10 причини за сърбеж в слабините

Сърбежът в слабините като такъв не е сериозен симптом, но може да бъде много досаден за тези, които страдат от него. Какви са възможните причини? Разберете тук!
10 причини за сърбеж в слабините

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Сърбежът в слабините се причинява от редица причини. Въпреки това, в повечето случаи това се дължи на доброкачествени причини и може да бъде решено с прости домашни средства. Въпреки това, понякога е необходимо да се използват определени лекарства, за да се реши окончателно проблема с неприятния сърбеж в слабините.

Въпреки че сърбежът води до разчесване на мястото, най-добре е да избягвате това действие, за да не влошите дразненето. Вместо това е препоръчително да се определи какво задейства симптома, за да се намери най-доброто лечение. И така, какви са възможните причини? Нека да разгледаме 10-те най-често срещани причини.

10 причини за сърбеж в слабините

Често сърбежът в слабините се причинява от фактори, които могат да бъдат контролирани или елиминирани без проблем. Друг път става въпрос за малко по-сериозно състояние, като инфекция.

1. Епилация и растеж на космите

Обичайно е кола маската или бръсненето да доведат до известна степен на дразнене в областта. Това води до сърбеж в слабините. От друга страна, веднага щом окосмяването започне да расте отново, могат да се запушат пори, което засилва сърбежа.

Причини за сърбеж в слабините: бръсначи и бръснене
Бръсненето и другите методи за епилация са склонни да дразнят слабините. Това води до сърбеж.

2. Причини за сърбеж в слабините: Претриване

Има дейности, които водят до триене на кожата, обикновено в областта на бедрата. Това са дейности, при които се наблюдава претриване, като бягане.

Понякога това нарушава кожната бариера и води до появата на малки пукнатини. Те биват последвани от обрив, който пари и сърби.

3. Проблеми с бельото

Има някои видове бельо, особено синтетично, които причиняват дразнене и сърбеж. Това е така, защото често са направени от материали, които затрудняват дишането на кожата и събират пот. Всъщност употребата им може да причини малки мехури, зачервяване и лющене.

4. Причини за сърбеж в слабините: Контактен дерматит

Контактният дерматит е свързан с предишната точка. Въпреки това, алергична реакция може да възникне и от компонентите на перилните препарати, използвани за пране на бельо, или от използването на различни козметични продукти в зоната.

5. Интертриго в слабините

Интертригото е възпаление, което се появява в кожните гънки и е по-често при хора с наднормено тегло. Причинява се от влага и наличието на микроорганизми в тези зони. Когато зоната е много влажна, кожата се уврежда и се появява лоша миризма. Обикновено причинява сърбеж и дискомфорт.

6. Микоза

Микозата е най-честата причина за сърбеж в слабините. Това име се дава на инфекции, причинени от гъбички. Най-често срещаният е tinea cruris или обрив на атлетите. Това състояние е по-често при хора, които се занимават с честа физическа активност. Води до появата на червено или кафяво петно, сърбеж и лющене.

7. Причини за сърбеж в слабините: Кандидоза

Това е инфекция, причинена от гъбичките Candida. Често причинява сърбеж в интимната зона и слабините. Води до появата и на други симптоми като зачервяване, възпаление, наличие на белезникав секрет (при жени и мъже) и болка по време на полов акт.

8. Срамни въшки

Пубисните въшки са паразити, които се заселват в окосмяването и причиняват силен сърбеж в слабините. Всъщност това е основният симптом. Може да има и бели или жълтеникави петна в основата на косъма – техните яйца. Появата им е причинена от лоша хигиена или от споделяне на интимни дрехи или кърпи.

9. Причини за сърбеж в слабините: Херпес

Гениталният херпес е болест, предавана по полов път. Освен че причинява сърбеж в слабините, причинява парене, дразнене и малки мехури. Както е посочено подробно в публикация в Националния център за биотехнологична информация, причинява се предимно от вирус херпес симплекс тип 1 или тип 2. Това може да е първична или повтаряща се инфекция.

10. Генитални брадавици

Гениталните брадавици обикновено причиняват лек сърбеж. Тяхното присъствие е често срещан симптом на човешкия папиломен вирус (HPV). Лезиите обикновено са меки на допир и са с форма на карфиол. Те имат същия цвят като кожата и са доста заразни.

Какво да направите, за да успокоите сърбящите слабини

Лечението на сърбежа в слабините зависи от неговата причина. Каквато и да е причината, най-добре е да не разчесвате кожата, тъй като това може да изостри проблема и да го усложни.

Ако не сте сигурни какво го причинява, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да посетите лекар, за да установи причината. В случай на инфекция специалистът може да предпише лекарства в зависимост от причинителя микроорганизъм (противогъбични средства за гъбички или антибиотици за бактерии, например).

Като цяло, лекарствата се предлагат под формата на кремове, мехлеми или гелове за локално приложение. Въпреки това, понякога действието им се подсилва с перорално лечение, особено за инфекции като кандидоза или херпес. Антихистамините също често се предписват за намаляване на усещането за сърбеж.

Грижа за интимната зона
Гъбичните и бактериалните инфекции са най-честите причини за сърбеж в слабините.

Какво да запомните за сърбежа в слабините

Изпитването на сърбеж в слабините е неудобно и може да сигнализира за наличието на инфекция. Ако симптомът не се подобри от само себе си за кратък период от време, най-добре е да потърсите медицинска помощ за поставяне на диагноза. В зависимост от произхода му може да се наложи употребата на локални или перорални лекарства.

Освен това е препоръчително да допълните лечението с мерки като добра хигиена, носене на памучно бельо, балансирана диета и елиминиране на дразнещи вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pippin MM, Madden ML. Tinea Cruris. [Updated 2022 Feb 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554602/
  • Homs Romero, E., & Romero Collado, A. (2018). Úlcera de evolución tórpida producida por depilación con cera. Metas enferm, 27-32.
  • Nobles T, Miller RA. Intertrigo. [Updated 2022 Apr 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531489/
  • R AN, Rafiq NB. Candidiasis. [Updated 2022 Feb 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/
  • Mathew Jr J, Sapra A. Herpes Simplex Type 2. [Updated 2021 Sep 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554427/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.