Защо е толкова важно да ядем по една круша на ден?

Този плод е отлично средство за поддържане на добро здраве и активни тънки черва.
Защо е толкова важно да ядем по една круша на ден?
Sofía Quintana Alonso

Написано и проверено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Последна актуализация: 23 януари, 2019

Крушите са несъмнено един от най-ползотворните и здравословни плодове; те представляват истинско съкровище със своите освежителни свойства, от които обезателно трябва да се възползвате. Защо е толкова важно да ядете по една круша на ден? Прочетете по-надолу.

Червени, зелени, жълти… съществуват различни сортове круши и всички те са полезни за здравето на хората. Крушите са отличен източник на вода, фибри, витамини и минерали. Освен това са идеални за всеки член на семейството – от най-малкия до най-големия, и представляват перфектна съставка за сладкиши и сокове за закуска. Но нека хвърлим любопитен поглед върху конкретните им ползи.
Днес ще ви разкажем как ще допринесем за здравето си, ако ядем по една круша на ден.

Ползите от една круша на ден

Една круша дневно е полезна за сърцето ви

 

Крушите съдържат витамини А, В, С и Е, фолиева киселина, фибри, калий, минерални соли, захари, йод, желязо и калций. Те са отлична хранителна добавка за стартиране на деня, поради това често се препоръчват като незаменима част от закуската.

 • Действат антибактериално

Благодарение на съдържащите се в тях танини и кафеена киселина защитават тялото от различни инфекции и заболявания.

 • Борят се със свободните радикали

Всеизвестно е: свободните радикали са тези вредни субстанции, които атакуват клетките, предизвиквайки остаряването им. Крушите са много богати на антиоксиданти, а това означава, че са идеални, ако искаме да останем млади за по-дълго време. Този плод е страхотен източник на витамин С, 13% от съдържанието му е именно витамин С. Освен това съдържа и витамин К, който е отличен източник на здраве.

 • Грижат се за здравето на сърцето

Регулират кръвообращението и предпазват от сърдечен удар. Съдържат задоволително количество фибри, които елиминират жлъчните соли и намаляват т.нар. „лош“ холестерол. Няколко проучвания показаха, че консумацията на една круша на ден редуцира до 50% шанса от сърдечен удар.

 • Предпазват от рак

Високо съдържание на антиоксиданти и на витамин С, фибри и фолиева киселина прави крушата идеален плод, поддържащ клетките, и защитава организма от различни сериозни заболявания, сред които и рак. Всъщност, в много проучвания се отбелязва как крушите помагат за отстраняването на карциногенните химикали, които се натрупват в дебелото черво. Те играят ролята на отличен медиатор по време на менопауза, защитавайки жените от развитие на рак на гърдата.

 • Облекчават състояния като запек

Благодарение на високото съдържание на фибри и детоксикиращи си свойства крушите са отлично средство за поддържане на добро здраве и активни тънки черва, стимулирайки добрата микрофлора в организма. Крушите са отлична храна, когато изпитвате затруднение с изхождането.

 • Регулират затруднено храносмилане

Ако често се оплаквате от лошо храносмилане и коремът ви е подут, тежък и пълен с газове, не се колебайте да изпиете един сок от пресни круши или да хапнете една цяла круша – тя съдържа пектин, който въздейства благоприятно върху храносмилането.

Рецепта за сок от круши

Яжте по една круша на ден или си направете сок от круши

 

Различните сортове круши могат да бъдат намерени на пазара целогодишно, като според специалисти най-добрите са в периода от месец юни до февруари. Ако имате възможност да си купувате круши, и то на добра цена, предлагаме ви да ги консумирате ежедневно. Яжте пресни, под формата на конфитюр, печени или като сок на закуска. Ето една лесна и засищаща рецепта за страхотен сок от круши, който ще даде великолепен старт на деня ви.

Какво е необходимо?

 • 2 круши
 • 1/2 чаша вода
 • 1 чаена лъжица мед
 • Няколко капки лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измийте и обелете двете круши. Нарежете всяка една от тях на половинки и ги блендирайте. Вече разполагате със сока. Смесете го с водата, за да не бъде напитката прекалено гъста. Добавете няколко капки лимонов сок и чаената лъжичка мед или друг естествен подсладител. Добавете малко кубчета лед, за да направите напитката освежаваща и уникално вкусна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • de Oliveira, M. C., Sichieri, R., & Venturim Mozzer, R. (2008). A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.03.001
 • Fernandez, M. L., Lin, E. C. K., Trejo, A., & McNamara, D. J. (1992). Prickly pear (Opuntia sp.) pectin reverses low density lipoprotein receptor suppression induced by a hypercholesterolemic diet in guinea pigs. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/122.12.2330
 • Zhao, Y., Wu, P., Wang, Y., & Feng, H. (2013). Different approaches for selenium biofortification of pear-jujube (Zizyphus jujuba M. cv. Lizao) and associated effects on fruit quality. Journal of Food, Agriculture and Environment.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.