Направете си сами домашен сос чимичури

Научете повече за интересния произход на този аржентински сос. Ще ви дадем и вкусна, оригинална рецепта за приготвянето му у дома.
Направете си сами домашен сос чимичури

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Чимичури е вкусен сос използван в цяла Южна Америка най-вече като допълнение към приготвеното на барбекю месо. Води началото си от Аржентина.

Сосът чимичури е подходящ и за сервирането на емпанада, печени или пържени пълнени тестени питки. Сосът се използва и за овкусяването на типичните за този район салати. Те съдържат нарязани билки и подправки смесени със зехтин и оцет.

Основните съставки на този сос са магданоз, зехтин и чили. Но вие можете да използвате съставки по ваш избор и да си приготвите чимичури по ваш вкус.

Дори и да промените леко оригиналната рецепта трябва да спазвате описаните в нея пропорции на продуктите, за да получите традиционния вкус на соса. Така рецептата допълва перфектно всяко едно ястие.

Този сос е толкова популярен, че можете да го откриете в някои вериги супермаркети. Ако решите да си го приготвите сами трябва да използвате пресни продукти и да ги съчетаете според вкуса си.

В следващите редове ще ви дадем рецептата за вкусен домашен сос чимичури приготвен с помощта на оригиналната рецепта. Освен това ще ви дадем още четири варианта на този сос.

Откъде произхожда името на соса “чимичури“

В гастрономията има три версии за произхода на името на този сос, но истинската история все още не е открита.

Според първата история Джеймс Макъри – известен като Джими – създава соса и го пуска на пазара през 19-ти век. Първоначално той приготвял соса като заместител на друг известен сос – Уорчестър. Вярва се, че името на соса произлиза от неправилното произнасяне на “Yimi Churry”.

Друга история разказва за британските войници заловени от испанците в колониите им в Южна Америка. Затворниците поискали сос за ястията си: “give-me-curry” или “che-mi-curry” – в превод „дайте ми къри“, което по-късно се превърнало в “чимичури”.

Според последната теория името на соса води началото си от баската дума, използвана широко в Южна Америка,  “tximitxurri”. Тя означава „микс“ или “смесица” и в случая се отнася за сос използващ множество подправки и техники, което го прави подходящ за всякакви видове ястия.

Прочетете и: Зеленчуковите супи, които трябва да опитате

Рецепта за традиционно домашно чимичури

Тази рецепта описва оригиналните съставки и пропорции. С нея ще си приготвите сос за 6 порции. Ако ви е необходимо по-голямо количество сос просто увеличете дозата като запазите пропорциите на съставките.

Съставки

  • 3 дафинови листа
  • Сока на 1 лайм (100 мл)
  • ½ чаена лъжичка сол (2 г)
  • 1 чаша зехтин (200 мл)
  • ½ чаша червен или бял винен оцет (100 мл)
  • ½ чаена лъжичка черен пипер (2 г)
  • 1 чаена лъжичка изсушена мащерка (5 г)
  • 3 скилидки ситно нарязан чесън (15 г)
  • 1 препълнена супена лъжица риган (10 г)
  • 5 супени лъжици нарязан магданоз (40 г)
  • ½ нарязан на ситно червен лук (20 г)
  • 1 чаена лъжичка сладко чили на прах (5 г)

Приготвяне

  1. Намачкайте ригана, магданоза, чесъна и дафиновите листа в хаванче.
  2. Добавете лука и останалите подправки (мащерка, черен пипер и сладкото чили на прах) в подходящ съд. 
  3. Подгответе основата на соса като разбъркате добре зехтина, оцета и солта.
  4. Добавете основата към другите съставки и разбъркайте всичко добре заедно.
  5. Съхранявайте соса в стъклено бурканче с капак.
  6. Съхранявайте соса в хладилник (но не на най-студеното място в него) в продължение на няколко дена.

След като започнете да използвате соса можете да го държите в хладилник в продължение на 3 месеца.

Не пропускайте да прочетете и: 3 рецепти за гуакамоле, в които ще се влюбите

Варианти на соса чимичури

Можете да създадете редица вариации на оригиналната рецепта като добавяте различни продукти към соса или заместите оригиналните с други. Например, ако замените червения лук с малко повече чесън ще си приготвите чесново чимичури.

Можете да си приготвите доматено чимичури като добавите 200 г изсушени домати към оригиналната рецепта. Уверете се, че сте оставили доматите достатъчно дълго накиснати, за да се рехидратират.

Ако искате да си направите чимичури с кориандър заменете магданоза с кориандър като използвате същото количество от подправката. В резултат на това ще получите изключително ароматен сос перфектен като добавка към редица ястия.

След като вече имате тази лесна рецепта за приготвяне на соса чимичури не е необходимо да си го купувате от магазина. Възползвайте се от високото качество и по-голямата дълготрайност на пресните и натурални продукти.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.