. Растения, които цъфтят през есента – слънчогледи

Добре известно растение на големи открити пространства е Helianthus или слънчоглед. Пъстрите му цветове достигат големи размери, а стъблата могат да надхвърлят три метра височина.

Има обаче по-малки екземпляри, които са подходящи за градини или тераси. Те внасят жълти и оранжеви тонове в околната среда. Както подсказва името им, обожават слънцето.

слънчогледи през есента
По-малки слънчогледи могат да бъдат засадени в дома за красива доза есенен цвят.

3. Новобелгийски звездел

Родът Symphyotrichum, известен също като “есенна астра” или “звездно небе”, е растение, което цъфти като маргаритки. Резултатът е група от красиви цветчета, които могат да бъдат в нюанси на бяло, розово или виолетово.

Изискват достатъчно количество слънчева светлина и добре дренирана почва. Цъфтежът обикновено започва в края на лятото и продължава през есента.

4. Лировите дървета са едни от най-добре красивите растения цъфтящи през есента

Liriodendron tulipifera или лирово дърво има особена характеристика. Когато цветът му е затворен, приликата с лалето е очевидна и оттам идва и името му.

Всичко обаче се променя, когато се отвори, тъй като образува “широка уста”. През есента това растение предлага красиви червеникави и оранжеви тонове. Що се отнася до грижите, изисква много влага и слънце.

5. Руска салвия

Въпреки че научното й наименование е Perovskia atriplicifolia, тя е известна като “руски градински чай” или “salvia yangii”. Това е екземпляр с лавандулови цветове, които се появяват в края на лятото.

За да се насърчи оптимален растеж, важно е да се подрязва в края на зимата, с цел да достигне следващия сезон пълния си потенциал. Руската салвия се нуждае от пълно излагане на слънце.

6. Растения, които цъфтят през есента – невени

Невенът има голямото предимство да издържа на различни температури, така че растежът му е възможен през студените месеци. Принадлежащ към семейство Asteraceae, този екземпляр се откроява с пъстрите си цветове в жълти и оранжеви тонове. Те внасят неповторима яркост в градината.

Растения, които цъфтят през есента: невен
Оранжевият цвят на невена носи топлина в хладното време, което започва с есента.

7. Теменуги

Едно от градинските растения, които цъфтят през есента, е теменугата, хибриден и декоративен екземпляр, който носи разнообразие от цветове. Това са малки цветя, тъй като обикновено не надвишават 25 сантиметра височина.

Предлагат група ефектни цветове с бели, розови или виолетови венчелистчета. Изискват добро естествено осветление и питателна почва, така че се препоръчва използването на торове.

8. Японска анемоне

Друг малко по-екзотичен екземпляр е Anemone hupehensis или японско анемоне (цветето, което е на заглавната снимка), чиито розови или бели цветове са съчетани с жълти тичинки. Това растение изисква малко повече сянка, за да расте, така че обичайно се засажда под по-големи растения. Тези цветя са чудесен помощник за привличане на пеперуди в градината.

9. Растения, които цъфтят през есента – маргаритки

Bellis perennis, по-известен като “маргаритка”, е едно от най-популярните растения, които цъфтят през есента, не само заради декоративните си цветове, но и заради аромата и цвета си.

Лесно можете да се радвате на красотата на маргаритките, тъй като тези цветя растат като диви растения и изискват минимални грижи. Издържат на суров климат и ниски температури, което ги прави идеални за украса на градини през зимата.

Растения, които цъфтят през есента: диви маргаритки
Невзискателността на маргаритката я правят идеална за студения климат.

10. Хортензии

Хортензията е идеална за студения сезон, защото се нуждае само от няколко часа сянка, за да цъфти. Есента и зимата се характеризират с по-малко слънце, нещо, което благоприятства растежа на хортензията.

Със своите големи, широки гроздове това растение изпълва градините с лилави, розови или пурпурни цветове. Освен това се адаптира добре към почвата и саксиите, което го прави подходящо и за тераси.

Грижи за градинските растения, които цъфтят през есента

За споменатите по-горе екземпляри, както за всяко растение, грижите се променят с настъпването на студения сезон. Поддържането на растителността в най-добро състояние през есента и зимата включва смяна на тора и грижи за защита на корените от замръзване.

Освен това някои растения е необходимо да ги приберете на закрито. Този сезон е и времето да се възползвате от по-ниските температури и да поливате по-рядко.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chaar, Javier Emilio Temperaturas previas y aclimatación en yemas florales de duraznero [Prunus persica (L.) Batsch.] expuestas a congelación Avances en Investigación Agropecuaria, vol. 22, núm. 2, 2018 Universidad de Colima, México Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83757609003
  • dos-Santos J. B, Marenco-Centeno C. R, Vieira de-Azevedo C. A, Raj-Gheyi H, Soares de-Lima G, , de-Lira V. M.  CRECIMIENTO DEL GIRASOL (Helianthus annuus L.) EN FUNCIÓN DE LA SALINIDAD DEL AGUA DE RIEGO CON FERTILIZACIÓN NITROGENADA. Agrociencia [Internet]. 2017;51(6):649-660. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30252708005
  • Garcia M. D, , De La Peña C.  Respuesta a la fertilización de otoño en plantaciones de eucalipto en Entre Ríos. Quebracho – Revista de Ciencias Forestales [Internet]. 2013;21(1-2):16-25. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=48130000003
  • Hariri, Muhammad Rifqi et al. “EFFECT OF SOIL PH ON THE ANTHOCYANIN LEVEL OF HORTENSIA (Hydrangea Macrophylla).” KnE Life Sciences 2.1 (2015): 613. Disponible en: https://doi.org/10.18502/kls.v2i1.228
  • Kishimoto, Sanae et al. “Analysis of Carotenoid Composition in Petals of Calendula (Calendula Officinalis L.).” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 69.11 (2005): 2122–2128. Disponible en: https://doi.org/10.1271/bbb.69.2122

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.