Защо лекарите изписват разагилин?

Лекарите изписват разагилин за лечение на болестта на Паркинсон. Може да се използва в комбинация с леводопа или самостоятелно. В тази статия ще ви разкажем как се приема това лекарствено средство и какви да противопоказанията му.
Защо лекарите изписват разагилин?
Fabiola Marín Aguilar

Написано и проверено от фармацевт Fabiola Marín Aguilar.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лекарите изписват разагилин за лечение на болестта на Паркинсон. Обикновено се използва в комбинация с леводопа – перкурсор на допамина, използван като основно лекарствено средство в лечението на болестта на Паркинсон. Но лекарите предписват разагилин и за самостоятелен прием.

Болестта на Паркинсон е вид неврологично заболяване, засягащо движенията на болния, появяващо се, когато невроните не произвеждат достатъчно количество от едно определено химично вещество, което е изключително важно за мозъка. Става въпрос за допамина. В следващите редове ще ви обясним как разагилин помага при това заболяване.

Как действа разагилин

Това лекарство е селективен инхибитор на MAO-B. Инхибирането на MAO-B предпазва допамина от разграждане извън невроните. И така повишава концентрацията му в мозъка. Първоначално лекарите изписвали този медикамент в комбинация с леводопа. Днес те изписват двете лекарства в комбинация при пациенти с проблеми с двигателния апарат.

Лекарите трябва много внимателно да изписват това лекарство.

Това лекарство е селективен инхибитор на MAO-B. Затова предотвратява разграждането на допамина.

Как лекарите изписват разагилин: доза и начин на приемане

Обикновено лекарството се приема през устата, в доза от 1 mg на 24 часа, самостоятелно или в комбинация с леводопа. Пациентът може да приема лекарството с или без храна.  Не е необходимо лекарите да променят дозата при по-възрастни пациенти.

Специалистите не препоръчват приема на разагилин от малолетни. Причината за това е, че няма достатъчно данни за безопасността и ефекта на лекарството при деца и юноши.

Прочетете и: Основните мазнини, от които се нуждае мозъкът ни

Противопоказания при изписването на разагилин

Лекарите не трябва да изписват разагилин в следните случаи:

 • Първо, ако има свръхчувствителност към активната съставка или някое от неактивните вещества.
 • Ако пациентът вече е бил лекуван с моноаминооксидаза (MAO). Става въпрос за приемането от пациента на лекарства или натурални продукти без рецепта като жълт кантарион. Пациентът трябва да направи 14-дневна почивка от момента на спиране приема на разагилин до началото на лечението с МАО инхибитори или петидин.
 • И накрая при пациенти с остра или хронична чернодробна недостатъчност. Пациентите с лека чернодробна недостатъчност трябва да вземат специални предпазни мерки, когато започнат лечение с разагилин. Въпреки това, ако чернодробната недостатъчност прогресира от лека към остра, лечението трябва да бъде спряно.

Взаимодействие с други лекарства и други форми на взаимодействие

Както вече споменахме, приемът на разагилин с други МАО инхибитори и антидепресанти е противопоказен. Става въпрос за:

 • Натурални антидепресанти, като жълт кантарион
 • SSRI– Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина
 • SNRI– инхибитори на обратното захващане на серотонина и норепинефрина

Трициклични и тетрациклични антидепресанти

Експертите съветват лекарството да не се приема със симпатомиметични лекарства, като тези в препаратите за отпушване на носа или лекарствата за настинки, съдържащи ефедрин или псевдоефедрин.

Приемът на разагилин с антидепресанти е противопоказен.

Приемът на разагилин с други МАО инхибитори и антидепресанти е противопоказен.

В тази връзка, ензимът цитохром (CYP450) играе роля в метаболизма на повечето лекарства. Инвитро проучвания показват, че изоензим на цитохром P450 1A2 (CYP1A2) е главният ензим отговарящ за метаболизма на разагилина. Затова съвместният прием на разагилин и ципрофлоксацин – CYP1A2 инхибитор – може да окаже влияние върху концентрацията на разагилин в плазмата. Затова пациентите трябва да го приемат изключително внимателно.

Има риск и за понижаване нивото на разагилин в плазмата при пациенти, които пушат цигари, заради действието на метаболизиращия ензим CYP1A2.

Препоръчваме ви да прочетете и: 11 ежедневни навика, които увреждат мозъка ви

Възможни странични реакции

Ето и най-често срещаните странични реакции при приема на това лекарство:

 • Грип или инфекции причинени от вируса инфлуенца
 • Рак на кожата
 • Левкопения
 • Алергия, ринит, конюнктивит
 • Намаляване на апетита
 • Депресия и халюцинации
 • Главоболие
 • Виене на свят
 • Ангина пекторис
 • Дерматит
 • Метеоризъм
 • Често уриниране
 • Висока температура и общо неразположение
 • Мускулно-скелетни болки, болки в шията и артрит

Могат ли лекарите да предписват разагилин на бременни жени?

Към момента няма клинични данни относно приема на разагилин по време на бременност. Проучванията върху животни не показват пряко или косвено вредно въздействие върху бременността. Става въпрос за развитието на ембриона, раждането и развитието на детето след раждане.

Въпреки това бременните жени, приемащи този медикамент, трябва да бъдат внимателни. Разагилин може да окаже въздействие върху кърменето. Според данни от направени проучвания, това лекарство инхибира секрецията на пролактин. Но все още не се знае дали разагилин преминава в кърмата. Затова медицинските професионалисти трябва да бъдат внимателни при изписването му на кърмещи жени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Rasagilina. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/80346/FT_80346.html
 • Jiang DQ, Wang HK, Wang Y, et al (2019). Rasagiline combined with levodopa therapy versus levodopa monotherapy for patients with Parkinson’s disease: a systematic review. Neurol Sci. doi: 10.1007/s10072-019-04050-8. [Epub ahead of print]. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3144657

 • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Enfermedades neurodegenerativas, 39: 488

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.