Три лесни оригинални рецепти за вкусни банани за готвене

Време е да разберете как да си приготвите вкусни банани за готвене с помощта на тези оригинални рецепти с по няколко лесни стъпки. Научете повече за този великолепен плод и начините за приготвянето му!
Три лесни оригинални рецепти за вкусни банани за готвене
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Прегледано и одобрено от диетолог Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Търсите лесни рецепти за приготвянето на вкусни банани за готвене?

Бананите за готвене (плантейн), без съмнение, са един от най-известните плодове използвани в кулинарията по цял свят. Това важи най-вече за Америка, откъдето идват и редица вкусни и оригинални рецепти за приготвянето им.

Ето защо никак не е трудно да си приготвите наистина вкусни ястия с тях.

Важно е да научите какви са ползите от консумацията на бананите за готвене, без значение начина, по който са приготвени.

Както вероятно знаете бананите за готвене са ценен източник на калий и фолиева киселина. Освен това са богати на витамини и минерали като цинк и селен.

А сега нека да разберем как можете да си ги приготвите!

Оригинални рецепти за приготвяне на вкусни банани за готвене

1. Печени банани за готвене

Вкусно вегетарианско ястие

 

Ако сте от хората предпочитащи сладкото пред соленото, то това е идеалната рецепта за вас.

Необходими продукти

  • 4 узрели банана за готвене (850 г)
  • 5 листа алуминиево фолио
  • 3 супени лъжици безсолен маргарин (45 г)
  • 2 чаши настъргано бяло сирене (300 г)
  • 1/2 супена лъжица растително олио (8 мл)

Начин на приготвяне

  • Първо обелете бананите и ги поставете в подходяща тавичка, без да ги режете.
  • Пуснете фурната на 200º C.
  • Преди да сложите тавичката с бананите във фурната, трябва да проверите температурата на печката и да сте сигурни, че е достигнала необходимите градуси поне в продължение на 5 минути.
  • Намажете бананите за готвене с маргарина смесен с олиото. Така те ще станат златисти отвън и меки и добре сготвени отвътре.
  • Печете бананите за около 35 минути като ги обръщате през около 7 минути, за да се запекат от всички страни.
  • След като сте готови просто се насладете на тези невероятно вкусни банани за готвене!

2. Пържени зелени банани

Вкусни пържени зелени банани за готвене

 

Тази рецепта се приготвя често по крайбрежието на голяма част от Латинска Америка, най-вече във Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия. Прави се със зелени банани за готвене, растително масло и сол.

Обикновено се предлага заедно с основни ястия с месо или риба в комбинация със салати и картофено пюре. Това е една от най-лесните за приготвяне рецепти с банани за готвене.

Необходими продукти

  • 1 чаша растително олио (110 мл)
  • 2 големи зелени банана за готвене (400 г)
  • 2 супени лъжици сол (30 г)

Начин на приготвяне

  • Изсипете олиото в тиган и пуснете котлона на средна степен.
  • Обелете зелените банани.
  • Запомнете, че докато белите бананите, трябва да внимавате да не пипнете дрехите си с ръце, тъй като ще ги изцапате.
  • Нарежете бананите за готвене.
  • Когато олиото се сгорещи достатъчно, изсипете в него нарязаните банани за готвене и ги пържете докато станат кафяви. Просто кафяви! Когато парченцата придобият златист цвят трябва да ги извадите от тигана.
  • С помощта на чукче леко намачкайте бананите. Идеята е парченцата да станат колкото се може по-тънки.
  • Отново ги пуснете в тигана, вече на по-слаб огън, и ги пържете още 2 минути. След това ги извадете.
  • Отцедете ги от излишната мазнина и ги поднесете в подходяща чиния с малко сол.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 причини да консумирате банани ежедневно

3. Сладки узрели банани за готвене

Лесни рецепти за цялото семейство

 

Тази рецепта е много вкусна, както се вижда и от самото й име, затова е перфектният начин да се насладите на тези плодове. Тя съчетава идеално натуралната сладост на узрелите банани за готвене и кафявата захар. А контрастът с червеното вино е мехлем за небцето.

Необходими продукти

  • 4 големи узрели банана (700 г)
  • 1 чаша кафява захар (100 г)
  • 1/2 чаша растително олио (60 мл)
  • 1 чаша червено вино (110 мл)

Начин на приготвяне

  • Обелете бананите и ги нарежете на парчета с дебелина 2 см.
  • След това ги опържете добре.
  • След като сте готови с тази стъпка, преместете плодовете в огнеупорен съд.
  • Посипете ги с кафява захар и добавете чашата вино към банановата смес.
  • Прехвърлете всичко в подходящ тиган и гответе сместа около 20 минути.
  • Сервирайте и украсете по желание.
  • Да ви е сладко!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.