Три лесни начина за приготвянето на зеленчуков чипс

· 13.04.2019
Зеленчуковият чипс е здравословен начин да се погрижите за себе си, без да посягате към готовите солени продукти на пазара. Можете да си го приготвите у дома, без да използвате консерванти и вредни добавки.

Тайната на вкусния и хрупкав зеленчуков чипс се крие в правилния избор на подходящи зеленчуци и подправки. Тъй като се приготвя изключително лесно, важно е да знаете какъв вид чипс  искате да си приготвите. Можете да се поглезите със солен или пикантен, а защо не и нещо междинно?

Зеленчуковите чипсове се нуждаят от значително количество растително масло, за да станат неустоимо хрупкави. Но, ако решите можете да си направите чипс и като опечете зеленчуците. Този начин е по-здравословен и препоръчителен. Приготвеният по този начин чипс можете да съчетаете и с любимите си сосове!

Ако не прекарвате много време у дома или нямате предпочитани зеленчуци, можете да започнете с тези рецепти.

В тази статия е време да откриете кои са трите най-вкусни и лесни за приготвяне в домашни условия рецепти за зеленчуков чипс. Той е неустоимо апетитен, натурален, здравословен и различен!

Три вкусни начина за приготвяне на зеленчуков чипс

1.Чипс от юказеленчуков чипс от юка

Това е може би най-използваната кореноплодна култура за приготвянето на зеленчуков чипс. Причината за това е невероятният вкус на юката.

Не изисква използването на много подправки и се приготвя изключително лесно. Освен това си подхожда с повечето домашно приготвени сосове и дипове.

Продукти

Начин на приготвяне

  1. Първо обелете юката, измийте я  и я отделете настрана.
  2. Изсипете водата в подходящ съд и го поставете на котлона. Когато водата заври прибавете солта и черния пипер.
  3. Нарежете юката на кръгчета и ги изсипете във водата.
  4. Оставете ги да поврат 15 минути докато омекнат.
  5. След това дръпнете съда от огъня, изсипете водата и оставете юката на хартия за печене, след като я отцедите.
  6. Изсипете малко зехтин върху юката и я посолете
  7. Пуснете фурната на 160 градуса и печете чипса по 5 минути от всяка страна, докато крайчетата му станат кафяви.

Прочетете и: Как да си приготвите паниран патладжан

2.Чипс от патладжан

Да си направите зеленчуков чипс от патладжан у дома е забавно приключение. Този зеленчук не понася топлината, затова бързо омеква. За да се радвате на професионални резултати, първо трябва да го дехидратирате.

Продукти

  • 2 чаши нарязан на резени патладжан (160 г)
  • 1 стръкче магданоз
  • 1 лук
  • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица смлян кимион (15 г)
  • 2 намачкани скилидки чесън (7 г)

Начин на приготвяне

  1. За начало нарежете лука на жулиени. Леко запържете лука в зехтин с малко черен пипер и кимион. Отделете го настрана.
  2. Разпределете равномерно патладжана върху хартия за печене и го посолете. Оставете го да престои 15 минути.
  3. Нарежете магданоза на ситно. Добавете го към намачкания чесън заедно с щипка черен пипер.
  4. След 15 минути изсипете лука и чесновата смес върху патладжана.
  5. Печете чипса на 160 градуса за 25 минути. Когато мине половината от това време ,разбъркайте патладжана с вилица, за да се запече равномерно.
  6. Извадете готовия зеленчуков чипс от фурната и му се насладете!

3.Зеленчуков чипс от броколиБроколито често присъства във вегетарианските рецепти.

Както вече споменахме, най-често чипсът се приготвя като се пържи в определена мазнина. Прави се в голямо количество, но този път ви съветваме да заложите на по-малките порции. Така ще се радвате на златист, хрупкав чипс, който няма да плува в мазнина.

Продукти

  • 4 чаши броколи (320 г)
  • 3 супени лъжици растително масло (45 мл)
  • 2 супени лъжици овесено брашно (30 г)
  • 1 щипка адобо
  • 1 щипка сол
  • 2 яйца

Препоръчваме ви да прочетете и: Четири вкусни рецепти с броколи

Начин на приготвяне

  1. Първо разбийте добре яйцата.
  2. Изсипете маслото в горещ тиган и изчакайте.
  3. Оваляйте броколито в овесеното брашно.
  4. Направете същото и с яйцата.
  5. Поръсете броколито с адобо, черен пипер и сол.
  6. Накрая опържете всяко парченце броколи в тигана. Уверете се, че сте го опържили добре он всички страни.
  7. Пържете чипса докато стане хрупкав и златист.
  8. Когато сте готови спрете котлона и изчакайте малко, за да изстине чипса (но не прекалено много).
  9. След това можете да му се насладите!