Ценете хората, които ви отделят от своето време

21 Юли, 2019
Споделеното време - то е боята, която използваме, за да придадем цвят на живота си.

Важно е да прекарваме време с хората, които обичаме и които ни обичат. Времето е най-чудесният и ценен подарък, който може да направим.

Добре е да спрем за момент и да помислим. Да осъзнаем, че времето, което другите инвестират в нас, е нещо, което никога няма да си върнат. Това го прави много специално. Това е начин да ни покажат, че ни ценят и се наслаждават на компанията ни.

Често забравяме колко е важно да прекарваме време с близките си. Това може да доведе до конфликти. Te започват да се отчуждават, защото не се чувстват ценени.

Не е лесно да намерим добър баланс. Този свят цени скоростта и продуктивността. По тази причина може да се чувстваме стресирани, когато прекарваме време с приятели, вместо да работим.

Важно е обаче да спрем и да помислим за стойността, която има времето. Понякога хората използват свободното си време, за да се видят с нас. Друг път си “освобождават” време, за да могат да ви обърнат нужното внимание. Когато го направят, знайте, че ви това е най-големият подарък.

Тези моменти си заслужават и ни позволяват да си създаваме скъпи спомени. Те ни помагат и да създадем емоционална връзка с другите. Това е боята, която използваме, за да придадем цвят на живота си.

Време с близките хора

Колко струва един час от твоето време?

Един мъж се прибрал, за пореден път късно от работа, уморен и ядосан, а 5-годишният му син го чакал на вратата.

– Тате, може ли да те попитам нещо?

– Разбира се, какво има? – отговорил мъжът.

– Тате, колко пари изкарваш на час? – попитало момчето с широко отворени очи.

– Това не е твоя работа! Защо питаш? – отвърнал мъжът ядосано.

– Просто искам да знам. Моля те, кажи ми колко изкарваш на час? – помолило се момчето.

-Ако искаш да знаеш, изкарвам $100 на час.

– О! – отговорило малкото момче с наведена глава.  Поглеждайки нагоре, то казало: “Тате, ще ми заемеш ли $50 моля?”

Вашите най-близки хора, които отделят за вас своето време

Прочетете и: Какво се случва с хората, които не са били обичани през детството си

Бащата бил бесен.

– Ако единствената причина, поради която искаш да разбереш колко пари изкарвам, е за да вземеш от тях и да си купиш някоя глупава играчка или друга глупост, отивай в стаята си и си лягай. Помисли си защо си такъв егоист. Аз работя дълги, уморителни часове и нямам време за такива детински игри.

Малкото момче тихо отишло в стаята си и затворило вратата.

Мъжът седнал и все повече се ядосвал на въпроса на малкото момче.

Как смее да задава такива въпроси само за да получи пари.

След около един час мъжът се успокоил и си помислил, че е бил прекалено строг със сина си. Може би е трябвало с тези $50 да купи нещо, което наистина му е необходимо, а и той не питал често за пари. Мъжът отишъл до вратата на стаята на момчето и я отворил.

– Спиш ли, сине? – попитал той.

– Не, тате, буден съм – отговорило момчето.

– Мислех си, че може би съм бил прекалено строг с теб по-рано – казал мъжът. – Беше дълъг ден и си излях яда върху теб. Ето то тези $50, за които помоли.

Ценете хората, които ви посвещават своето време

Малкото момче се изправило, сияейки. “О, благодаря ти, тате!” – извикало то. След това бръкнало под възглавницата и измъкнало  няколко смачкани банкноти.

Вижте още: 8 неща, които един баща трябва да направи, за да има силна дъщеря

Когато видял, че момчето има пари, мъжът започнал отново да се ядосва.

Малкото момче бавно преброило парите си и погледнало мъжа.

– Защо поиска още, след като вече имаш пари? – измърморил бащата.

– Защото не ми стигаха, но сега ми стигат. – отвърнало малкото момче – Тате, сега имам $100. Може ли да си купя един час от твоето време? Моля те прибери се рано утре. Искам да вечерям с  теб.

Бащата бил разбит. Той прегърнал сина си и го помолил за прошка.

Споделянето на времето дава живот

Както може да видим в предишната история, да даваш време е същото като да даваш живот. Мислейки за броя на промените, които са ни се случили с времето, може да се почувстваме объркани.

Но ако помислим за това, осъзнаваме нещо. Времето и промяната може да са синоними. И двете са в основата на нашия живот, израстване и взаимоотношения.

Хората често ни казват: “Обичам те” и “Ти си важен за мен”, като прекарват време заедно. Най-добрият начин да отговорим е като предложим от нашето време.

Не можем да забравим, че най-добрата ни инвестиция винаги ще бъде времето, което отдаваме на нашите приятели и семейство

Не отлагайте прекалено много споделянето на чувствате си към другите. Помнете, че времето тече.