8 неща, които един баща трябва да направи, за да има силна дъщеря

Връзката баща – дъщеря още от времето, когато тя е малко момиченце е изключително важна за оформянето и израстването й като личност.
8 неща, които един баща трябва да направи, за да има силна дъщеря
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Връзката между баща и дъщеря може да е толкова специална, че да се превърне в основен фактор за израстването й като жена.

От момента, в който се срещнат за първи път, между тях се изгражда връзка, която е толкова силна, че е трудно да бъдат обяснени или определени емоциите, които поражда.

Също както и майката, бащата играе важна роля в отглеждането на децата.

Дори и да изразяват емоциите си по различен начин, бащите и дъщерите имат силна връзка, която ги оформя като личности.

Затова е изключително важно да знаят как да се възползват максимално от времето, което прекарват заедно. Особено в онези години, когато детето има нужда от защита, любов и подкрепа.

Това не само позволява създаването на незабравими спомени, но и влияе върху силата на самочувствието и независимостта на порастващите жени.

В тази статия сме приготвили за вас списък с 8те неща, които всеки баща трябва да запомни, ако иска да отгледа силна, уверена жена.

8 неща, които един баща трябва да направи, за да отгледа силна и уверена дъщеря

1.Винаги й отделяйте нужното внимание

Въпреки че много бащи не осъзнават това, дъщерите им ги възприемат като супергерои, които ще ги спасят от всичко лошо, което може да им се случи.

Отделянето на нужното им внимание и време, когато им е необходимо, ще ги накара да се чувстват обичани и изслушвани.

С течение на времето връзката им ще укрепне и ще направи общуването и доверяването по-лесно в бъдеще.

2.Дръжте ги за ръка

Нещо толкова лесно като държането за ръка оказва силно влияние и укрепва връзката завинаги.

Усещайки силната ръка на баща й малкото момиченце се чувства защитено и в безопасност. Това ще му помогне да върви в живота уверено и силно.

Без значение какво ще му се случи: това дете знае, че може винаги да разчита на баща си.

3.Грижете се за самочувствието й

Всеки баща притежава необходимите качества, за да се погрижи за доброто самочувствие на дъщеря си като изтъква много повече от физическите й качества.

Учете ги още от времето, когато са малки деца, че са силни. Че притежават прекрасни качества и че всяка една слабост в действителност ги прави по-уверени.

Това ще им помогне да изградят и оформят характера си. И най-вече ще ги научи да обичат себе си, без значение какво казват останалите.

Окуражаването на постиженията им, внимателното коригиране на грешките и честото казване, че са красиви са навици, които със сигурност ще възпитат една силна, млада жена.

4.Опитвайте се да им осигурите различни преживявания

Преживяванията са нещо много ценно в живота и развитието на човешките същества.

Позволяването на детето да изследва и да се радва на различни преживявания ще му помогне да преодолее страховете си и ще ги насърчи да живеят смело и пълноценно.

Излизането на разходка, ходенето на кино и организирането на онези малки приключения са само част от нещата, които можете да правите заедно. За да заздравите връзката си и разбира се да ги научите на нещо ново.

5.Учете ги на полезни за здравето хобита

Рисуването, музиката и спортът са дейности, които помагат на децата да пораснат. Не само защото развиват способностите им, но и защото позволяват на децата да прекарват определено време, занимавайки се с нещо полезно, продуктивно и здравословно.

Тези дейности изискват усилия, дисциплина и научаването на нови неща всеки ден. Така че занимаването с някакъв вид изкуство или спорт е чудесен начин да споделите тези уникални, важни моменти заедно.

6.Поправяйте ги, когато е необходимо

Вярно е, че понякога това е трудно и разочароващо, но трябва да коригирате малките им грешки още от детските години.

Бащата, който учи дъщеря си да носи отговорност за постъпките си ще отгледа жена с ценности. Която е способна да усети кога греши и кога върви по правилния път.

7.Прекарайте един ден на работа с дъщеря си

Ако е възможно прекарайте един ден на работа с дъщеря си. Това ще бъде невероятно преживяване и награда и за двама ви.

Позволяването да види работното ви място отблизо ще я накара да ви повярва още повече и ще я вдъхнови.

Детето ви ще види, че се трудите упорито, за да й осигурите най-доброто и ще се чувства горда с това.

8.Научете се да й вярвате

Комуникацията и доверието стоят в основата на здравата връзка баща-дъщеря.

Вместо да насаждате страх с това какво не може или не трябва да прави е важно да говорите с дъщеря си и да се научите да й вярвате.

Дъщерята, която чувства баща си като приятел ще положи усилия да не го загуби като такъв. И ще се опитва да взема разумни решения.

Разбира се освен всички тези съвети, да бъдете пример и да обичате дъщеря си са двата основни фактора за отглеждането на една силна, млада дама, която да бъде готова да посрещне трудностите, които животът ще й поднесе.

Не губете повече време! Преди да се обърнете дъщеря ви ще порасне и ще се превърне в млада, прекрасна жена.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Harris, K. M., & Morgan, S. P. (1991). Fathers, sons, and daughters: Differential paternal involvement in parenting. Journal of Marriage and the Family, 531-544.
  • Cowan, P. A., Cowan, C. P., & Kerig, P. K. (1993). Mothers, fathers, sons, and daughters: Gender differences in family formation and parenting style.
  • McKinney, C., & Renk, K. (2008). Differential parenting between mothers and fathers: Implications for late adolescents. Journal of Family issues29(6), 806-827.
  • O’Donnell, L., Stueve, A., Duran, R., Myint-U, A., Agronick, G., San Doval, A., & Wilson-Simmons, R. (2008). Parenting practices, parents’ underestimation of daughters’ risks, and alcohol and sexual behaviors of urban girls. Journal of Adolescent Health42(5), 496-502.
  • McBride, B. A., Schoppe, S. J., & Rane, T. R. (2002). Child characteristics, parenting stress, and parental involvement: Fathers versus mothers. Journal of Marriage and Family64(4), 998-1011.
  • Chang, L., Schwartz, D., Dodge, K. A., & McBride-Chang, C. (2003). Harsh parenting in relation to child emotion regulation and aggression. Journal of family psychology17(4), 598.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.