Ценете хората, които ви отделят от своето време

Споделеното време - то е боята, която използваме, за да придадем цвят на живота си.
Ценете хората, които ви отделят от своето време

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Важно е да прекарваме време с хората, които обичаме и които ни обичат. Времето е най-чудесният и ценен подарък, който може да направим .

Добре е да спрем за момент и да помислим. Да осъзнаем, че времето, което другите инвестират в нас, е нещо, което никога няма да си върнат. Това го прави много специално. Това е начин да ни покажат, че ни ценят и се наслаждават на компанията ни.

Често забравяме колко е важно да прекарваме време с близките си. Това може да доведе до конфликти. Te започват да се отчуждават, защото не се чувстват ценени.

Не е лесно да намерим добър баланс. Този свят цени скоростта и продуктивността. По тази причина може да се чувстваме стресирани, когато прекарваме време с приятели, вместо да работим.

Важно е обаче да спрем и да помислим за стойността, която има времето. Понякога хората използват свободното си време, за да се видят с нас. Друг път си “освобождават” време, за да могат да ви обърнат нужното внимание. Когато го направят, знайте, че ви това е най-големият подарък.

Тези моменти си заслужават и ни позволяват да си създаваме скъпи спомени. Те ни помагат и да създадем емоционална връзка с другите. Това е боята, която използваме, за да придадем цвят на живота си.

Време с близките хора

Колко струва един час от твоето време?

Един мъж се прибрал, за пореден път късно от работа, уморен и ядосан, а 5-годишният му син го чакал на вратата.

– Тате, може ли да те попитам нещо?

– Разбира се, какво има? – отговорил мъжът.

– Тате, колко пари изкарваш на час? – попитало момчето с широко отворени очи.

– Това не е твоя работа! Защо питаш? – отвърнал мъжът ядосано.

– Просто искам да знам. Моля те, кажи ми колко изкарваш на час? – помолило се момчето.

-Ако искаш да знаеш, изкарвам $100 на час.

– О! – отговорило малкото момче с наведена глава.  Поглеждайки нагоре, то казало: “Тате, ще ми заемеш ли $50 моля?”

Вашите най-близки хора, които отделят за вас своето време

Бащата бил бесен.

– Ако единствената причина, поради която искаш да разбереш колко пари изкарвам, е за да вземеш от тях и да си купиш някоя глупава играчка или друга глупост, отивай в стаята си и си лягай. Помисли си защо си такъв егоист. Аз работя дълги, уморителни часове и нямам време за такива детински игри.

Малкото момче тихо отишло в стаята си и затворило вратата.

Мъжът седнал и все повече се ядосвал на въпроса на малкото момче.

Как смее да задава такива въпроси само за да получи пари.

След около един час мъжът се успокоил и си помислил, че е бил прекалено строг със сина си. Може би е трябвало с тези $50 да купи нещо, което наистина му е необходимо, а и той не питал често за пари. Мъжът отишъл до вратата на стаята на момчето и я отворил.

– Спиш ли, сине? – попитал той.

– Не, тате, буден съм – отговорило момчето.

– Мислех си, че може би съм бил прекалено строг с теб по-рано – казал мъжът. – Беше дълъг ден и си излях яда върху теб. Ето то тези $50, за които помоли.

Ценете хората, които ви посвещават своето време

Малкото момче се изправило, сияейки. “О, благодаря ти, тате!” – извикало то. След това бръкнало под възглавницата и измъкнало  няколко смачкани банкноти.

Когато видял, че момчето има пари, мъжът започнал отново да се ядосва.

Малкото момче бавно преброило парите си и погледнало мъжа.

– Защо поиска още, след като вече имаш пари? – измърморил бащата.

– Защото не ми стигаха, но сега ми стигат. – отвърнало малкото момче – Тате, сега имам $100. Може ли да си купя един час от твоето време? Моля те прибери се рано утре. Искам да вечерям с  теб.

Бащата бил разбит. Той прегърнал сина си и го помолил за прошка.

Споделянето на времето дава живот

Както може да видим в предишната история, да даваш време е същото като да даваш живот. Мислейки за броя на промените, които са ни се случили с времето, може да се почувстваме объркани.

Но ако помислим за това, осъзнаваме нещо. Времето и промяната може да са синоними . И двете са в основата на нашия живот, израстване и взаимоотношения.

Хората често ни казват: “Обичам те” и “Ти си важен за мен”, като прекарват време заедно. Най-добрият начин да отговорим е като предложим от нашето време.

Не можем да забравим, че най-добрата ни инвестиция винаги ще бъде времето, което отдаваме на нашите приятели и семейство

Не отлагайте прекалено много споделянето на чувствате си към другите. Помнете, че времето тече.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.