Три хранителни разлики между банани и зелени банани

Въпреки че много хора бъркат двете и ги смятат за едно и също нещо, хранителните стойности на бананите и зелените банани потвърждават техните различия, когато става въпрос за ползите, които искаме да получим от тях.
Три хранителни разлики между банани и зелени банани

Последна актуализация: 19 ноември, 2021

Какви са разликите между банани и зелени банани?

Бананите и зелените банани са плодове, които произхождат от страни с тропически климат.

Те обикновено се считат за основна храна в ежедневната диета на населението и осигуряват голямо количество полезни вещества за тези, които ги консумират.

Тези плодове имат почти еднакъв външен вид и произхождат от едно и също семейство растения: Бананови. Също така, те се използват по различни начини, когато става въпрос за готвене – независимо дали са пържени, варени, печени или сурови.

Това е не само поради малките им различия в текстурата и вкуса, но и поради техните хранителни стойности.

Ако искате да научите разликата между банани и зелени банани, ви предлагаме да продължите да четете тази статия. Не я пропускайте!

Зелени банани

зелени банани

Както вече казахме, зелените банани са плод, който произхожда от семейство Бананови – от лат. „Musaceae“ , райски тип.

Поради това те лесно могат да бъдат намерени в тропическите страни, които са близо до брега, където е много горещо, като Мексико, Еквадор, Бразилия и Коста Рика.

Основната характеристика на този плод е дългата му форма и зелена кора, която пожълтява, когато узрее и почернява, когато презрее.

Хранителната стойност на 100 грама зелени банани е:

  • Енергийна стойност: 96.4 kcal
  • Фибри: 2.5%
  • Калций: 7,8 mg
  • Магнезий: 38.5 mg
  • Желязо: 0,3 mg
  • Мед: 0.1 mg
  • Цинк: 0,2 mg
  • Манган: 0,1 mg
  • Витамин: С 17,5 mg
  • Протеини: 1.7%
  • Калий: 490 mg
  • Фосфор: 59.1 mg
  • Въглехидрати: 22.5%

Всички тези вещества ги правят много сочен плод, когато узреят. Но те съдържат и нишесте: съдържат въглерод, кислород и водород.

Нишестето прави така, че да не можете да ядете банани преди да ги приготвите, защото те са стегнати, каучукови и сухи.

  • Като цяло, когато са зелени, те могат да се приготвят в горещо масло, на пара или варени
  • Ако са зрели или жълти, можете също да ги печете във фурната или на скара

Обикновени банани

банани

Бананите също принадлежат към семейството Musaceae. По-лесно се отглеждат в страни като Уганда, Еквадор, Филипините и Бразилия.

Основните им характеристики са тяхната цилиндрична, мека и гладка форма. Отвътре са бели, със зелена кора, която пожълтява, когато узрява.

Хранителната стойност на 100 грама банани:

  • Енергийна стойност: 110.15 kcal
  • Фибри: 2.3%
  • Калций: 12.5 mg
  • Магнезий: 41,5 mg
  • Желязо: 0,9 mg
  • Мед: 0,3 mg
  • Цинк: 0,2 mg
  • Манган: 0,1 mg
  • Витамин С: 18,5 mg
  • Протеини: 0.3 mg
  • Калий: 434 mg
  • Фосфор: 59.1 mg
  • Въглехидрати: 26.2%

За разлика от зелените банани, обикновените банани не съдържат нишесте, и могат да се консумират, без да се готвят.

Също така, те са известни в целия свят заради сладкия си вкус и пастообразната консистенция. Това ги прави една от найподходящите храни за ядене по всяко време на деня.

Разлики между зелени банани и обикновени банани

Въпреки че имат почти същите характеристики, и двата вида могат да бъдат диференцирани с по-голяма точност, когато става въпрос за:

1. Микроминерали

Зелените банани съдържат по-малко количество микроминерали от обикновените, като:

  • желязо
  • мед
  • цинк
  • манган
  • натрий

Въпреки това, те съдържат повече калий – 63,3 грама на всеки 100 грама плод.

Също така, съдържат повече натрий, зелените банани „бият“ обикновените с 2 грама на всеки 100 грама.

2. Калории

Въпреки че бананите са с ниско съдържание на калории, те имат четири пъти повече протеини, витамин А и желязо.

Това ги прави по-добър вариант за снабдяване на тялото ви с по-голямо количество полезни хранителни вещества. Бананите ни предоставят много ползи, когато става въпрос за намаляване на теглото.

3. Протеини

Въпреки че бананите са с ниско съдържание на калории, имат четири пъти повече протеини, витамин А и желязо. Това ги прави по-добър вариант за снабдяване на тялото ви с по-голямо количество полезни хранителни вещества.

Бананите ни предоставят много ползи, когато става въпрос за намаляване на теглото. Видяхме, че зелените банани са по-полезни.

Въпреки това, както видяхме, зелените банани са в състояние да ни осигурят повече витамини и минерали.

Може да ви заинтересува ...
Пет ползи за здравето на бананите, които вероятно не знаете
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Пет ползи за здравето на бананите, които вероятно не знаете

Има ползи за здравето на бананите, които все още са загадка за мнозина. Затова е важно да знаем, че този тропически плод е чудесен източник на енер...

 



  • Happi Emaga, T., Robert, C., Ronkart, S. N., Wathelet, B., & Paquot, M. (2008). Dietary fibre components and pectin chemical features of peels during ripening in banana and plantain varieties. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.08.030
  • Paull, R. E., & Duarte, O. (2010). Banana and plantain. In Tropical fruits, Volume 1. https://doi.org/10.1079/9781845936723.0185
  • Yang, Q. S., Gao, J., He, W. Di, Dou, T. X., Ding, L. J., Wu, J. H., … Yi, G. J. (2015). Comparative transcriptomics analysis reveals difference of key gene expression between banana and plantain in response to cold stress. BMC Genomics. https://doi.org/10.1186/s12864-015-1551-z