Цилостазол: за какво се използва?

За щастие вече има лекарства като цилостазол, подобряващи качеството на живот на пациенти с интермитентно накуцване.
Цилостазол: за какво се използва?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 15 януари, 2023

Цилостазол е лекарство, което се използва заради неговите антиагрегантни и вазодилататорни свойства. Поради това се препоръчва при лечение на интермитентно накуцване. Следователно, той е вазодилататор, който отпуска стените на кръвоносните съдове, за да улесни тяхното разширяване.

На свой ред подобрява кръвообращението, защото не позволява на тромбоцитите, които са кръвни клетки, да се агломерират, образувайки съсирек, който действа като тапа в кръвообращението ни.

Предлага се под формата на таблетки от 100 милиграма и препоръчителната доза е една таблетка на всеки 12 часа. Въпреки това, не се препоръчва при хора, които имат застойна сърдечна недостатъчност.

Какво е интермитентно накуцване?

Цилостазол.
Интермитентното накуцване може да бъде свързано с други съдови заболявания.

Интермитентното накуцване, известно още като съдово накуцване, е един от симптомите на периферно артериално заболяване, което се причинява от запушване на артериите, кръвоснабдяващи краката. Проявява се под формата на болка в долните крайници, тъй като притока на кръв е много слаб. Обикновено се появява преди всичко по време на физическо натоварване.

Важно е да знаете, че терминът интермитентна се отнася до болката, проявяваща се в долните крайници. Съществува обаче и терминът клаудикация, който засяга ръцете. Следователно основната характеристика на това състояние е болката, която се появява при изминаване на определено разстояние.

В началото може да забележите болката само когато спортувате. Но когато тази патология се влоши, може да започнете да я усещате дори когато си почивате. Въпреки че интермитентното накуцване понякога се счита за патология, както бе споменато по-горе, то е по-скоро симптом на периферно артериално заболяване.

За щастие има достъпно лечение за това състояние – като цилостазол – което позволява на пациентите да подобрят качеството си на живот и това им помага да водят активен живот без болка.

Симптоми

Някои от най-често описваните симптоми на интермитентно накуцване са следните:

 • Периодична болка: Появява се и изчезва, докато пациентът извършва ежедневните си дейности.
 • Болка по време на физически упражнения: Обикновено се проявява повече в стъпалата, бедрата и задните части. Не бива обаче да забравяте, че ръцете също могат да бъдат засегнати, въпреки че тази ситуация е по-рядка.
 • Кожни проблеми: По кожата могат да се появят петна или язви. Пръстите на ръцете и краката могат да придобият синкав цвят.
 • Болка при покой: Този симптом е характерен, когато това състояние вече е напреднало. Обикновено не се появява в началото.

Научете повече: Лечение на съдови лезии

Цилостазол: механизъм на действие

Цилостазолът дължи своите ефекти на способността си да инхибира ензим , известен като фосфодиестераза 3.

Фосфодиестераза 3 участва значително в регулирането на сърдечния мускул, съдовата гладка мускулатура и агрегацията на тромбоцитите. Следователно, когато се инхибира от действието на цилостазол, симптомите, свързани с тези процеси, се подобряват значително.

От друга страна, струва си да се спомене, че това лекарство има и друг механизъм на действие, който е доста различен от описания по-горе. Досега обаче е използван само заради вазодилататорното си действие.

Разработени са няколко клинични изпитвания, които показват, че пациентите, които са били лекувани с цилостазол и които са страдали от симптомите на интермитентно накуцване, са в състояние да пътуват на по-големи разстояния без болка.

Странични реакции на цилостазол

Цилостазол може да причини сърцебиене.
Сърцебиенето е част от неблагоприятните ефекти на това лекарство.

Сред най-честите леки нежелани реакции можем да споменем следните:

 • Тахикардия
 • Сърцебиене
 • Главоболие
 • Диария и стомашен дискомфорт

Освен тези,  могат да се развият и други нежелани реакции при лечение с цилостазол. Ако страдате от някоя от тях, трябва да го съобщите на вашия лекар:

 • Кръв в урината
 • Недостиг на въздух
 • Чувство на отпадналост
 • Треска, втрисане и други симптоми на грип.

В допълнение, цилостазол не се препоръчва при пациенти, страдащи от застойна сърдечна недостатъчност. Това обаче не са единствените нежелани реакции, които могат да бъдат предизвикани от лечението с това лекарство.

Как да избегнем нежеланите реакции

В обобщение, цилостазол е лекарство, което инхибира фосфодиестераза 3, ензим, участващ в различни процеси в кръвоносната система. Поради това цилостазолът има вазодилататорни и антитромбоцитни агрегационни ефекти, полезни за лечението на интермитентно накуцване.

Това лекарство, подобно на други на пазара, има редица неблагоприятни ефекти. Поради тази причина винаги трябва да се приема според указанията на лекаря и да се води здравословен начин на живот.

Ако това лекарство ви е предписано, задайте на лекаря си за всички въпроси, които може да имате относно употребата му, и винаги следвайте инструкциите, които ви е дал. Това ще помогне за предотвратяване появата на нежелани реакции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lee, S. W., Park, D. W., & Park, S. J. (2014). Cilostazol. In Antiplatelet Therapy in Cardiovascular Disease. https://doi.org/10.1002/9781118493984.ch14
 • Bedenis, R., Stewart, M., Cleanthis, M., Robless, P., Mikhailidis, D. P., & Stansby, G. (2014). Cilostazol for intermittent claudication. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003748.pub4
 • Liu, Y., Shakur, Y., Yoshitake, M., & Kambayashi, J. I. (2001). Cilostazol (Pletal®): A dual inhibitor of cyclic nucleotide phosphodiesterase type 3 and adenosine uptake. Cardiovascular Drug Reviews.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.