Трамадол: какво представлява и за какво се използва?

Трамадол е лекарство използвано за лечение на умерена до силна болка. При изписването на този медикамент, дозата се определя в зависимост от силата на болката и от чувствителността на всеки един пациент.
Трамадол: какво представлява и за какво се използва?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Трамадол е лекарство, което медицинските специалисти използват за облекчаване на болката. Болкоуспокояващото действие на препарата се дължи на въздействието му върху специфични нервни клетки в гръбначния стълб и мозъка. Този лекарствен продукт спада към групата на опиоидите. Но въпреки това, трамадол действа по различен начин от останалите опиоидни лекарства. Ще се спрем по-подробно на механизма на действие на лекарството в следващите редове.

Трамадол е ефикасно болкоуспокояващо средство за болката, която пациентите изпитват след операции. Една единична доза от 100 мг от това лекарство е равна на 1 г парацетамол, един от най-използваните аналгетици в света.

Освен болкоуспокояващото действие на лекарството, в момента се правят проучвания и за прилагането му като антидепресант и за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство. Причината за това е, че този медикамент насърчава освобождаването на серотонин. Но все още няма научни доказателства за въздействието му като антидепресант н дългосрочен план.

Трамадол: опиоидно лекарство

Трамадол е към групата на опиоидите.

Опиоидите съдържат активни съставки със силно аналгетично действие. Те действат като си взаимодействат с някои рецептори в централната нервна система и стомашно-чревния тракт.

Терминът “опиоид”обикновено се използва във връзка с всички вещества подобни на опиума. Въпреки това е по-уместно терминът да обхваща натуралните алкалоиди на опиума и полусинтетичните му производни.

В този смисъл можем да разграничим три основни групи опиоиди:

 • Алкалоиди на опиума. Морфин и кодеин.
 • Полусинтетични опиоиди. Хероин и оксикодон.
 • Синтетични опиоиди. Трамадол.

Как действа трамадол?

Това лекарство е с двоен механизъм на действие. Това означава, че болкоуспокояващото му действие е резултат от два едновременно протичащи механизма. От една страна лекарството се свързва към μ-опиоидните рецептори на невроните. Тези рецептори представляват протеинови структури на клетъчните мембрани. Когато те си взаимодействат с тази молекула, това води до появата на серия от химични реакции в тялото, които предизвикват болкоуспокояващия ефект.

Аналгетичното действие на трамадола се дължи и на факта, че той е инхибитор на обратното захващане на серотонина и норепинефрина. Това е и причината специалистите да провеждат изследвания върху използването му за лечение на депресията.

Това лекарство инхибира обратното захващане на норепинефрина и серотонина в централната нервна система. По този начин предотвратява предаването на болката.

Прочетете и: Защо лекарите изписват разагилин?

Приложения на трамадола

Облекчаване на болка

Трамадолът се използва за лечението на умерена до силна болка.

По отношение да предписването на лекарствата, медицинските специалисти трябва да определят дозата според силата на болката и чувствителността на всеки един пациент. Въпреки казаното лекарите винаги трябва да назначават възможно най-ниската ефективна доза, за да избегнат евентуалните странични ефекти.

Освен това някои възрастови групи трябва да приемат възможно най-ниските дози. Причината за това е, че поради клиничното им състояние, те са най-предразположени към появата на усложнения. Ето и част от основните препоръки, които използват лекарите:

 • Възрастните и юношите над 12 години никога не трябва да превишават приема на дневна доза над 400 мг. Ако състоянието на болния е много тежко и изисква дългосрочно лечение, то трябва да бъде стриктно следено от специалист.
 • Хора в напреднала възраст. Регулирането на дозата обикновено не се налага при хората до 75 години, освен ако не страдат от бъбречна или чернодробна недостатъчност. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова интервалите между приема на отделните доза трябва да бъдат увеличени..
 • Пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност. Обикновено лекарите увеличават интервалите между приема на отделните дози в зависимост от нуждите и състоянието на всеки един болен.

Препоръчваме ви да прочетете и: Предписване на назални лекарствени средства

Страничните ефекти на трамадол

Странични ефекти от приема на трамадол

Трамадол, както всички останали лекарства, може да има странични ефекти. Най-често срещаните са гадене и виене на свят. Но освен тях, може да причини и появата на други симптоми като:

 • Психиатрични разстройства.
 • Зависимост.
 • Проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • Нарушено зрение.
 • Проблеми с нервната система.

Заключение

Това лекарство се изписва само с рецепта. Това означава, че не трябва да го приемате, освен ако не ви бъде назначено от лекар. Злоупотребата с трамадол може да доведе до зависимост, която да окаже сериозни последици върху здравето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.