Три лесни оригинални рецепти за вкусни банани за готвене
Търсите лесни рецепти за приготвянето на вкусни банани за готвене?
Бананите за готвене (плантейн), без съмнение, са един от най-известните плодове използвани в кулинарията по цял свят. Това важи най-вече за Америка, откъдето идват и редица вкусни и оригинални рецепти за приготвянето им.
Ето защо никак не е трудно да си приготвите наистина вкусни ястия с тях.
Важно е да научите какви са ползите от консумацията на бананите за готвене, без значение начина, по който са приготвени.
Както вероятно знаете бананите за готвене са ценен източник на калий и фолиева киселина. Освен това са богати на витамини и минерали като цинк и селен.
А сега нека да разберем как можете да си ги приготвите!
Оригинални рецепти за приготвяне на вкусни банани за готвене
1. Печени банани за готвене
Ако сте от хората предпочитащи сладкото пред соленото, то това е идеалната рецепта за вас.
Необходими продукти
- 4 узрели банана за готвене (850 г)
- 5 листа алуминиево фолио
- 3 супени лъжици безсолен маргарин (45 г)
- 2 чаши настъргано бяло сирене (300 г)
- 1/2 супена лъжица растително олио (8 мл)
Начин на приготвяне
- Първо обелете бананите и ги поставете в подходяща тавичка, без да ги режете.
- Пуснете фурната на 200º C.
- Преди да сложите тавичката с бананите във фурната, трябва да проверите температурата на печката и да сте сигурни, че е достигнала необходимите градуси поне в продължение на 5 минути.
- Намажете бананите за готвене с маргарина смесен с олиото. Така те ще станат златисти отвън и меки и добре сготвени отвътре.
- Печете бананите за около 35 минути като ги обръщате през около 7 минути, за да се запекат от всички страни.
- След като сте готови просто се насладете на тези невероятно вкусни банани за готвене!
Прочетете и: Три рецепти за вегетариански хапки
2. Пържени зелени банани
Тази рецепта се приготвя често по крайбрежието на голяма част от Латинска Америка, най-вече във Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия. Прави се със зелени банани за готвене, растително масло и сол.
Обикновено се предлага заедно с основни ястия с месо или риба в комбинация със салати и картофено пюре. Това е една от най-лесните за приготвяне рецепти с банани за готвене.
Необходими продукти
- 1 чаша растително олио (110 мл)
- 2 големи зелени банана за готвене (400 г)
- 2 супени лъжици сол (30 г)
Начин на приготвяне
- Изсипете олиото в тиган и пуснете котлона на средна степен.
- Обелете зелените банани.
- Запомнете, че докато белите бананите, трябва да внимавате да не пипнете дрехите си с ръце, тъй като ще ги изцапате.
- Нарежете бананите за готвене.
- Когато олиото се сгорещи достатъчно, изсипете в него нарязаните банани за готвене и ги пържете докато станат кафяви. Просто кафяви! Когато парченцата придобият златист цвят трябва да ги извадите от тигана.
- С помощта на чукче леко намачкайте бананите. Идеята е парченцата да станат колкото се може по-тънки.
- Отново ги пуснете в тигана, вече на по-слаб огън, и ги пържете още 2 минути. След това ги извадете.
- Отцедете ги от излишната мазнина и ги поднесете в подходяща чиния с малко сол.
Препоръчваме ви да прочетете и: 6 причини да консумирате банани ежедневно
3. Сладки узрели банани за готвене
Тази рецепта е много вкусна, както се вижда и от самото й име, затова е перфектният начин да се насладите на тези плодове. Тя съчетава идеално натуралната сладост на узрелите банани за готвене и кафявата захар. А контрастът с червеното вино е мехлем за небцето.
Необходими продукти
- 4 големи узрели банана (700 г)
- 1 чаша кафява захар (100 г)
- 1/2 чаша растително олио (60 мл)
- 1 чаша червено вино (110 мл)
Начин на приготвяне
- Обелете бананите и ги нарежете на парчета с дебелина 2 см.
- След това ги опържете добре.
- След като сте готови с тази стъпка, преместете плодовете в огнеупорен съд.
- Посипете ги с кафява захар и добавете чашата вино към банановата смес.
- Прехвърлете всичко в подходящ тиган и гответе сместа около 20 минути.
- Сервирайте и украсете по желание.
- Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
-
Fahrasmane, L., Parfait, B., & Aurore, G. (2014). Bananas, a source of compounds with health properties. In Acta Horticulturae. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1040.9
-
Vu, H. T., Scarlett, C. J., & Vuong, Q. V. (2018). Phenolic compounds within banana peel and their potential uses: A review. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.11.006