Три хранителни разлики между банани и зелени банани
Какви са разликите между банани и зелени банани?
Бананите и зелените банани са плодове, които произхождат от страни с тропически климат.
Те обикновено се считат за основна храна в ежедневната диета на населението и осигуряват голямо количество полезни вещества за тези, които ги консумират.
Тези плодове имат почти еднакъв външен вид и произхождат от едно и също семейство растения: Бананови. Също така, те се използват по различни начини, когато става въпрос за готвене – независимо дали са пържени, варени, печени или сурови.
Това е не само поради малките им различия в текстурата и вкуса, но и поради техните хранителни стойности.
Ако искате да научите разликата между банани и зелени банани, ви предлагаме да продължите да четете тази статия. Не я пропускайте!
Зелени банани
Както вече казахме, зелените банани са плод, който произхожда от семейство Бананови – от лат. „Musaceae“ , райски тип.
Поради това те лесно могат да бъдат намерени в тропическите страни, които са близо до брега, където е много горещо, като Мексико, Еквадор, Бразилия и Коста Рика.
Основната характеристика на този плод е дългата му форма и зелена кора, която пожълтява, когато узрее и почернява, когато презрее.
Хранителната стойност на 100 грама зелени банани е:
- Енергийна стойност: 96.4 kcal
- Фибри: 2.5%
- Калций: 7,8 mg
- Магнезий: 38.5 mg
- Желязо: 0,3 mg
- Мед: 0.1 mg
- Цинк: 0,2 mg
- Манган: 0,1 mg
- Витамин: С 17,5 mg
- Протеини: 1.7%
- Калий: 490 mg
- Фосфор: 59.1 mg
- Въглехидрати: 22.5%
Всички тези вещества ги правят много сочен плод, когато узреят. Но те съдържат и нишесте: съдържат въглерод, кислород и водород.
Нишестето прави така, че да не можете да ядете банани преди да ги приготвите, защото те са стегнати, каучукови и сухи.
- Като цяло, когато са зелени, те могат да се приготвят в горещо масло, на пара или варени
- Ако са зрели или жълти, можете също да ги печете във фурната или на скара
Прочетете още: Три лесни начин за приготвянето на зеленчуков чипс
Обикновени банани
Бананите също принадлежат към семейството Musaceae. По-лесно се отглеждат в страни като Уганда, Еквадор, Филипините и Бразилия.
Основните им характеристики са тяхната цилиндрична, мека и гладка форма. Отвътре са бели, със зелена кора, която пожълтява, когато узрява.
Хранителната стойност на 100 грама банани:
- Енергийна стойност: 110.15 kcal
- Фибри: 2.3%
- Калций: 12.5 mg
- Магнезий: 41,5 mg
- Желязо: 0,9 mg
- Мед: 0,3 mg
- Цинк: 0,2 mg
- Манган: 0,1 mg
- Витамин С: 18,5 mg
- Протеини: 0.3 mg
- Калий: 434 mg
- Фосфор: 59.1 mg
- Въглехидрати: 26.2%
За разлика от зелените банани, обикновените банани не съдържат нишесте, и могат да се консумират, без да се готвят.
Също така, те са известни в целия свят заради сладкия си вкус и пастообразната консистенция. Това ги прави една от найподходящите храни за ядене по всяко време на деня.
Не пропускайте и: Как да си приготвите вкусен бананов хляб – 3 лесни рецепти
Разлики между зелени банани и обикновени банани
Въпреки че имат почти същите характеристики, и двата вида могат да бъдат диференцирани с по-голяма точност, когато става въпрос за:
1. Микроминерали
Зелените банани съдържат по-малко количество микроминерали от обикновените, като:
- желязо
- мед
- цинк
- манган
- натрий
Въпреки това, те съдържат повече калий – 63,3 грама на всеки 100 грама плод.
Също така, съдържат повече натрий, зелените банани „бият“ обикновените с 2 грама на всеки 100 грама.
2. Калории
Въпреки че бананите са с ниско съдържание на калории, те имат четири пъти повече протеини, витамин А и желязо.
Това ги прави по-добър вариант за снабдяване на тялото ви с по-голямо количество полезни хранителни вещества. Бананите ни предоставят много ползи, когато става въпрос за намаляване на теглото.
3. Протеини
Въпреки че бананите са с ниско съдържание на калории, имат четири пъти повече протеини, витамин А и желязо. Това ги прави по-добър вариант за снабдяване на тялото ви с по-голямо количество полезни хранителни вещества.
Бананите ни предоставят много ползи, когато става въпрос за намаляване на теглото. Видяхме, че зелените банани са по-полезни.
Въпреки това, както видяхме, зелените банани са в състояние да ни осигурят повече витамини и минерали.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Gobierno de Canarias. (2011). Boletín Oficial de Canarias núm. 25. Consejería de Agricultura,
Ganadería, Pesca y Medio Ambiente. Recuperado de: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2011/025/005.html - Fernández, E., López, B., Santurino, C., & Gómez, Candela, C. (2021). Composición nutricional y declaraciones nutricionales del plátano de Canarias. Nutrición Hospitalaria. 38 (6): 1248-1256. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000700020
- Ferrer, A., Marques, I.,& Vercet, A. (2016). Informe sobre las características diferenciales entre el plátano de Canarias y la banana de distintas procedencias. Facultad de Ciencias de la Salud y el Deporte. Universidad de Zaragoza. Recuperado de: https://silo.tips/download/caracteristicas-diferenciales-entre-el-platano-de-canarias-y-la-banana-1
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Frutas: Plátano. Página 295. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/flipbook/mercado-alimentos-fen/008/index.html#p=53
- Harvard School of Public Health. The nutrition source: Bananas. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. I.G.P. Plátano de Canarias. Recuperado de: https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/frutas/IGP_Platano_Canarias.aspx