7 потенциални причини за застойна сърдечна недостатъчност

Застойната сърдечна недостатъчност може да се дължи на няколко различни заболявания. Те може да не са свързани със сърцето, но все пак могат да обусловят появата на това състояние.
7 потенциални причини за застойна сърдечна недостатъчност

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Застойната сърдечна недостатъчност е хронично състояние, което се развива вследствие на затруднение на сърцето да изтласква кръвта към останалата част от тялото. По тази причина се затруднява и приемът на кислород от клетките.

Този проблем може да засегне лявата или дясната част на сърцето, но понякога може да увреди и двете му страни.

С развитието на заболяването кръвта може да се натрупа в други части на тялото, предизвиквайки задържане на течности. Поради това и другите органи от тялото са подложени на риск от тежки последствия.

Също така това състояние причинява възпаление, което се проявява обикновено в проблеми с белите дробове, черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Обичайно в ранните етапи на заболяването не се наблюдават драстични последствия. В рамките на няколко дни обаче започват да възникват затруднения. Те могат да се проявят под формата на умора, неравномерен сърдечен пулс, затруднено дишане и други здравословни проблеми.

В повечето случаи това състояние се появява вследствие на друго сърдечно-съдово заболяване. В тази статия бихме искали да ви представим в детайли 7 потенциални причини за възникването му.

1. Коронарна артериална болест

Застойна сърдечна недостатъчност, следсвие от артериална болест

Коронарната артериална болест се получава от натрупването на плака в артериалните стени на сърцето.

Това състояние е изключително опасно и може да блокира притока на кръв. В по-тежките случаи е възможно да доведе до сърдечен удар. Сърдечният удар може да има фатален край, макар че има голяма вероятност за оцеляване, ако бъде хванат в подходящото време.

Високият холестерол, високото кръвно налягане и диабетът значително повишават риска от развитие на това заболяване.

2. Хипертония

Високото кръвно налягане или хипертонията се получава при повишено налягане в кръвта, която преминава през коронарните артерии.

Този здравословен проблем засяга милиони хора по целия свят. Свързан е с много заболявания, които увеличават смъртността.

Това е асимптоматично състояние, което, ако не бъде лекувано, може да причини тежки и смъртоносни последствия.

Важно е да контролирате кръвното си налягане, за да избегнете увреждане на сърцето, проблеми с бъбреците и когнитивни проблеми.

3. Разширена кардиомиопатия

Застойна сърдечна недостатъчност, като следствие от кардиомиопатия

Разширената кардиомиопатия е прогресивно заболяване на сърдечните мускули, което се характеризира с разширяване на сърдечните камери.

Това е третата най-честа причина за сърдечна недостатъчност. Също така е и едно от най-често срещаните основания за сърдечна трансплантация.

Основният рисков фактор е свързан с наследствеността. Роля играят също инфекциите и излагането на токсини.

4. Заболявания на щитовидната жлеза

Някои метаболитни и хормонални промени са породени от щитовидната жлеза. Те имат тясна връзка с повишения риск от сърдечна недостатъчност.

Хипотиреоидизмът и хипертиреоидизмът могат да предизвикат промени в сърдечно-съдовата и в кръвоносната система. И двете могат да причинят увреждане на сърдечния мускул.

По принцип се наблюдава група вътрешни и външни симптоми, които улесняват откриването и контролирането на проблема.

5. Бъбречни заболявания

Бъбречната функция има много общо с функциите на сърдечно-съдовата система.

Макар че много от хората не го осъзнават, бъбречната функция има много общо с функциите на сърдечно-съдовата, лимфната и кръвоносната система.

Поради наличие на някакво заболяване, бъбреците не успяват да филтрират токсините и не са в състояние да балансират минералите.

Това довежда до проблеми с кръвното налягане и се увеличава рискът от диабет, сърдечен удар и инфекции на уринарния тракт.

Тежките и хронични бъбречни болести са основната причина за сърдечна недостатъчност при възрастните.

6. Диабет – причина за застойна сърдечна недостатъчност

Диабетът е заболяване, което се характеризира с повишени нива на глюкоза в кръвта поради липсата на инсулин.

Този хормон, който се отделя от панкреаса, отговаря за поддържането на нивата на кръвната захар. Освен това изпълнява функцията на източник на енергия.

Пациентите, страдащи от диабет, трябва да държат под контрол нивата на кръвната си захар. Още повече, че напредналия стадий на болестта може да доведе до увреждане на зрението, заболявания на нервната система и до повишен риск от сърдечни проблеми.

7. Хемохроматоза

Хемохроматозатае  наследствено заболяване, характерно с  натрупване на желязо.

Хемохроматозата представлява наследствено заболяване, характеризиращо се с необичайно натрупване на желязо в тъканите и органите.

Като се има предвид, че този минерал не може да бъде усвоен ефикасно, той се превръща в токсин в органи като черния дроб, сърцето и панкреаса.

Усложненията довеждат до заболявания на щитовидната жлеза, диабет, сърдечна недостатъчност и други сериозни болести, които засягат качеството на живот на пациента.

Контролът и навременното лечение на тези състояния са от ключово значение за предотвратяване на застойната сърдечна недостатъчност. Ако възникне някаква аномалия, най-доброто, което може да направите, е да потърсите незабавна медицинска помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Del Castillo Rueda A, López Herce Cid JA y De Protugal Álvarez J. Hemocromatosis hereditaria. Diagnóstico clínico: manifestaciones precoces, procesos relacionados y formas atípicas. An. Med. Interna Madrid 2002;19(5)
  • National Institutes of Health Bethesda, Maryland. Classification and Diagnosis of Diabetes Mellitus and Other Categories of Glucose Intolerance. 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.