Алтернативни приложения на захарта, които може би не знаете

Захарта има редица интересни и полезни приложения, за които дори не подозирате.
Алтернативни приложения на захарта, които може би не знаете

Последна актуализация: 07 март, 2019

Въпреки факта, че захарта е свързана с много негативни хипотези през последните години, понякога забравяме, че тя може да направи много повече за нас, отколкото просто подслаждане на храната и напитките.  Ето няколко алтернативни употреби на захарта, които може да ни изненадат.

 Какви видове захар съществуват?

Може би сте виждали само така наречената рафинирана захар, която се продава най-често. Това са малки бели зърна, които се използват за подслаждане на чай, кафе, сладкиши и други. Въпреки това има и други видове, като:

  • Трапезна или обща захар: както казахме по-рано, тя е този тип, който се използва най-много; тази която всеки знае, зърното е малко или средно.
  •  Екстра фина захар: не е известна в много страни, като в Испания, но има различни английски рецепти за сладкиши и десерти, в които се използва като съставка. Зърната и са много малки и фини.
  •  Пудра захар: тя е една и съща с “общата” захар, която е била смляна, докато се превърне във фин прах. Използва се за поръсване върху торти или сладкиши.
захарта има редица приложения
  •  Тръстикова захар: тя е кръгла и по-голяма от традиционната захар.  Популярна е в северните и централните европейски страни.  Можете да я намерите в германските и скандинавските пекарни и е известна като “Белгийски вафли”.
  •  Захар на кристали: тя е по-голяма от това, което се намира в магазините и се използва повече за украса или естетически цели или за подслаждане на чай или кафе.  Тя почти винаги има неравномерна квадратна форма и се приема по една малка щипка. Тя не се разтваря толкова лесно, колкото захарта с гранулиран вид.
  •  Инвертна захар: много хора казват, че не е в същата категория като останалите видове захар, но тя печели своето име.  Не е съставена изключително от захароза, но по-скоро се смесва с други видове като сироп.  Тя се получава като се загрява и се използва в промишлените магазини за захарни изделия, тъй като запазва парчета си свежи за по-дълго.
захарта се използва за различни цели

 “Това е като един фармацевт без захар”

Това е една стара поговорка гласяща, че фармацевтите използват захар, за да лекуват различни заболявания, след като са открили и реализирали нейните предимства.  Някои хора казват, че тя е била използвана за лечение на проблеми свързани с дихателната система и е чудесно средство за отстраняване на наранявания.  Почти всички са съгласни с мнението, че захарта има медицински способности и че лекува.

Ако я смесите с много вода, тя произвежда сиропи, които могат да бъдат добавени към други основни билки.  По този начин се лекува грипа, настинките и т.н., а ако я смесите със силен алкохол се използва и за понижаване на трески .

захарта ще ви помогне не само в кухнята

 

Фармацевтите винаги я имат под ръка, защото тя е точното средство, което няма как да отсъства от наличностите им.  Също така е обичайно за тези хора да работят в дома си.  Така че винаги може да прибегнат до запасите на жена им, за да получат малко от този подсладител.

 Алтернативни приложения на захарта, които ще ви изненадат

 За успокояване на бебета

Ако детето ви има проблеми със съня или изпитва болка след всяка от различните ваксини по време на първите месеци от живота си, можете да му приготвите разтвор в съотношение 1 към 4, направена с една част захар и четири части вода. Дава се преди имунизацията.

 За лечение на наранявания

Както казахме и преди, захарта се използва, за да убие бактериите, които причиняват болки при контузии, порязвания, или язви. Просто разтрийте малко захар върху засегнатото място и оставете да престои.

 За успокояване на опарен език

Ако си опарите езика от пиене на различни разтвори, смеси, кафе или супа или при опитване на сос, може да изсмучете бучка захар или да поръсите няколко зърна върху езика си.

захарта успокоява опарения език

 

 За да се намали пикантността в храните

Ако правите сос и сте го приготвили твърде пикантен, просто добавете една чаена лъжичка захар. Може и да се използва, когато горещия доматен сос, който сте сготвили е твърде кисел.

За да ексфолирате кожата си

Чрез смесването на захар със зехтин или бадемово масло, може да създадете прекрасен ексфолиант за премахване на мъртвите клетки от цялото ви тяло.

За да остане червилото по-дълго време върху устните

Един от проблемите на жените е, че тяхното червило не остава толкова дълго, колкото биха искали върху устните им.  То изчезва от употребата на алкохол, тютюнопушене, облизване на устните или при целувките за поздрав.  За да остане за по-дълго време, втрийте малко захар на устните си, след като сложите червилото.  Оставете я да престои за няколко минути и след това я оближете напълно.

За почистване на мръсни ръце

Това е добър начин за хората, които работят с грес или масла (монтьори например) или след боядисване.  Просто добавете малко захар и се натъркайте със сапун както обикновено, по този начин получавате абразивен ефект.

захарта запазва сладкишите за по-дълго

 За подобряване на външния вид на градината

Смесете три супени лъжици захар с две оцет и четвърт супена лъжица топла вода. Напръскайте около растенията. Захарта ще подхрани стъблата, а оцета ще попречи на бактериите да се развиват.

Препоръчваме ви да прочетете и: Използвайте канела в градината

 За почистване на кафемашина

Изсипете четвърт чаша захар в ръкохватката и я оставете да престои в продължение на 3 минути или за толкова, за колкото си приготвяте кафето. След това изплакнете обилно с вода.

 Премахва мазни петна

Ако любимата ви дреха, одеяло или завеси се оцапат с мазни петна или петна от грес, можете да направите смес от захар и вода и да я приложите директно. Оставете я да подейства в продължение на най-малко един час и след това измийте както обикновено.

 Запазва сладкишите и десертите свежи за по-дълго време

Поставете ги в запечатана кутия заедно с няколко кубчета захар, така че да удължат трайността си по-дълго.  Можете да направите същото с настъргано сирене и ще предотвратите втвърдяването му.

Изненадаха ли ви тези алтернативни употреби на захарта?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.