Как да се отървете от лошата миризма по дрехите

Понякога миришат ли ви лошо дрехите? Тъй като този проблем е доста често срещан, сме решили да споделим някои препоръки как да премахнете лошата миризма от дрехите. Започнете да четете!
Как да се отървете от лошата миризма по дрехите

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 23 септември, 2022

Някога чудили ли сте как да се отървете от лошата миризма по дрехите? Както много хора знаят, това е много често срещан проблем, особено в затворени или влажни пространства. Ако дрехите не изсъхнат добре или са поставени във влажен гардероб, те започват да получават миризма на мухъл.

В наше време има много ароматни химически вещества за неутрализиране на неприятните миризми. Също така, има разтвори за отърваване от нежелани миризми в гардеробите. Обаче, ако предпочитате природни алтернативи, можете да изберете някои от тези, които ще споделим тук.

Начини за отърваване от лошата миризма по дрехите

За да се отървете от лошата миризма от дрехите, е важно първо да разберете какъв е проблема. Чистите дрехи не започават да миришат просто така. Неприятните миризми са често резултат от лош процес на сушене, влажност в гардеробите или употребата на нискокачествен препарат или фабричен омекотител.

Освен това, първата стъпка е да прецените защо вашите дрехи миришат лошо. Въз основа на това, можете да започнете да предприемате някои стъпки за да започнете да ги избягвате. Ако сте изправени пред този проблем, приложете следните хитрости.

Почистете вашата пералня, за да се отървете от лошата миризма по дрехите

Лошата миризма по дрехите: жена почиства пералнята

Важно е да дизинфектирате вашата перална машина за да елиминирате микроорганизмите, виновни за лошите миризми.

Пералните машини улесняват задачата на миене на дрехите. Обаче, когато не почиствате вашата перална машина, може да натрупа мухъл и други микроорганизми, които предзивикват нежелана миризма във вашите дрехи. Следователно, първата стъпка при отърваване от лошата миризма по дрехите е да дезинфектирате този уред.

Съвети за премахване на лошата миризма по дрехите:

 • Наемете специалист, който да оправи вашата перална машина.
 • Чистете я редовно, като се уверите, че сте дезинфекцирали всички нейни отделения. Можете да използвате течен сапун или бял оцет и разтвори с готварска сода.
 • Оставете пералната машина отворена след като я използвате.
 • Изсушете гумените уплътнения и се уверете, че нямат мухъл.

Използвайте бял оцет, за да се отървете от лошата миризма по дрехите

Въпреки че миризмата на бял оцет не е приятна, този продукт е чудесен съюзник за грижа за вашите дрехи и за да ги предпазит да не миришат лошо. Всъщност, се препоръчва като алтернатива за традуционните фабрични омекотители, защото осъществява същата функция без да се отразява негативно на околната среда.

Съвети:

 • Изсипете чаша бял оцет в едно от отделенията на пералната машина и започнете цикъла както обикновено.
 • Ако миете на ръка, потопете вашите дрехи в разтвор от вода и бял оцет за 20 минути.
 • Миризмата ще изчезне когато вашата дреха изсъхне.

Изсушете дрехите навън

Жена простира дрехи навън

Друга причина за неприятни миризми е метода на изсушаване, защото ако не е правилен, дрехите лесно натрупват миризми.

Тъй като вашите дрехи не миришат лошо, е важно да ги изсушите отвън след като ги измиете. Понякога когато нямате добър процес на изсушаване, вашите дрехи могат да миришат лошо за няколко дни. Освен това, трябва да се уверите, че вашите дрехи са напълно сухи преди да ги поставите във вашия гардероб.

Съвети:

 • Закачете вашето пране да изсъхне предварително след процеса на изпиране. Избягвайте да оставяте вашите дрехи в пералната машина след дълъг период от време.
 • Опитайте се да изсушите вашите дрехи на слънце (само да не засегне материята).
 • Оставете ги отвън тъй като те трябва да изсъхнат добре.

Почистете старателно вашия гардероб за да се отървете от лошата миризма 

Проблемът често не се състои в процесите по измиване или изсушаване. В някои случаи, проблемът е когато закачвате вашите дрехи в гардероба.

Защо?

Проблемите с влажността за характерни за закритите пространства. Въпреки че невинаги се забелязва, мухълът може да се образува в дървесината и да засегне вашите дрехи.

Съвети:

 • Проверете всички отделения в гардероба, за да видите дали имате проблем с влагата.
 • Ако е така, купете продукт за да я елиминира и предотврати.
 • Почиствайте редовно целия ви гардероб с разтвор от вода и бял оцет. Този продукт дезинфектира и неутрализира миризмите.
 • Уверете се, че проветрявате вашия гардероб поне три пъти в седмицата. За това, оставете вратите на гардероба отворени за няколко часа.
 • Ако забележите нежелана миризма, поставете малко кафе в ъглите на вашия гардероб. По този начин, ще мирише добре. Ако нямате кафени зърне, опитайте с морска сол.

Готови ли сте да се отървете от лошата миризма от дрехите с няколко прости стъпки? Опитайте всички съвети, които сме споделили тук, за да кажете довиждане на този досаден проблем!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.