4 трика, за да предотвратите сърбежа от вълнените дрехи

Ако ви сърби от вълнените дрехи, някои продукти могат да ви помогнат да успокоите сърбежа. В следващите редове ще се спрем по-подробно на темата.
4 трика, за да предотвратите сърбежа от вълнените дрехи

Последна актуализация: 06 септември, 2022

Вълнените дрехи – като пуловери, блузи или жилетки – обикновено са доста удобни, топли и меки, когато са нови. Въпреки това, понякога тъканта води до сърбеж при контакт с кожата. И така, какво можете да направите, за да спрете сърбежа от вълнените дрехи? В тази статия ще споделим няколко страхотни трика с вас.

Независимо дали защото кожата ви е чувствителна или защото вълната се е степала, възможно е кожата ви да се раздразни и дори да имате алергични реакции, когато носите дреха от този материал. А да не говорим, че топлината и влажността са склонни да влошат дискомфорта. Нека да разгледаме някои съвети за разрешаване на този проблем.

Защо ни сърби от вълнените дрехи?

Вълната е едно от най-популярните и широко използвани естествени влакна по света. Получава се от овце и други животни с дълга козина като лами, алпака и зайци. Това е изключително универсален материал и се използва в текстилната индустрия за направата на шапки, ръкавици, шалове, палта, пуловери и много други облекла.

Много хора отказват да си купят вълнено облекло, защото в даден момент са пробвали дреха и не са издържали на сърбежа. И въпреки че е вярно, че някои разновидности предизвикват сърбеж, не бива да обобщаваме или да се лишаваме от предимствата на това естествено влакно. В крайна сметка това е една от най-добрите тъкани, за да се предпазим от студа.

Реакцията може да възникне поради дебелината на влакното, използвано за производството му, тъй като неговата структура се основава на люспи, които се припокриват, за да образуват крайния продукт.

Колкото по-малка е люспата, толкова по-мека е вълната (какъвто е случаят с мериносовата вълна ) и колкото по-дълга е люспата, толкова повече дразнене може да причини.

Защо ни сърби от вълната?
Дебелината на вълненото влакно влияе върху неговата текстура. Ето защо някои видове вълна предизвикват сърбеж, а други не.

Четири трика, за да не ви сърби от вълнените дрехи

Ако не искате да се отървете от любимия си вълнен пуловер, не се притеснявайте. Имаме съвети, които ще ви позволят да омекотите текстурата на тези дрехи. Внимание!

1. Възползвайте се от студа

Ако смятате, че текстурата на палтото ви се е променила и не искате да ви сърби от вълнените ви дрехи, можете да се спасите от студа. Тази техника ще направи вълната стегната и по-мека на допир.

Просто поставете дрехата си в найлонов плик и я поставете във фризера за 3 до 4 часа. След това я извадете и я оставете да се стопли на сянка, преди да я облечете.

2. Използвайте омекотител и глицерин

За този метод добавете супена лъжица глицерин към праха, който използвате, и изперете дрехата внимателно на ръка. Избягвайте търкане или машинно пране, тъй като това само ще накара люспите на вълната да се повдигнат и да започнат да губят качеството си.

След това изплакнете обилно със студена вода и добавете малко от любимия си омекотител. Ако искате, можете сами да си направите домашен омекотител. Оставете да престои няколко минути и изплакнете със студена вода. Накрая изсушете на сянка.

3. Използвайте бял оцет

Белият оцет може да бъде чудесен съюзник, когато става въпрос за омекотяване на най-грубите вълнени тъкани. За да се възползвате от ефекта му, разредете чаша бял оцет в литър вода и оставете дрехата си да престои 15 минути.

Този метод е ефективен, но трябва да запомните, че оцетът може да остави вълната наситена с типичната си миризма. Затова не забравяйте да изперете дрехата след това с ароматизиран сапун или малко шампоан.

4. Използвайте балсам за коса

Изненада? Не трябва да бъдете изненадани. Вълната е естествено, органично влакно, съставено от кератин, точно като нашата коса. Можете да се възползвате от всички свойства на вашата маска или балсам, за да осигурите мекота на вашите дрехи. Това ще предотврати сърбежа от вълнените дрехи.

След като изперете пуловера в студена вода (не забравяйте, че студът е един от най-добрите приятели на вълната), нанесете тънък слой балсам върху цялата дреха. Направете това, като стискате и не дърпате тъканта, за да не я повредите. След половин час можете да го изплакнете обилно с вода и да го оставите да изсъхне на сянка. Освен че е ще бъде мек, ще ухае приятно.

Трикове, така че да не ни сърби от вълнените дрехи.
Балсамът и продуктите за коса овлажняват вълната, за да не ви сърби.

За да не ви сърби от вълнените дрехи, трябва да се грижите за тях

Ако искате вашите вълнени дрехи да останат толкова меки, колкото първия ден, когато сте ги носили, трябва да полагате специални грижи, за да избегнете неправилното им третиране. Основни съвети като възползване от студеното време и нежно измиване с балсам и омекотител могат да доведат до голяма разлика в усещането. Така че, направете крачка и следвайте някои от тези техники и се влюбете отново в комфорта на вълната!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fowler JF Jr, Fowler LM, Lorenz D. Effects of Merino Wool on Atopic Dermatitis Using Clinical, Quality of Life, and Physiological Outcome Measures. Dermatitis. 2019;30(3):198-206. doi:10.1097/DER.0000000000000449
  • Doyle EK, Preston JWV, McGregor BA, Hynd PI. The science behind the wool industry. The importance and value of wool production from sheep. Anim Front. 2021;11(2):15-23. Published 2021 May 17. doi:10.1093/af/vfab005

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.